Akdağ’ın kanser raporuna Koyuncu Ailesi’nden tepki

Güncelleme Tarihi:

Akdağ’ın kanser raporuna Koyuncu Ailesi’nden tepki
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 18, 2006 00:00

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın açıkladığı ve Karadeniz’deki kanser vakalarında Çernobil’in etkisinin olmadığı tespitine yer verilen rapora, hayatını kanser nedeniyle kaybeden müzisyen Kazım Koyuncu’nun ailesi ile bölge insanından tepki geldi.

Kazım Koyuncu’nun kardeşi Oğuz Koyuncu, "Hopa’da her üç ölümden birinin nedeni kanser. Hal böyleyken bakanlık, ’Bölgedeki kanser ölümleri Türkiye ortalaması’ deyip işin içinden çıkıyor" dedi.

KANSER nedeniyle hayatını kaybeden müzisyen Kazım Koyuncu’nun kardeşi Oğuz Koyuncu, kanser nedeniyle hayatını kaybetmiş olan bazı Karadenizlilerin "mezarlarında çiçek yetişmediğini, ot bile bitmediğini" savundu. Oğuz koyuncu, şunları söyledi:

AİLEDE 3 KANSERLİ

Kardeşimi kanser nedeniyle kaybettik. Babam ve kız kardeşim de kanser tedavisi görüyor. Altı kişilik ailemizde üç kanser vakası var. Yalnızca biz değil, bölgede pek çok insan doktora gitmeye korkuyor. Korkumuz ölümden değil, kanserden.

KANSER KÜLTÜRÜ

Çernobil, kanseri tetikleyen bir etmen. Biz her şeye rağmen "Tek sorumlu Çernobil’dir" de demiyoruz. Ancak, bölgede görülen kanser oranının Türkiye ortalamasıyla aynı olduğunun söylenmesine de itiraz ediyoruz. İnsanların gündelik yaşamlarına, neredeyse kültürlerine, müziklerine kadar sirayet eden, mezarlıkları dolduran bu kanser gerçeğini biz mi abartıyoruz? Çevremizde hayatları boyunca tek bir sigara dahi kullanmayan, şehir yaşamından uzak, yaylalarda yaşayan, yine de kansere yakalanmış onlarca insan varken, bu rapora inanmamız beklenemez.

KANSERE BAĞLI ÖLÜM YÜZDE 48

Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu ise şunları söyledi:

"Türk Tabipler Birliği ile ortak yürüttüğümüz bir çalışmada ilçede toplam bin 939 evde yedi bin 831 kişiyle konuşuldu. Son üç yılda hayatını kaybedenlerin sayısının 96 olduğu ve bunların yüzde 48’inin sebebinin kanser olduğu belirlendi. Afyonkarahisar’a bağlı Çobanlar ilçesinde son 5 yılda kanserden ölenlerin sayısı 26 iken, Hopa’da son üç yılda 46 olarak gözüküyor."

HEDEF SAPTIRILIYOR

Trabzon Kanser Hastaları ve Yakınları Derneği Başkanı Avukat Sibel Suiçmez, iki yıl boyunca yapılan çalışmaları yakından takip ettiklerini belirterek, "Uzmanlar bu araştırmayı, muhtarlar ve anketörlerle yaptı. Derneğimize bir gün olsun gelmeye tenezzül etmediler. Kansere neden olarak Çernobil’i değil, sigara ve alkollü göstermek hedef saptırmaktır. Araştırma ’hastaneler taranarak’ yapıldı deniliyor ama kayıtlar sağlıklı değil. Biz bu araştırmaya güvenmiyoruz. Çernobil’i aklamak hoş değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!