Akçakoca: Bankalar yaza güçlü girecek

Güncelleme Tarihi:

Akçakoca: Bankalar yaza güçlü girecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2002 01:39

Akçakoca, Meclis’te kabul edilen ve bankaların mali yapısını güçlendirmeyi amaçlayan yasanın uygulaması konusunda seri hareket edeceklerini söyledi. Akçakoca, ‘‘Amacımız, tüm rakamların haziran sonu bilançolarına yansımasını temin etmek’’ dedi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Başkanı Engin Akçakoca, Meclis'te kabul edilen ve bankaların mali yapılarının güçlendirilmesini öngören yasanın, yaz aylarına kadar sonuç vermesini beklediklerini söyledi. Akçakoca, Reuters'a yaptığı açıklamada, ‘‘Amacımız, tüm rakamların haziran sonu bilançolarına yansımasını temin etmek. Eğer olmazsa, dünyanın sonu değil. Müraacaat için 6 aylık bir süre koyduk. O zaman da mecburen eylül sonuna yansıtmak gerekecek’’ dedi.

Akçakoca, yeni yasa çerçevesinde tespit edilecek özel bankalara yapılması öngörülen sermaye aktarımında seri bir şekilde hareket etmek istediklerini söyledi.

Akçakoca, aktarılacak kaynağın 4 milyar dolar civarında olacağını ve bunun Hazine tarafından kağıt olarak verileceğini belirtti. Yasanın bazı maddelerinin önceki gün Meclis'teki görüşmeler sırasında verilen önergelerle değiştirildiğini hatırlatan Akçakoca, tasarının son şekli ile ilk şekli arasında çok önemli bir değişiklik bulunmadığını savundu. Akçakoca, yasanın uygulanması ile ilgili bundan sonraki süreci şöyle anlattı:

KARARLILIK VE SÜRAT

‘‘Bundan sonraki gelişme, Sayın Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra şekillenecek. Ama biz çalışmaya başladık. Çünkü çok kapsamlı bir yönetmelik çıkarma mecburiyetimiz var. Tarafların yetki, sorumluluk ve rollerini açıkça belirten bir yönetmelik hazırlamalıyız. Amacımız, Cumhurbaşkanı'nın onayından sonra yayınlanır ise ertesi gün veya birkaç gün içinde bu yönetmeliği çıkartıp uygulamaya geçebilmek. Çünkü, başından beri söylediğim gibi, bu konuda kararlı olmak kadar süratli davranabilmek de önemli. Bu nedenle seri bir şekilde hareket etmek istiyoruz. Çalışmalara başladık.’’

Bankacılıkta, 5-6 sene sonunda 500-600 milyar dolarlık bir sektör büyüklüğüne ulaşmak istediklerini belirten Engin Akçakoca, ‘‘Eylül sonu itibarıyla 111 milyar dolar olan sektörün aktif büyüklüğü, belki yılsonunda 120 milyar dolar olur. Onun şu aşamada önemi yok’’ dedi.

Bankalarda amaçladıklarının sağlıklı bir özkaynak yapısına kavuşmaları olduğunu belirten Akçakoca, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘‘Böylece yabancı kaynakları daha rahat harekete geçirebilsinler. Reel sektöre destek o zaman söz konusu olacak. Artık bankalar paranın tekrar sistemde dönmeye başlamasına aracılık edecek.’’

AKTARILACAK KAYNAK

Akçakoca, destek verilecek bankaların sektördeki aktif büyüklüğünün asgari yüzde 1 olması şartının, verilen önerge ile sermaye yeterliliği rasyosu 0-5 arasında olanlarda aranması, yüzde 5'in üzerindekilerde ise aranmaması şeklinde değiştirilmesinin, aktarılacak kaynak tutarı açısından önemli bir etkisi olmayacağını söyledi. Akçakoca, şöyle konuştu:

‘‘Çünkü, büyüklüğün aranmadığı ortamda yüzde 5 ana sermaye oranını tutturmayı gerektiriyor. Dolayısıyla bizim için önemli olan ilk oran sermaye yeterlilik oranı. Bizim açımızdan o kadar fazla büyük önemi yok. Ama, katkı sermaye bakımından önemi var. Yani piyasalara vermek istediğimiz mesaj bakımından önemi var. Evet biz özkaynak oranını ana sermayede tutturan bankalara katkı sermaye desteği de vereceğiz diye bir sinyal vereceğiz. O bakımdan olumlu bir katkısı var.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!