Akay Kavşağı'na kapatma kararı

Güncelleme Tarihi:

Akay Kavşağına kapatma kararı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2009 17:27

Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin toplantısında, Çankaya Belediye Başkanlığı'nca açılan dava sonucu 1 Ağustos 2009 tarihinden itibaren Akay kavşağının bariyer konularak kapatılması ve Ankara halkının bilboardlarla bilgilendirilmesi oy çokluğuyla kabul edildi. Gökçek kararı "Ankara için felaket olacak" derken, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise "Çözüm üretmeye hazırız" dedi.

Haberin Devamı

İŞTE AKAY KAVŞAĞI

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih  Gökçek, Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin, Akay Kavşağı'nın araç trafiğine  kapatılması yönünde verdiği kararı değerlendirirken, “Son derece yanlış bir  mahkeme kararı. Mahkeme başkanının da karara katılmamış olması, bana son derece  rahat konuşma imkanı veriyor” dedi.

Gökçek, düzenlediği basın toplantısında, Ankara 3. İdare Mahkemesi'nin  Akay Kavşağı'nın trafiğe kapatılması yönündeki kararıyla ilgili açıklamalarda  bulundu.

Kararı, 30 gün içinde kararı uygulamak zorunda olduğunu belirten Gökçek,  aksi halde mahkeme kararlarını uygulamamanın belediye başkanlarını sıkıntıya  düşürdüğünü söyledi.

Gökçek, ABD Büyükelçiliği önündeki bariyerlerle ilgili mahkeme kararını  uygulamadığı gerekçesiyle yargılandığını anımsattı.

"Akay Kavşağı'nda mecburen yargı kararını uygulayacaklarını” bildiren  Gökçek, şöyle konuştu:

“Kararı uyguladığımız zaman da Ankara trafiği felç olacak. Bu özellikle  CHP ve Çankaya Belediyesinin şehircilik anlayışını ortaya koymak açısından  önemli. Onların zihniyeti halka hizmet etmek değil, eziyet çektirmek. Bu dava  açılmasa hiçbir sorun yok. Akay'ın eski halini de yeni halini de biliyorsunuz.  Ankara'da en çok beklenen kavşaktı. Bir saat bekleniyordu. Şimdi pik saatte, araç  sayısı artmasına rağmen, maksimum 3-5 dakika bekleniyor. Bu gerçek ortada olduğu  halde CHP'li Çankaya Belediyesi bağnaz bir tutumla buranın işlememesini istiyor.  Ben bunu uygulamazsam kesinlikle sorumluyum. Mutlak manada 'Mahkeme kararını  uygulamadı' diye mahkemeye verirler. Mecburen uygulamak zorundayım. Ankara  halkından özür diliyorum. Bütün bunları her tarafta gelecek haftadan itibaren  ilan edeceğiz, vatandaş mağdur olmasın diye. Özellikle böyle bir uygulamanın  Ankara için tam bir felaket anlamına geldiğini ifade etmek istiyorum. Yapacak bir  şey yok. CHP ve Çankaya belediyesi yaptıklarıyla iftihar etsinler”
         
 “AKAY KAVŞAĞI, 30 TEMMUZDA KAPATILACAK”
         
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Gökçek,  kavşağın ne zaman kapatılacağına ilişkin soru üzerine, son uygulama tarihinin 1  Ağustos olduğunu, ancak 30 Temmuz günü kavşağı trafiğe kapatacaklarını bildirdi.

Gökçek, “Son derece yanlış bir mahkeme kararı. Mahkeme başkanının da  katılmamış olması, bana son derece rahat konuşma imkanı veriyor. Kamu yararı  nedir orada? Hepinizin geçmesi değil mi? Burayı kapattığımız zaman hangi kamu  yararı olacak. Aklıma yatmıyor, başkanın aklına da yatmamış ama mahkeme kararı  olduğu için uygulamak zorundayız” diye konuştu.

“SAYIN BAŞBAKAN HAYRETLE KARŞILADI"
         
Melih Gökçek, Akay Kavşağı'nın protokol tarafından sık sık kullanılan bir  yol olduğu hazırlatılarak, “Sayın Başbakan'a konuyu illettiniz mi?” sorusuna,  “Yasada, bariyerler 'şu kişi için kaldırılır, şu kişi için kaldırılmaz' denmiyor  ki. Sayın Başbakan'a bu konuyu ilettim dün akşam. Hayretle karşıladı. Ama  kanun... Ne diyebilir Sayın Başbakanımız, aynı benim gibi. Mecburiyet. Yasalar  böyle” diye konuştu.

Bir gazetecinin, kavşağın kapatılmasıyla ilgili “Kendinizi sorumlu  hissediyor musunuz?” sorusuna Gökçek, şu karşılığı verdi:

“Hayır. En ufak şekilde sorumlu hissetmiyorum. İnşaat sürerken yürütmeyi  durdurma kararı vermedi mahkeme. Akay Kavşağı yapılalı yıllar oldu. Kavşağı 2  yılda yaptık. Bu süre içinde herhangi bir yürütmeyi durdurma kararı gelmedi.  Benim hiçbir karar almamam lazım o zaman. Benim hangi kararımın iptal edileceğini  önceden bilemem ki...

Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan uygulama bizim ülkemizde oluyor. 'İdari  mahkemeler yerindelik kararı veremez' diye anayasa ve kanun hükmü olmasına rağmen  mahkemeler böyle karar veriyor. Bu bir yerindelik kararıdır. Alt üst geçit yapma  hakkı belediye meclisine aittir. Hiçbir şekilde 1/1000 ve 1/5000'lik plan  bilirkişi raporuna göre iptal edilememeli. Niye? O zaman idarenin takdir  yetkisini mahkeme kullanmış oluyor. Mahkeme takdir yetkisini kullanmış olmasına  rağmen ben mahkeme kararını uygulamazsam suç işlemiş oluyorum. Mecburen  uyguluyorum ama mahkemeler bu manada anayasaya ve İdare Mahkemeleri Usulü  Kanunu'na uymadan bu kararı veriyor. Onların bir sorumluluğu yok. Yapacağım  hiçbir şey de yok.”

“Çözüm yolu hiç yok mu?” sorusu üzerine Gökçek, “çok çözüm yolu  olduğunu, yolun ilelebet kapalı kalamayacağını, gerekirse TBMM'nin kendisi için  bir kanun çıkarabileceğini” dile getirdi.

1 AĞUSTOS'TA KAPATILACAK

Ankara'daki Akay Kavşağı, Çankaya Belediyesi'nin açtığı dava sonucu mahkeme kararıyla 1 Ağustos Cumartesi gününe kadar kapatılacak.

Haberin Devamı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Çankaya Belediyesi’nin Akay Kavşağı’nın kapatılmasına ilişkin açtığı davayla ilgili kararın kendilerine tebliğ edildiğini belirterek, "Bir aylık bir süre içerisinde bu kavşağı trafiğe kapatmak zorundayız. aksi takdirde Belediye Başkanı olarak ben sorumlu tutulur ve suçlu olurum” dedi.

"ÇÖZÜM ÜRETMEYE HAZIRIZ"

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Akay Kavşağı için yapılan planları iptal edenin Çankaya Belediyesi değil “yüce yargı” olduğunu belirterek, “Bu konuda halkımız yanlış bilgilendirilerek belediyemiz bu uygulamanın sorumlusu olarak gösterilmektedir” dedi.

Tanık, Çankaya Belediyesinde düzenlediği basın toplantısında, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in 1997 yılında yargı kararı ile kapatılması kararlaştırılan Akay Kavşağı'nı geçen 12 yılın ardından mahkeme kararını gerekçe göstererek 1 Ağustosta kapatma kararı aldığını” savundu.

Bu kavşaklarla ilgili planların iptal edilmesi sürecinde belediyelerinin sorumlu tutulduğunu ifade eden Tanık, mahkemenin verdiği kararın kavşağın kapatılmasını değil, o kavşak için yapılmış planın iptal edilmesini içerdiğini bildirdi.

Yargı kararının kavşağın yıkılarak eski duruma geri dönülmesini öngördüğünü ifade eden Tanık, “O yapılana kadar da belediyeye (Burada çözüm üretemezsin) dememektedir. Oysa Büyükşehir Belediye Meclisindeki beyanlardan anlaşıldığı üzere Büyükşehir Belediyesi yönetimi kavşağı bariyerler koyarak kapatmayı planlamakta, alternatif ulaşım düzenlemesi ortaya koymayarak Ankaralıların mağdur olmasına izin vermektedir” diye konuştu.

AÇILAN DAVALAR
         
Bir gazetecinin, mahkemelerin, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin bir çok  projesiyle ilgili aleyhte kararlar verdiğini anımsatarak, “Mahkemelerin size  karşı ön yargılı olduğunu mu düşünüyorsunuz? Projelerinizin hatalı olabileceğini  hiç düşündünüz mü?” sorusuna Gökçek, “Mahkemelerin ön yargılı olduğu yönünde  bir iddiada bulunamam. Elbette biz de hata yaparız. Hatasız kul, belediye meclisi  olmaz. Mutlaka kararlarımızda hata olabilir. Ama Ankara Büyükşehir Belediyesinin  imarla ilgili aldığı kararlar üzerine açılan davaların yüzde 98'ini kaybediyoruz.  Ankara yüzde 98'ini kaybederken... İzmir'e de aynı davalar açılıyor. İzmir  Büyükşehir Belediyesi'ne açılan imar davalarının yüzde kaçı iptal edilmiş,  Ankara'nın yüzde kaçı iptal edilmiş? Geçen gün Denizli Belediye Başkanı da  söyledi onların da yüzde 95'i iptale ediliyormuş” yanıtını verdi.

Bazı gazetecilerin, “AK Partili belediyelere kasıt mı var?” diye sorusu  üzerine Gökçek, “Ben öyle bir şey demiyorum. Tespitimi söylüyorum. Bu konuda bir  araştırma yapın” diyerek sözlerini tamamladı.
     

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!