AK Parti kararı Salı'ya

Güncelleme Tarihi:

AK Parti kararı Salıya
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 2002 13:57

Anayasa Mahkemesi, AK Parti`ye ihtar verilmesi istemini 8 Ocak Salı günü karara bağlayacak.

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi Heyeti`nin, salı günkü gündeminde toplam 15 konubulunuyor. Yüksek Mahkeme, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu`nunAdalet ve Kalkınma Partisi (Ak Parti) kurucu üyesi ve Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın milletvekili seçilme yeterliliği bulunmaması nedeniyle kurucu üyelikten çıkarılması için bu partiye ihtar verilmesi istemini görüşecek.

Yüksek Mahkeme, aynı başvuruda, Erdoğan`ın genel başkanlık görev ve yetkilerini kullanmasının ``tedbiren önlenmesi`` ile partinin diğer kurucu kadın üyeleri Ayşe Böhürler, Ayşe Nur Kurtoğlu, Habibe Güner, Sema Ramazanoğlu, Fatma Ünsal Bostan ve Serap Yahşi Yaşar`ın da kurucu üyelikten çıkarılmaları için ihtar verilmesi istemlerini de karara bağlayacak.

PARTİLERE UYARI İSTEMLERİ

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, ayrıca Büyük Adalet Partisi, Anayol Partisi, Türkiye Sosyalist İşçi Partisi, Adalet Partisi, Türkiye Adalet Partisive Türkiye Özürlüsü İle Mutludur Partisi`ne Siyasi Partiler Yasası`na göre öngörülen sürede kongrelerini yapmadıkları için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı`nca ihtar verilmesi istemini de görüşecek.

Yüksek Mahkeme, ``Komünist`` sözcüğünü kullanarak adını ``Türkiye Komünist Partisi`` olarak değiştiren Sosyalist İktidar Partisi`ne yasaya aykırı olarak kullanılan ``Komünist`` sözcüğünün parti adından çıkarılması ve hükümlü Cafer Ünüvar`ı yapılan uyarıya rağmen parti üyeliğinden çıkarmayan İşçi Partisi`ne ihtar verilmesi istemini de elealacak.

Kapatılan FP`nin 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu`nun geçici 4. maddesinin birinci fıkrası ve geçici 8. maddesinin birinci fıkrası ile DYP`nin 4628 sayılı Yasa`da değişiklik yapan 4694 sayılı Yasa`nın birinci maddesinin iptali istemiyle açtıkları davalar da esastan görüşülecek.

Anayasa Mahkemesi, Anayasa`nın 378. maddesinde yapılan değişikliğin ardından karşılıksız çek suçlarına hapis cezası öngören maddenin iptali istemiyle yerel mahkemelerden yapılan başvurular da ilk incelemeyi yapacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!