Aile planlamasında iğne yöntemi

Güncelleme Tarihi:

Aile planlamasında iğne yöntemi
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye Aile Planlaması Vakfı (TAPV), iki yeni aile planlaması seçeneğini Kabataş Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir toplantıyla tanıttı. Bu iki yeni aile planlaması seçeneği enjeksiyon yöntemine dayanıyor ve tam korunma sağlıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da onaylanan her iki yöntemin farklı ürünler olduğunu, dolayısıyla farklı etkileri olduğunu söyleyen TAP Vakfı Genel Koordinatörü Yaşar Yaşer, toplantıda yaptığı konuşmada Türkiye’de kullanılan diğer aile planlaması yöntemleri hakkında da bilgi vererek eğitilmiş sağlık personeline danışılmadan yöntem değiştirilmemesi gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı Ana-Çocuk Sağlığı Genel Müdür Yardımcısı Uğur Aytaç, aile planlaması konusunda devletin sorumluluğuna ve gösterilen duyarlılığın önemine işaret ederek devletin bu tür kampanyalara her zaman destek verdiğini belirtti. Aytaç ayrıca Avrupa Birliği ülkeleri ile kıyaslandığında ülkemizin aile planlaması konusunda geri kaldığını ancak son yıllarda nüfus artışı hızının yüzde 1.5-1.8 seviyelerine düşmesinin de sevindirici olduğunu vurguladı.

Doğum kontrol iğnesi, dünyada milyonlarca kadının kullandığı çok etkili, güvenli ve kullanımı kolay bir aile planlaması yöntemidir. Üç ayda bir enjekte edilen Depo Provera adlı ürün Eczacıbaşı, ayda bir kez uygulanan Mesigyna adlı ürün ise Schering firması tarafından Türkiye’ye getirildi.

AYLIK ENJEKSİYON

Kadının vücudundakine benzer olarak progesteron ve östrojeni birlikte içeren, ayda bir kez enjekte edilen bir doğum kontrol yöntemidir. İlk enjeksiyon menstruasyon kanamasının 1. günü uygulanır. Herhangi bir nedenden ötürü adet kanamasının 1. günü kaçırılırsa kanamanın ilk beş günü içinde enjeksiyon yaptırılması mümkündür. Ancak bu durumda hormonal olmayan ek bir doğum kontrol yönteminin uygulanması bu siklus için gereklidir. En önemli nokta aylık enjeksiyonların düzenli olarak yaptırılmasıdır. Aksi takdirde belli bir günde olmanız gereken enjeksiyonu yaptırmayı unutursanız kanama düzensizlikleri olabilir ve daha da önemlisi istenmeyen gebelikle karşı karşıya kalabilirsiniz.

3 AYDA BİR

3 aylık doğum kontrol iğnesi de her kadında doğal olarak bulunan cinsiyet hormonlarından birinin benzerini içerir ve 12 hafta veya 3 ayda bir iğne şeklinde kola ya da kalçaya uygulanarak gebelikten korur. İğne kol ya da kalçaya enjeksiyon yoluyla uygulanır. Adet düzenine bakmaksızın her 12 haftada ya da 3 ayda bir yapılmalıdır.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!