Aile ici şiddete karsı uluslararası zirve

Güncelleme Tarihi:

Aile ici şiddete karsı uluslararası zirve
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2005 11:09

Hürriyet’in geçen yıl başlattığı Aile İçi Şiddete Son Kampanyası, BM desteğiyle İstanbul’da uluslararası bir zirve düzenliyor. Dünyadaki benzer kampanyaların ele alınacağı konferansa Avrupa’dan 3 bakan katılacak.

HÜRRİYET’in geçen yıldan bu yana sürdürdüğü Aile İçi Şiddete Son Kampanyası, önümüzdeki hafta uluslararası bir konferansa imza atıyor. BM Nüfus Fonu, CNN Türk, Çağdaş Eğitim Vakfı ve İstanbul Valiliği’nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek ‘Konferans 2005: Dünyadan Örnekler’, 11-12 Kasım tarihlerinde, İstanbul’un Kongre Vadisi’nde yer alan İTÜ Maçka Kampüsü’nde yapılacak. Konferansa Türkiye ve tüm dünyadan uzmanlar, konuyla ilgili bakanlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katılacak. Bu konferansla birlikte Hürriyet ilk kez Birleşmiş Milletler’in global bir kampanyasında ortak oluyor. Ortaklık bundan sonra artarak sürecek.

NELER KONUŞULACAK

Konferansın ilk gününde Kadının İnsan Hakları Vakfı kurucusu Pınar İlkkaracan, Türk Ceza Kanunu reformunu toplumsal cinsiyet açısından kampanyasını anlatacak. Viyana Müdahale Merkezi sosyal danışmanlarından Tamar Çıtak, mağdur kadın ve çocukları korumak için geliştirilen Avusturya modelini aktaracak. Sıfır Hoşgörü Hayırseverlik Vakfı yöneticisi Ann Hamilton ise İngiltere modelini ele alacak.

YEREL DENEYİM

Cuma günü öğleden sonra yapılacak paralel oturumlarda; Gülsen Ülker Al, Ankara Kadın Dayanışma Vakfı faaliyetlerini; Diyarbakır Kadın Merkezi kurucusu Nebahat Akkoç, ‘namus cinayetleri’ni; Doğubayazıt Kadın Kooperatifi Başkanı Fatma Keskin, yöre kadınlarına sosyal, ekonomik ve eğitim desteğini; Macaristan NANE gönüllüsü György Toth aile içi şiddete karşı düzenlenen Sessiz Tanıklar sergisini; Bulgaristan Animus Derneği idari direktörü Nadya Zlatkova-Rocha şiddet sorunu olan çiftlerin eğitimini ele alacak. Konferansın ikinci günündeki konuşmacılar arasında ise Türkiye’nin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İngiltere’nin devlet bakanlarından Barones Patricia, Hamburg Parlamentosu Başkan Yardımcısı, Yeşiller Partisi Milletvekili Verena Lappe, İspanya ve İsveç’ten de birer bakan var.

Deneyimler paylaşılacak
/images/100/0x0/55ea2576f018fbb8f86e0992


HÜRRİYET Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, konferansın amacını şöyle özetledi:

‘Aile içi şiddet konusunda Türkiye’de önleyici ve koruyucu politikalarla programların oluşturulup geliştirilmesi için yurtdışından ve yurtiçinden ön plana çıkmış örneklerin paylaşılması... Sivil toplum kuruluşlarının, özel sektörün, kamu kuruluşlarının ve siyasilerin harekete geçmelerinin sağlanması.’

Şiddet, kadını kanser kadar öldürüyor

AİLE içi şiddet, tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de ciddi ve yaygın bir sorun. Dünya çapında, her üç kadından biri genellikle aile üyeleri ya da tanıdıkları tarafından dövülüyor, cinsel ilişkiye zorlanıyor, taciz ediliyor. Kadın cinayetlerinde faillerin dörtte üçü, bizzat eş ya da sevgili. Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu verilerine göre, şiddet kadınların ve kız çocukların ölümlerinde en az kanser kadar rol sahibi. Sorunun en vahim tarafı, çok sayıda kadın ve erkeğin hálá aile içi şiddeti normal bulması. Anketlere göre, Türk kadınlarının yüzde 39’u kadının eşi tarafından dövülmesini, bazı durumlarda hoşgörebiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!