AİHM'den Türkiye'ye falaka cezası

Güncelleme Tarihi:

AİHMden Türkiyeye falaka cezası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 13:49

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 1999’da hırsızlık şüphesi ile göz altına alınan dükkan sahibi E.D.’ye işkence yapıldığının gerekçesiyle, Türkiye’yi 42 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti.

Haberin Devamı

AİHM, hırsızlık şüphesiyle 1999’da gözaltına alınan dükkan sahibi E.D.’nin dövüldüğü, gözlerinin bağlandığı, soyulduğu, hortumla ıslatıldığı ve falakaya yatırıldığı iddiasıyla yaptığı başvurusu üzerine açılan davayı sonuçlandırdı.

Mahkeme, D.’ye işkence yapıldığının belirlendiğine dikkat çekerek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin işkence ve kötü muamele ile adil yargılanma hakkı ile ilgili maddelerin ihlal edildiğini bildirdi.

Bunun üzerine, AİHM Türkiye’nin D.’ye manevi tazminat olarak 42 bin euro, mahkeme masrafları için ise bin euro ödemesine hükmetti.

AİHM ayrıca, askeri mahkemede yargılanarak mahkum olan bir sivil vatandaşın yaptığı başvuruda da Türkiye'yi haksız buldu.

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından memur statüsüyle tercüman olarak Ankara'da işe alınan 1970 doğumlu Mualla Gökçe İçen, 2004 yılında üstleriyle yaptığı tartışma sonucunda, “amirlerine hakaret ve emirlere uymamak suçundan” askeri mahkemede 7 ay hapis cezasına çarptırılmış ve cezasının yarısını askeri bir hapishanede geçirmişti.

Haberin Devamı

İçen, 2006 yılında AİHM'e yaptığı başvuruda, sivil bir vatandaş olmasına rağmen askeri mahkemede yargılanmasını gerekçe göstererek, “Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin 1. fıkrasını ihlal ettiğini” ileri sürmüştü.

Şikayet başvurusunu haklı bulan AİHM, İçen'e, 15 bin avro maddi tazminat ödenmesini kararlaştırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!