AİHM’deler

Güncelleme Tarihi:

AİHM’deler
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2017 21:26

İşlerine iade için başlattıkları açlık grevlerinin 112’nci gününe giren eğitimciler Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın durumları AİHM’ye taşınarak tedbir başvurusu yapıldı.

Haberin Devamı

AÇLIK grevlerinin 76’ncı gününde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça için dün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) tedbir başvurusu yapıldı. Başvuruda, açlık grevinin 112’nci gününe giren iki eğitimcinin hayatının tehlikede olduğu belirtilirken hemen salıverilmeleri istendi. 

TABLO AĞIRLAŞIYOR

İki eğitimcinin avukatı Selçuk Kozağaçlı, AİHM’ye sözleşmenin 39’uncu maddesine dayanarak tedbir talepli başvuruda bulunduklarını belirtti. Kozağaçlı, dün şunları söyledi:

“Nuriye ve Semih ile her gün görüşüyoruz. Her ikisinin de sağlık tablosu her geçen gün ağırlaşıyor. Nuriye için ciddi bir yürüme zorluğu söz konusu. Semih, yürüme konusunda nispeten daha iyi. Her ikisinde de uzun süreli açlığa bağlı olarak birçok sağlık sorunu var ve artarak devam ediyor. Okuyabiliyor, yazabiliyorlar. Zihinsel açıdan herhangi bir problemleri yok. Bugün (dün) sözleşmenin 39’uncu maddesine dayanarak AİHM’ye tedbir talepli başvuru yaptık. Tedbir talebiyle ayın 22’sinde Anayasa Mahkemesi’ne başvurduk ve 5 gün AYM’nin tedbir konusunda karar vermesini bekledik. AYM karar vermediği için tedbirde de doğası gereğince daha fazla bekleme şansımız olmadığı için AİHM’ye başvurduk. Tutuklanmalarının gayrimeşru olduğunu, yaşamlarını tehlikeye düşürdüklerini belirttik ve derhal salıverilmelerini talep ettik.

CHP’DEN ÇAĞRI

Haberin Devamı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Altıok ile Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Gülmen ve Özakça’yı dün Ankara Sincan Cezaevi’nde ziyaret etti. CHP’li vekiller, Gülmen ve Özakça’nın hayatlarının tehlikede olduğunu belirterek hükümeti acilen harekete geçmeye çağırdı. Ziyarette konuşan Gülmen’in, tişörtüne yastık pamukları doldurarak kendisine boyunluk yaptığını söylediği belirtildi. Özakça’nın da “Kitap sınırlaması kaldırılsın. Gerekçe olarak ‘ya kitapları yakarak şiddet gösterirseniz’ diyorlar. Biz kitap yakmayız, okuruz” sözleri aktarıldı. 

44 KİLOYA DÜŞMÜŞ

Eşi Semih Özakça gözaltına alındığı gün açlık grevine başlayan ve grevi bugün 37’nci güne ulaşan Esra Özakça da bayramın buruk geçtiğini söyledi. Özakça, “Aynı gün açlık grevine başladığımız Sultan anne ara vermek zorunda kaldı. Nuriye 44 kiloya düştü. Önceki gün ailesiyle görüştü. Bitkin ama durumunun çok kötü olmadığını öğrendik. Moralinin yerinde olması bizleri sevindirdi. Biz yarın (bugün) Semih’i ziyarete gideceğiz. Bayram buruk geçti. Her gün Konur ve Yüksel’deyiz. Hayatları en büyük hazinemiz. İşlerine geri dönme taleplerini yineliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Nuriye Gülmen ve Semih Özakça için bugün baro başkanlarının da bir dizi etkinliği olacak. Hapishane ziyaretiyle başlayacak görüşmeler, Adalet Bakanlığı, Ankara Adliyesi ve Meclis Adalet Komisyonu’yla sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!