AİHM Türkiye'yle ilgili 4 davayı karara bağladı

Güncelleme Tarihi:

AİHM Türkiyeyle ilgili 4 davayı karara bağladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2006 20:18

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan 4 davayı bugün karara bağladı.

Halis Doğan'ın yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, “Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini ihlal ettiği” görüşüne vardı. Maddi tazminata gerek görmeyen AİHM, Türkiye'nin, mahkeme masrafı olarak sadece bin Avro ödemesini kararlaştırdı.

ÖSYM'nin yaptığı sınavda yüksek not almasına rağmen, sınav sonucu daha sonra akademik konsey tarafından iptal edilen Mürsel Eren'in yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye'yi haksız bularak mahkeme masrafları da içinde olmak üzere 10 bin Avro ödemesini kararlaştırdı.

Haydar Tekin ve Çetin Baltaş isimli vatandaşların başvurusunu değerlendiren AİHM, Türkiye'nin AİHS'nin 5. ve 6 maddelerini ihlal ettiğine hükmetti. Türkiye, Tekin'e 9 bin 200 Avro, Baltaş'a ise 8 bin 500 Avro maddi tazminat ödeyecek.

Soyadı Balcı ve Yatır olarak verilen vatandaşlar, Muharrem Aslan Yıldız ve Yusuf Genç'in yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye'nin mülkiyet hakkının korunmasıyla ilgili 1. protokolün, 1. maddesini ihlal ettiğini bildirdi.

Türkiye, Balcı ve birlikte başvurduğu arkadaşlarına 523 bin Avro, Yatır'a 26 bin Avro, Genç'e 61 bin Avro, Yıldız'a ise 16 bin 800 Avro maddi tazminat ödeyecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!