AİHM Türkiye aleyhine açılan 3 davayı karara bağladı

Güncelleme Tarihi:

AİHM Türkiye aleyhine açılan 3 davayı karara bağladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2006 20:22

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye aleyhine açılan üç davayı bugün karara bağladı.

AİHM, gazeteci Oral Çalışlar'ın yaptığı şikayet başvurusuyla ilgili olarak Türkiye'nin “dostane çözüme” gittiğini açıkladı. Türkiye, Çalışlar'a 4 bin Avro tazminat ödeyecek.

Bölücü terör örgütü başı Abdullah Öcalan ve Kemal Burkay ile yaptığı mülakatları bir kitapta toplayan Çalışlar, “bölücü propaganda” yapmak suçundan yargılanmasının ardından, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin ifade özgürlüğüyle ilgili 10. maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle AİHM'e başvurmuştu.

AİHM, Emine Kuzu'nun yaptığı başvuruda ise AİHS'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesinin 1 fıkrasıyla, mülkiyet hakkının korunmasına ilişkin 1. protokolün 1. maddesinin, Türkiye tarafından ihlal edildiği görüşüne vardı.
Başvuruda bulunan kişi, zamanında maddi tazminat talebinde bulunmadığı için Türkiye'nin para cezası ödemesine gerek görülmedi.

Şu anda cezaevinde ömür boyu hapis cezasını çeken Yusuf Akbaba isimli vatandaşın yaptığı başvuruyu değerlendiren AİHM, Türkiye'nin AİHS'nin adil yargılanma hakkıyla ilgili 6. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı ve başvuruda bulunan kişinin Türkiye'de tekrar yargılanmasını tavsiye etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!