AİHM oğlu askerde ölen babayı haklı buldu

Güncelleme Tarihi:

AİHM oğlu askerde ölen babayı haklı buldu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2011 18:57

Hakkari'nin Çukurca ilçesinde, 2003 yılında, önce mayına basarak yaşamını yitirdiği, sonra da intihar ettiği söylenerek şehitlik unvanının geri alındığı belirtilen İbrahim Serkan Gündüz için AİHM'e başvuran baba Servet Gündüz, mahkemenin Türkiye'yi 24 bin avro para cezasına çarptırdığını bildirdi.

Haberin Devamı

Yalova'nın Altınova ilçesine bağlı Subaşı beldesinde yaşayan baba Servet Gündüz, gazetecilere yaptığı açıklamada, oğlu İbrahim Serkan Gündüz'ün askerlik görevini yaptığı Çukurca'da 7 Temmuz 2003 tarihinde mayına basarak yaşamını yitirdiğini hatırlattı.Gündüz, oğlunun cenazesinin Yalova Şehitliği'ne defnedildiğini belirterek, “Oğlum için önce şehitlik belgesi verildi. Ancak daha sonra şüpheli ölüm itirazları üzerine kayıtlara 'şehit değil, intihar' olarak geçti” dedi.

Oğlunun şehitlik unvanının geri alınması nedeniyle, maddi ve manevi kayıpları olduğu gerekçesiyle konuyu 2005 yılında AİHM'e taşıdıklarını kaydeden Gündüz, şunları söyledi: “Ben haklarımızın alınmasını istedim. Onu kabul etmediler ben de mecburiyet karşısında AİHM'e başvurdum. Askeriyeden arandığımda oğlumun şehit olduğunu söylediler. Oğlum şehit olarak Yalova'ya getirildi. Askeri törenle de cenazesini kaldırdık. 130 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtık. Bu kabul edilmedi ve oğlumun şehit olmadığını, intihar ettiğini söylediler. Oğlumun hak ettiği şekilde resmen şehit sayılması için AİHM'e başvurduk. Mahkeme, Türkiye'yi 24 bin avro tazminat ve 2 bin 503 avro mahkeme masraflarını ödemesi yönünde karar verdi. Bizim üzüntümüzün parayla telafi olması mümkün değil. İmkan, ihtimal yok. Türkiye'yi de bağışlasalar ben çocuğumu hiçbir şeye değişmem. Ama kader, acılarımızı içimize gömdük. Acılarımızla biz taptaze yaşıyoruz. Vatan sağ olsun. Oğlum rüyalarıma giriyordu, artık gönlüm rahat.”

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!