Ahmet Türk'ten CHP'ye çağrı

Güncelleme Tarihi:

Ahmet Türkten CHPye çağrı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 22, 2010 18:21

Van'da ‘Operasyonlara hayır’ mitinginde, Ahmet Türk’ten CHP’ye ‘Gerçek sosyal demokrat çizgiye gel, sorunları birlikte çözelim’ çağrısı geldi.

Van'daki BDP mitinginden fotoğraflar

Van'da BDP tarafından düzenlenen ‘Operasyonlara hayır, barış ve demokrasiye evet’ mitinginde konuşan kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, Kürt sorununun çözümü için operasyonların durdurulmasını istedi. Türk, CHP’nin gerçek sosyal demokrat parti olması halinde kendileriyle diyaloga hazır olduklarını söyledi. Türk, “CHP gerçekten sosyal demokrat bir çizgiye gelirse, sorunların çözümü konusunda onlarla da diyalog kurmaya hazırız. Onlarla da bu ülkenin sorunlarını çözmek için mücadele ederiz. Hükümete de sesleniyorum. İmhayla, öldürmekle bu sorunu çözemezsiniz. Bu mantıktan vaz geçin” dedi.
Türk, miting öncesi yapılan yürüyüşe güvenlik gerekçesiyle otobüsün içinden destek verirken, özel tahsis edilen 3 sivil polis, BDP’li görevliler ve 10 çevik kuvvet polisi uzaktan Türk’e güvenlik sağladı. Mitingteki konuşmalar öncesi Zonguldak’ta hayatını kaybeden işçiler için de saygı duruşu yapıldı.
Miting için İtfaiye Kavşağı’nda toplanan yaklaşık 1500 kişi, ellerindeki pankartlar ve sloganlarla yürüyüşe geçti. Çevre illerden gelen takviye birliklerle polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Polis helikopteri de sürekli miting alanı üzerinde uçuş yaptı. Yürüyüş boyunca BDP’li görevliler de olay çıkmaması için özellikle polislerin bulunduğu bölge ve askeri noktalar önünde etten duvar ördü.

TÜRK GÜVENLİK GEREKÇESİYLE OTOBÜSE BİNDİ

Yürüyüşe katılmak üzere gelen Ahmet Türk güvenlik gerekçesiyle otobüse bindi. Yürüyüşe DTP’nin yasaklı milletvekili Aysel Tuğluk, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer ve Fatma Kurtulan, Van ve çevre ilçelerdeki BDP’li belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.
Slogan atarak Cumuhuriyet Caddesi üzerinde bulunan belediye binası önüne kadar gelinerek konuşmalar burada yapıldı. Konuşmalar öncesi sözde demokrasi şehitleri ve Zonguldak’ta hayatını kaybeden maden işçileri için saygı duruşu yapıldı.

İlk olarak BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş, barış için toplandıklarını belirterek, “Kürtler barış için ellerini uzattıkça, aldıkları cevap hep inkar, imha ve operasyon oldu. Eğer Sayın Öcalan’ın yol haritası Kürtlere kamuoyuna açıklanmış olsaydı belkide şimdiki bu çatışmalı süreç yaşanmayacaktı” dedi.

BÜTÜN GÜCÜMÜZLE OPERASYONLARA KARŞI ÇIKACAĞIZ

Daha sonra konuşan kapatılan DTP’nin eski Genel Başkanı Ahmet Türk, bir an önce operasyonların durdurulmasını istedi. Kürt halkının her zaman barıştan yana olduğuna dikkat çeken Türk, “Gelin yaşamları kurtaralım, gelin insanların ölmesine izin vermeyelim. Diyalog ve toplumsal uzlaşıyı esas alalım. Ama malesef hükümet Kürt halkının bu açık yaklaşımını, barış ve demkarosi özlemini görmezlikten geliyor. Yine geçmişte uygulanan politikalar ayanen devam ediyor. Operasyonlar, imha ve inkar politikalarıyla bu halkı susturacaklarını zannediyorlar, yanılıyorlar. Bütün gücümüzle operasyonlara karşı çıkacağız, operasyonlara karşı duruşumuzu açıkça ortaya koyacağız. Biz barış umudunu hiç bir zaman kaybetmek istemiyoruz. Bütün Kürtler barış için ortak bir karalılık içindedir. Bu sorunun muhatabıdır. Kürt halkı bu acılı sürecin sona ermesi için çaba gösteriyor. Gelin diyoruz, yeniden barışı kardeşliği örgütleyelim. Halklarımızı kucaklaştıralım. Bakın anayasa değişikliği göndeme geldi. Neden desteklemiyorsunuz dediler. Demokrasi ve Kürtlerin talebini karşılayacak hiçbir açılım yok. Bu böyle giderse ne Kürt sorunu çözülür ne de Türkiye demokratikleşir” dedi.

CHP İLE DİYALOGA HAZIRIZ

CHP’deki değişime de dikkat çeken Türk, CHP ile diyaloga hazır olduklarını söyledi. Türk, “CHP gerçekten sosyal demokrat bir çizgiye gelirse, sorunların çözümü konusunda, onlarlar da diyalog kurmaya hazırız. Onlarla da bu ülkenin sorunlarını çözmek için mücadele ederiz. Birlikte projeleri ortaya koyabiliriz. CHP’nin mantığının değişmediğini görüyoruz. Kılıçdaroğlu, işsizlik ve yosullukla mücadele edecem diyor. Eğer bugün acılar yaşanıyor, kan akıyorsa, şiddet aklın önüne geçmişse, inkar ve imha politikları yürütülüyorsa siz buna karşı çıkmazsanız, halkı nasıl ikna edersiniz. İstikrarı getirmezseniz işsizliği nasıl yenersiniz. Kürtleri yok sayarak sorunları görmezlikten gelerek, sorunu sadece işsizlik ve yoksulluk olarak gündeme getirirseniz Kürt halkının yıllardan beri yaşadığı acıları es geçiyorsunuz. Bu şansı iyi değerlendirin. Gerçek bir sosyal demokrat parti olursanız, Kürtlerin taleplerini savunursanız, kardeşliği esas alacak bir mantığı yürütürseniz o zaman barışa katkı sunmuş oluruz. Bugün bütün siyasilerden şunu bekliyoruz. Gelin Kürtlerin sorunun artık tartışın. Aklı öne çıkarın. Diyalog uzlaşı ile bu sorunun çözümü için tartışın. Hükümet samimiyetini gösterdiği taktirde biz onlarla da görüşmeye hazırız. Yeter ki insanlarımız ölmesin canlar gitmesin. Ama şunu söyleyeyim. Eğer tehditkar davranır, imha ve inkar politikalarını sürdürseniz köleliği asla kabul etmeyeceğiz. Sayın Öcalan İmralı’dan barışta ısrarlı olmak gerekir diyor. Yeni bir dönemi başlatabiliriz. Kucaklaşmayı kardeşliği sağlayabiliriz. Uçaklar uçurarak, oparasyonlar yaparak bizi susturmaya çalışıyorlar. Başbakan sorunların çözümü için merdivenleri tek tek çıkmamız gerekir diyor. Ancak bir karınca adımı kadar ilerlema olmadı. Beklentileri boşa çıkardınız.”
Miting daha sonra olaysız sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!