Ahmet Türk’e yazılı destek

Güncelleme Tarihi:

Ahmet Türk’e yazılı destek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2008 12:15

İSTANBUL'da bir grup profesör, yazar, hukukçu, siyaset bilimcisi, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk’ün dokunulmazlığının kaldırılması için fezleke düzenlenmesiyle ilgili yaptıkları yazılı açıklamada, “Türk’ün sözleri ‘suç’ sayılacaksa bizler de bu suça katılıyoruz” dedi.

Haberin Devamı

50’yi aşkın imzacı arasında Prof. Dr. Baskın Oran, Prof. Dr. Murat Belge, Prof. Dr. Ahmet İnsel, Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Emekli Büyükelçi Ünal Ünsal, Prof. Dr. Gençay Gürsoy, Ali Bayramoğlu, Ömer Laçiner, Aydın Engin, Zeynep Tanbay, Oya Baydar, Ümit Kardaş da bulunuyor. Yayımlanan ortak metin şöyle:

“Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Demokratik Toplum Partisi milletvekili Ahmet Türk’ün dokunulmazlığının kaldırılması için hazırladığı fezlekenin, demokrasimizde yeni gedikler açacağından ve toplumsal yapımızdaki kırılmaları derinleştireceğinden endişeliyiz. Söz konusu fezleke, 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla Genelkurmay’ın verdiği resepsiyona DTP milletvekillerinin davet edilmemesi konusundaki ısrarlı sorulara Türk’ün verdiği cevapta geçen ‘Hep ağızdan düşürülmeyen bölücülük kelimesinin aslında kimin tarafından yapıldığı da açıkça ortaya çıkıyor’ sözüne dayandırılmaktadır. Biz de, 2 milyona yakın vatandaşın oylarıyla, demokratik seçimlerle Meclis’e girmiş, yasal bir partinin milletvekillerinin 30 Ağustos’ta davet edilmemesinin ayrımcılık olduğu, Türk’ün de bunu ifade ettiği kanısındayız. Fikir ve ifade özgürlüğü açısından Türk’ün sözlerinin suç teşkil etmediğini ve ülkemizde eleştiri üstü hiçbir kurumun olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Demokratik hukuk devletiyle yönetildiği iddia edilen bir ülkede Ahmet Türk’ün sözleri suç oluşturmaz. Buna rağmen suç sayılacaksa bizler bu ‘suç’a katıldığımızı bildiririz.”

Haberin Devamı

Sanatçı, profesör, siyaset bilimci, gazeteci, yazar ve hukukçuların yaptığı ortak açıklamanın altında şu imzalar bulunuyor:

Adalet Dinamit (Barış Girisimi) - Ahmet Dindar (hukukçu) - Ahmet İnsel (Prof. Dr.) - Ali Bayramoğlu (gazeteci) - Aydın Engin (gazeteci) - Ayşe Berktay (Barış Girişimi)- Ayşe Buğra (Prof. Dr.) - Baskın Oran (Prof. Dr.) - Betül Tanbay (Prof. Dr.) - Bircan Yorulmaz (Barış Girişimi) - Bülent Bilmez (akademisyen)- Caner Canerik (Barış Girişimi)- Cengiz Güleç (Prof. Dr.) - Gündüz Mutluay (Barış Girişimi)- Çiğdem Mater (gazeteci) - Çilekden Eti - Doğu Ergil (Prof. Dr.) - Ergin Cinmen (Hukukçu) - Etyen Mahçupyan (Gazeteci) - Ferhat Kentel (Doç. Dr.) - Füsun Çeliköz (Barış Girişimi)- Gençay Gürsoy (Prof. Dr.) Hacer Ansal (Prof. Dr.) - İbrahim Kaboğlu (Prof. Dr.) - İhsan Bilgin (Prof. Dr.) - İlhan Uzgel (Doç. Dr.) - Kadir Cangızbay (Prof. Dr.) - Levent Yılmaz - Mebuse Tekay (Hukukçu) - Mehmet Selim Baki (Barış Girişimi) - Melek Taylan (Belgeselci/Barış Girişimi - Murat Belge (Prof. Dr.) - Neşe Erdilek(Araştırmacı) - Nil Mutluer (Akademisyen) - Nuri Ödemiş (Barış Girişimi) - Orhan Alkaya (şair), Osman Kavala - Oya Baydar (Yazar) - Ömer Laçiner (Yazar/ yayıncı) - Özlem Dalkıran (Barış Girişimi) -Sait Çetinoğlu - Semra Somersan (Akademisyen) - Seyfettin Gürsel (Prof. Dr.) - Şanar Yurdatapan - Şehbal Şenyurt (Belgeselci)-Taner Timur (Prof. Dr.) - Ümit Kardaş (Hukukçu) - Ünal Ünsal (Emekli Büyükelçi) -Vecdi Sayar (sinema eleştirmeni, yazar)- Yalçın Ergündoğan (gazeteci) - Zafer Kıraç (Barış Girişimi) - Zeynep Tanbay (bale sanatçısı)

Haberin Devamı

CHOMSKY DE DESTEK VERDİ

Öte yandan, ABD’li tanınmış dilbilimci ve felsefeci Noam Chomsky ve Uluslararası PEN sekreteri Eugene Schoulgin gönderdikleri dayanışma mesajlarıyla Türk’e ve aydınlara destek verdi.

Chomsky mesajında, “Türk’ün, ayrımcılığa açıkça itiraz etmesini kutlarım” derken, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı fezlekeyle temel bir hak olan ifade özgürlüğünün kullanılmasını cezalandırmak istemesini şaşırtıcı bulduğunu belirterek, “Eğer bu suçsa, bu suça ben de katılıyorum şeklindeki tepkilerine duyduğu hayranlığı” dile getirdi.

PEN Uluslararası Sekreteri Eugene Schoulgin’in dayanışma mesajında ise, DTP milletvekili Ahmet Türk hakkındaki işlemin, yargı organlarının üst düzey görevlilerinin ifade özgürlüğü ve demokrasiyi ne oranda anladıklarını ortaya koyduğunun altı çiziliyor; modern Türkiye’de reformlar yapılmaya çalışıldığı bir dönemde böyle bir kararın cesaret kırıcı olduğu belirtiliyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!