‘Ahlaki gidiş’ kriteri kaldırılıyor

Güncelleme Tarihi:

‘Ahlaki gidiş’ kriteri kaldırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2011 00:00

Adalet Bakanlığı, Mersin’in Gülnar İlçesi’nde görevliyken “Fazla makyaj yaptığı, mini etek giydiği ve bir avukatla ilişkisi olduğu” iddialarıyla 2004’te meslekten ihraç edilen ve yeniden yargıya dönmek için başvuran hâkim Arzu Özpınar’ı da yakan kriterleri değiştiriyor.

Bakanlık sitesinde yayınlanan ve ilgili kuruluşların görüşüne sunulan 33 maddelik taslakta şöyle düzenlemeler bulunuyor:

Yargıtay yargılamayacak

Hâkim-savcıların yargılanma kuralları tamamen değişiyor. Birinci sınıf hâkim ve savcılar halen Yargıtay’da, diğer hâkim ve savcılar ilgili ağır cezada yargılanıyor. Hâkim ve savcılar artık görevlerinden dolayı veya görevleri sırasında işledikleri suçlar nedeniyle bölge adliye mahkemelerinde yargılanacak. Yargıtay’ın hâkim-savcı yargılama yetkisi kaldırıldı.

Mesleki etik uyumu

Hâkim ve savcılar üzerindeki gözetim ve denetim yetkisi bakanlıktan HSYK’ye geçiyor. Temyiz incelemesi neticesinde, Yargıtay ve Danıştay tarafından hâkim ve savcılara verilen not sistemi kaldırıldı. Hâkim ve savcılar için derece yükselmelerinde yapılan “ahlaki gidiş” değerlendirme kriteri, “mesleki etik kurallarına uyum” kriteri haline getirildi.

Fiş değil ‘hal kâğıdı’

İdari görevlerdeki hâkim ve savcılar için doldurulan “sicil fişi” uygulaması yerine de “performans formları”nın doldurulması getirildi. Müfettişlerce doldurulan “hal kâğıdı” uygulamasına da son verilerek yerine “performans değerlendirme ve geliştirme formları” uygulaması yapılacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!