Ahlaki değerlerin inişi ve çıkışı

Güncelleme Tarihi:

Ahlaki değerlerin inişi ve çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bir Cumhurbaşkanı'nın sevgilisi olabilir mi? Örneğin Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil'in veya ABD Başkanı Bill Clinton'ın gibi... Bir aktör, yabancı bir kadının göğüslerine iltifat edebilir mi? Örneğin Maximilian Schell gibi... Michael Jackson, masumiyetini parayla satın alabilir mi? Ahlaki değerler de kimi zaman değişime uğruyor. İşte taş devrinden, modern çağa kadar ahlaki değerler...

Avusturya Cumhurbaşkanı Thomas Klestil'in çapkınlığını bir fotoğraf ele verdi. Karısı Edith Klestil ile poz veren Thomas Klestil'in beline dolanan Dr. Margot Löffler'in eli gizli bir aşkın ortaya çıkmasına neden oldu.

Oysa Thomas Klestil, daha çok ahlak vaat ettiği için Cumhurbaşkanı seçilmişti. 1992'deki seçimlerde, aile değerlerine daha çok önem vereceğine söz veren Klestil, bu sayede yüzde 57 oy almıştı. Ama Klestil, bu sözleri verirken de hemen arkasında sevgilisi vardı: Dışişleri görevlisi 38 yaşındaki Dr. Margot Löffler...

Klestil'in karısı olayı öğrenince hemen Cumhurbaşkanlığı konutundan taşındı. Avusturyalıların bir kısmı, Cumhurbaşkanı'nın istifasını isterken, bir kısmı da ‘‘Ne olacak, o da insan’’ dedi. Sonuçta Klestil karısına dönmedi ama sevgilisinden de ayrılmak zorunda kaldı.

BAKANLARIN AŞKI

İsveç'te ise bir süre önce iki evli bakanın basın toplantısı düzenleyerek aşklarını kamuoyuna açıklaması şok etkisi yarattı. 51 yaşındaki Maliye Bakanı Erik Asbrink ile 34 yaşındaki Eğitim Bakanı Bayan Ylva Johansson durumu başbakana ve mesai arkadaşlarına anlattıklarını ve aşklarını ‘‘doyasıya yaşayabilmek’’ için eşlerinden boşanacaklarını açıkladılar. Johansson ikiz kızlarının babası Bo Hammer'den boşanmak için mahkemeye başvururken, Erik Asbrink 3 çocuğunun annesi 20 yıllık karısı Anne-Marie Lingren'i terkederek ayrı bir eve taşındı. Bu aşkın faturası 5 günlük bakan Jahonsson'a pahalıya patladı ve henüz oturduğu bakanlık koltuğunu kaybetti.

Ünlü aktör Maximilian Schell, Amerikalı televizyon yapımcısı Diana Dru Botsford tarafından sarkıntılık suçlamasıyla mahkemeye verildi. Botsford, aktörün göğüslerini ellemeye çalıştığını ve ‘‘Göğüs uçlarınızdan emebilir miyim?’’ dediğini ileri sürerek, 100 bin dolar tazminat istiyor. Schell ise tüm bu olup bitenleri anlayamadığını belirterek ‘‘Kadın göğsü üzerinde yürütülen 10 bin yıllık araştırmalardan sonra toplumumuz, göğüsleri güzel bulmanın itici olduğunu keşfetti. Sanatımız için üzücü bir gün’’ dedi.

Bugün bir erkek nasıl iltifat edebilir? İltifat nerede bitiyor, sarkıntılık nerede başlıyor? Öte yanda ABD'de cinsel taciz suçlamalarıyla ünlüleri mahvetmek ve para kazanmak çok yaygınlaştı. Örneğin Mia Farrow Woody Allen gibi... Taciz davalarının en ünlüsü Başkan Bill Clinton'ın başını ağrıtmayı sürdürüyor. Clinton'ın sayısız kadınla birlikte olduğu genel kabul görüyor. Ortaya çıkıp, başkanla ilişkisi olduğunu söylemeyi cesaret edenlerin sayısı şimdilik 5'i buldu.

14 yaşındaki Jordan, Michael Jackson'ın kabusu oldu. Şikayetlerinde ve psikologlarla yaptığı konuşmalarda Michael Jackson'ın kendisine yönelik yaptığı sarkıntılığın detaylarını veren Jordan, ‘‘Elini pantolonumun içine soktu’’ dedi. Normalde bu tür suçun cezası 30 yıla kadar hapis. Ancak Michael Jackson ve Jordan'ın avukatları anlaşarak, ahlaki (!) bir karar aldılar. Michael, milyonlarca dolar sus payı ödedi ve dava kapandı. Böylece 14 yaşındaki çocuğun da mahkemede konuşmasına gerek kalmadı. Amerikan yasalarına göre dava bitmiş oldu.

DOUGLAS'IN SİHRİ

Michael Douglas, seks bağımlısı olduğunu itiraf eden ilk ve tek ünlü erkek olarak kabul ediliyor. Tüm kadınların hayran olduğu Michael Douglas, ‘‘Her gün başka bir kadına ihtiyaç duyuyorum. Fahişelerle de yattım, hatta karımın en iyi arkadaşıyla bile... Gece, gündüz demeden buna ihtiyacım var’’ demişti. Seks bağımlılığından kurtulmak için bir kliniğe yattığında kadınların çoğu üzülmüştü... Douglas, 17 yıllık karısı Diandra'dan boşandığında neredeyse bütün kadınlar, Michael Douglas'ın haklı (!) olduğunu ilan etti. Michael Douglas'ın filmlerindeki yatak sahneleri de çok ünlü. Ünlü aktörün Sharon Stone ile oynadığı ‘‘Temel İçgüdü’’ filmiden sonra seks bağımlısı olduğu ileri sürüldü.

Bugünün seks sembollerinden Madonna her yere, her şeye uzanıyor, her istediğini elde ediyor. Madonna bile kızı Lourdes doğduktan sonra eski çılgın yaşantısını terkederek, ahlaklı bir anne olmayı seçti. Hatta öylesine ileri gitti ki kızının ahlaklı yetişmesi için, rahibe okuluna şimdiden kaydını yaptırdı.

Aile, sadakat, çocuk sahibi olmak yeniden mi keşfediliyor?

AHLAKİ DEĞER GRAFİĞİ

MİLATTAN ÖNCE

Milattan önce 1200-600 yıllarında... İnsanlar, her yerde, her şekilde her önüne gelenle seks yapıyorlardı. Ama korkunç cezalar da vardı. Masturbasyonun cezası, el kesmeydi. Evliliğe ihanet edenler taşlanıyordı. Fahişelik yasak olmasına rağmen, çok yaygındı. Bunun üzerine de genelevler icat edildi ve şehir duvarlarına yakın yerlere özel mekanlar kuruldu.

YUNAN KLASİĞİ

Milattan önce yaklaşık 400 yılları... Fahişelik ve homoseksüellik yaygınlaşıyor ama buna karşılık katı evlilik kuralları da konuluyor. Mykene Kraliçesi Klytamnestra kocasını aldatıyor ve onu banyo yaparken öldürüyor. Oğul Orestes babasının intikamını alıyor, annesi ve onun aşığını öldürüyor.

ROMA

Roma imparatorluk dönemi ahlakın en düşük olduğu dönem. Roma'nın tümü, dev bir genelev gibi. Küçük çocuklarla, travestilerle ve hayvanlarla dolu genelevler var. Ancak sadece evliliğe ihanete ceza veriliyor.

ORTAÇAĞ

Milattan sonra 800-1200 yıllarında ahlaki değerlerin dönüşü yaşanıyor. Katı giysi kuralları konuyor, evliliğe katı kurallar getiriliyor. Ortaçağ'da bekaret kemeri icat ediliyor. Kocalar, savaşa giderken eşlerini kilitliyor, anahtarı da yanlarına alıyorlar. Bu kemer, 500 yıl kullanılıyor.

ROKOKO

Playboyların atası olarak kabul edilen Kazanova, Rokoko döneminin istekli kadınlarıyla beraber oluyordu. O dönemlerin zevk imparatoru Fransız Kralı XIV. Ludwig idi. Beğendiği kadının önünde mendilini düşürdüğü zaman, kocasına susmak düşüyordu.

MODERN ÇAĞ

Ahlakta cılız Christine Keeler'in aynı anda iki müşterisi vardı. Biri İngiliz Savunma Bakanı John Profumo, diğeri de Sovyet Ajanı Eugen Ivanov'du. Dedikodular ayyuka çıkınca, Profumo istifa etti, ancak olay tarihe ‘‘Profumo skandalı’’ olarak maloldu. 1960'ta doğum kontrol hapı piyasaya çıktı ve cinsellik özgürleşti. Çiçek çocuklarının ‘‘savaşma seviş’’ sloganıyla birlikte cinselliğin önündeki ahlaki kısıtlamalar kalktı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!