AGSP’de anlaşma tamam

Güncelleme Tarihi:

AGSP’de anlaşma tamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 03, 2001 01:40

Türkiye, Avrupa Ordusu konusundaki tüm taleplerinin karşılandığını ve süreci destekleme kararı aldığını açıkladı.

Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin beklentilerinin ne şekilde karşılandığı konusunda ayrıntı vermedi.

Türkiye'nin ABD ve İngiltere ile yürüttüğü görüşmeler sonunda Avrupa Ordusu konusundaki pürüzler aşıldı. Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye'nin beklentilerinden vazgeçmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını belirterek, ‘‘Bizim haklı beklentilerimiz çok büyük ölçüde karşılanmış durumda’’ dedi. Ecevit, ne gibi beklentilerin karşılandığına ilişkin sorular üzerine ise ‘‘Ayrıntılı açıklama doğru olmaz’’ demekle yetindi.

Başbakanlık'taki Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) zirvesi sonrası yapılan yazılı açıklamada ise ‘‘Türkiye hem bir NATO müttefiki, hem de AB'ne katılım adayı olarak AGSP sürecini desteklemektedir’’ denildi.

Toplantıdan sonra yayınlanan açıklamada şöyle denildi:

‘‘ABD ve İngiltere ile yürütülen görüşmeler sonucunda, Türkiye ve diğer AB üyesi olmayan Avrupalı NATO müttefiklerinin AGSP'yle ilişkilerini düzenleyen bir yaklaşımlar paketi birlikte geliştirilmiştir. Türkiye, hem bir NATO müttefiki, hem de AB'ne katılım adayı olarak AGSP sürecini desteklemektedir.’’

Türkiye’nin itirazı neydi

Avrupa Ordusu’nun NATO imkanlarından yararlanması için Türkiye şu koşulları öne sürüyordu.

Avrupa Ordusu'nun Kıbrıs ve Ege'ye müdahale etmemesi. Bu talep, AB Dönem Başkanı ve Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt'ın geçen hafta Ankara'ya yaptığı acil ziyarette karşılandı. Türkiye'ye güvence verildi, ancak Yunanistan, ‘‘Türkiye'nin talebi kabul edilirse veto ederiz’’ dedi.

Türk tarafı, AB'nin, Ankara açısından hayati önem taşıyan Kafkaslar, Kuzey Irak, Ortadoğu ve Balkanlar gibi bölgelere müdahale edilmesi durumunda, kendisinin ikinci plana itilmesi endişesini taşıdığını net bir dille ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!