Ağrı Dağı'nın ilk Ermenileri

Güncelleme Tarihi:

Ağrı Dağının ilk Ermenileri
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2001 01:48

‘Zafer Haftası’ nedeniyle Ağrı Dağı'na düzenlenen Zafer Tırmanışı'na cumhuriyet tarihinde ilk kez 2 Ermeni dağcı da katıldı. Tırmanış ekibine başkanlık eden Dağcılık Federasyonu Başkanı Alattin Karaca, ‘‘Ermeni 2 dağcı Ağrı Dağı'na zirve için müracaat etti. Uygun görülünce ekibe dahil edildiler. Ermeni dağcılarla zirveyi birlikte deneyeceğiz’’ dedi.

Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun organize ettiği tırmanış, dün saat 09.00'da Doğubayazıt ilçesi Eliköy'ü yakınlarından başladı. İşadamı Murat Dedeman'ın da katıldığı tırmanışta 2 Ermeni dağcı ile birlikte Azerbaycan ve Makedonya'dan 4'er, Rusya'dan 3, İran, Macaristan, İskoçya, Romanya, Bulgaristan ve Yugoslavya'dan 2'şer, Avusturya'dan ise 1 dağcı yer aldı. 11'i kadın, 87 dağcının bulunduğu ekip, dün Ağrı Dağı'nın 3 bin 200 metresine ulaştı ve burada ana kamp kurdu.

Bu sabah başlayacak tırmanışla 4 bin 200 metredeki ara kampa ulaşılmaya çalışılacak. 29 Ağustos sabahı 5 bin 137 metre ile Türkiye'nin en büyük yükseltisi Ağrı Dağı'na zirve yapılacak. Başkan Karaca, ‘‘Zirveye 29 Ağustos sabahı ulaşmaya çalışacağız. Belli güzergáhtan 12'şer kişilik gruplar halinde yapılacak tırmanışta, zirvede İstiklal marşımızı söyledikten sonra, aynı gün inişe geçip 30 Ağustos'ta Doğubayazıt'ta olacağız’’ dedi.

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da gümrük görevlisi arkadaşı Hayk Tonoyan ile birlikte Ağrı Dağı'na zirve yapacak Ermenistan Dağcılık Federasyonu'ndan Martin Tadevosyan, Türkiye'de olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Tadevosyan, ‘‘Ağrı Dağı'nı Ermenistan'dan seyrederdik. Buraya hep zirve yapmanın hayalini kurardım. Bize bu imkanı veren Türk yetkililere teşekkür ediyoruz’’ diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!