Ağladığım anlar oldu

Güncelleme Tarihi:

Ağladığım anlar oldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

Doluca Şarapları varisi Sibel Kutman

Doluca Şaraplarının varisi Sibel Kutman 21 buçuk yaşında yönetimde yerini aldı. Yarı kan Portorikolu. Robert Kolej'den mezun olur olmaz Amerika'ya gitti, işletme okudu. Yüksek lisans eğitimini şarap üzerine yaptı. ‘‘Benim için alternatif yoktu. Amerika'da okuyacaktım. Eğitimim, ailem ve benim için çok önemliydi.’’ Babası onu ciddiyet ve iş bitiricilik konusunda dedesine benzetiyor. Çünkü bir meseleyi kafasına taktı mı üzerine üzerine gidiyor.

Yönetimin ne kadarını paylaşıyorsunuz?

-Pazarlama ve halkla ilişkiler bölümünün tüm sorumlulukları bana ait. Ama önemli kararları yönetim kurulunda görüşür birlikte alırız.

Babanıza işte nasıl hitap edersiniz?

- Baba diyorum. Çok ciddi tartışma ve aykırılıklarımız bugüne kadar olmadı. Kavga edebiliriz ama çözüm için elimizden geleni de yaparız.

Dedenizden devraldığınız yönetim gelenekleri var mı?

- Temkin ve tedbir. Hiçbir zaman kör risk almam. Ürettiğiniz mamule saygı duymak, üretimin ve kalitenin herşeyden önce geldiğini bilmek çok önemli...

Hedefiniz?

- Kısa vadede Türk halkının yaşam tarzına şarabı sokabilmeyi hedefliyorum. Uzun vadeli hedefim de, artık dünyada Türk şarabını bir yere getirmek var.

Sizin şirkete getirdiğiniz yenilikler neler?

- Enerji, daha genç bir bakış açısı. Babam 30, genel müdürümüz 25 yıldır bu işte. Alışılagelmiş kalıplar var, işletme körlüğü dediğimiz. Yeni bir göz olarak girdim ben. Mesela Sarafin'in tanıtımında biraz farklı, yenilikçi bir yöntem denedik. Önce birebir tüketiciyi hedef aldık, sonra aracı sektöre tanıttık.

Bu aile şirketinde nelerin değişmesi gerekiyor?

- Değişmesi gereken ve değişeceğini düşündüğüm şeyler var. Ama birden radikal olabileceğimi düşünmüyorum. Dolayısıyla bugün yapacağınız şey etüt etmektir.

Bu özgüvenin altında ezildiğiniz, kendinizi bıraktığınız anlar oldu mu?

- Ağladığım, üzüldüğüm zamanlar oldu. Duygusal bir insanım. İnsanların ‘‘iş kimliğim bu’’, ‘‘gerçek kimliğim bu’’ gibi ayırımlar yapmalarına inanmıyorum. İnsanlarla ilişki içindesiniz ve tabii ki hisleriniz de yaptığınız işin içine giriyor. Özgüvenim var, kendime inancım var, ama kendimi çok eleştiriyorum. O yüzden kendimle ilgili pozitif şeyler söylerken çok zorlanıyorum. En çok sabırsızlığımı eleştiririm.

DANSLA DEŞARJ OLUYORUM

Geriye döndürülemeyecek bir yanlış yapmaktan korkar mısınız?

- Hata yapacağım korkusuyla çalışmam. Bu korkuyla çalışırsanız, kendi kendinizi paralize edersiniz. Ancak hata yapma yüzdenizi minimalize edecek güvendiğiniz bir ortam, danışabileceğiniz insanlar olmalı.

Kendinize vakit ayırabiliyor musunuz?

- Boş zaman bulduğumda Beyoğlu Akademi'de, Etiler'de bir stüdyoda dans ediyorum. Partnerlerim var. O bambaşka bir deşarj. Yatmadan önce mutlaka okurum. Genelde mitoloji okuyorum.

Kaç yaşından beri şarap içiyorsunuz?

- 6 yaşından beri. Şarabı her aşamasında, bütün sertliğiyle tadıyorsunuz. İşte o zaman bazı akşamlar şarap görmek istemiyorum.

Kadın yönetici olmanın avantajlarını yaşıyor musunuz?

- Akılda daha rahat kalıyorsunuz, görüşmeye kabul edilişiniz daha kolay olabiliyor. Ama sizi tanımıyorsa, ataerkil bir kafa yapısına sahipse, şöyle bakabiliyor: Gençsiniz, kadınsınız, ve de babanızın kızısınız. Sizi ciddiye almadan sohbete girebiliyor. O kişinin görüşünü değiştirmek için 5-10 dakika süreniz var. Kadınların daha çok tepkisi oluyor. Sizi kendisiyle kıyaslayabiliyor, yaş farkını üzerinizde otorite kuracak bir ayrıcalık gibi görüyor ve bunu size hissettiriyorlar.

Çok sigara içiyor musunuz?

- Günde 1, 1.5 paket. Babamın yanında da içiyorum ama kendimi tutmaya çalışıyorum.

DOLUCA ŞARAPLARI

Yılda 10 milyon şişe şarap üreten Doluca, Türkiye'nin en eski şirketlerinden. 1926'da Geisenheim Şarapçılık Enstitüsü'nden mezun olan Nihat A. Kutman İstanbul'da şarap işine atılır. İlk şarabını 1940'da ‘‘Doluca’’ etiketiyle piyasaya sunar. 1969'da oğlu Ahmet Kutman, yönetimde yerini almadan önce Kaliforniya Üniversitesi'nde gıda bilimi, vitikültür dalında eğitim görür. Babasının vefatından sonra 1981'de şirketin başına geçer. Şirketin Sefaköy'de şişeleme tesisleri, Mürefte'de şarap üretim fabrikası ve 400-500 dönümlük bağları var. Antik, Moskado, Nevşah, Sarafin en tanınmış şarapları arasında. Yılda 1.5 milyon şişe ihracat yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!