Ağız değiştirdi

Güncelleme Tarihi:

Ağız değiştirdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 1998 00:00

Haberin Devamı

Türkiye'ye getirilişi Hürriyet tarafından adım adım izlenen Veysel Özerdem, ağız değiştirdi. Daha önce Mesut Yılmaz'ı, ‘‘Abdullah Çatlı’’ için yumrukladığını söyleyen Özerdem uçakta, ‘‘Çatlı'yı karıştırmayın artık. O anda bana geldiler. Olay takdiri ilahidir’’ dedi.

Veysel Özerdem, Hilton Otel'de meydana gelen yumruklama olayıyla ilgili sorulara zaman zaman kaçamak yanıt verdi. Soruları bazen esprili bir şekilde yanıtlayan Özerdem, sık sık ‘‘No comment’’ ya da ‘‘Cevap vermeme hakkımı kullanıyorum’’ diyerek detaydan kaçtı. Özerdem, ‘‘Mesut Yılmaz'a niye saldırdınız, neden yumrukladınız?’’ şeklindeki soruya, ‘‘Ben bu konuda kimseye konuşmak istemiyorum. Herşeyi Türk polisi ve Türk mahkemelerine anlatacağım. Bu takdiri ilahidir. Bazen bana gelirler’’ diye yanıt verdi. ‘‘Kim gelir, kim gider?’’ sorusuna yanıtı ise şöyle oldu: ‘‘Dediğim gibi bana arada bir gelirler. O anda da bana geldiler. Karşımda kendisini (Mesut Yılmaz'ı) gördüğüm için de vurdum. O an aklıma öyle geldi. Takdiri ilahi...’’ Özerdem, kendisinin Macar Mahkemesi'ne verdiği, ‘‘Çatlı hakkında yaptığı açıklamalar yüzünden ona gıcığım vardı. Bir anda karşımda görünce dayanamadım, vurdum’’ şeklinde ifadesi hatırlatılıp, bu ifadenin doğru olup olmadığını sorunca sinirlendi ve sesini yükseltti: ‘‘Çatlı'yı karıştırmayın artık. Kimse artık onun adını ağzına almasın, hakkında yazı yazılmasın. O Hak'kın rahmetine kavuştu. Öteki dünyada bırakın rahat olsun. Ben delikanlı adamım. Ne söylediysek doğrudur. Mahkemede birşeyler söyledimse doğrudur. Gıcıklık dediysem doğrudur. Ama bunları mahkemede anlatacağım.’’ Özerdem, saldırı olayının ardında kimin olduğu sorusuna da sinirlendi, ‘‘Ben başıma buyruk bir adamım. Aklıma eseni yaparım. Kimse bana laf söyleyemez. Arkadaşım olmaz. Sadece dindaşlarım vardır. Gerisi boştur. Allah insana akıl vermiştir. Kul bu aklı kullanır. Benim kimseden bir emir almama gerek yok. Aklıma geleni yaparım. Çok düşünürüm. Allah'ın düşüncelerime verdiği yanıtlara göre hareket ederim’’ yanıtını verdi.

DELİKANLIYIZ EVELALLAH

Başbakanlık yapmış bir insana saldırmanın amacının ne olduğu ve yoğun koruması bulunan bir kişiye saldırmaktan korkup korkmadığını sorduğumuz Özerdem şu yanıtı verdi: ‘‘Delikanlıyız evelallah. Kimseden korkumuz yok. Bunun cesaretle alakası yok. Kim olursa olsun, o da Allah'ın bir kulu. Ben herzaman aklıma geleni yaparım. Bu takdiri ilahidir. Benim alışverişim sadece Allah'ladır.’’ Özerdem, saldırının gerçekleştiği gün Mesut Yılmaz'ın Hilton Otel'de olduğunu bilip bilmediği şeklindeki soruyu da şöyle yanıtladı: ‘‘Nereden bilebilirim ki. Ben MİT'miyim? Yoksa benim Türkiye'ye geleceğimi öğrenen siz veya James Bond gibi gazeteci miyim? Otele gittim, karşımda gördüm. Ben insanların beyninde hep bir soru işareti bırakmayı isterim. Bundan zevk de duyarım. İnsanlar düşünmeli. Allah'ı düşünmeli. Allah'ın yolundan şaşmamalı ve düşüncelerini de iyi değerlendirmelidir. Arkadaş, parti, dostluklar hepsi boş laflardır. Ben sadece Allah'a güvenir ona sığınırım. Sen şu an benimle en uzun konuşan insansın. Delikanlısın. Karşıma çıktın. Korkmadın. Uzaktan, bana mesafeli durup, başkalarından bilgi istemedin. Yanıma geldin. Allah'ın selamını verdin, cesursun, karşıma çıktın, bunları da onun için anlatıyorum.’’

CEZAEVİ ZAYIFLATIYOR

Özerdem, eskiye nazaran hayli zayıfladığının hatırlatılmasına önce güldü ve devam etti: ‘‘Eskiden kilolu idim. Eee, bu işler biraz zor. Dışarıdan görüldüğü gibi değil. Stres, düşünce ve cezaevi tabii kilo kaybettiriyor.’’ Cezaevinde biran olsun yalnız bırakılmadığını hatırlatan, 24 saat 2 gardiyan tarfından gözetimde tutulduğunu belirten Özerdem, ‘‘Tuvalete, banyoya, yemeğe hep bodyguardlarımla gittim. Beni korudular. Bana birşey olacak diye korktular. İki korumam vardı. Biran olsun yalnız bırakmadılar’’ dedi.

‘Çatlı için vurdum’ demişti

Veysel Özerdem geçen cuma günü Budapeşte 5. bölge merkez mahkemesinde sorgu hakimine ifade verdi. Özerdem, bu ifadesinde Yılmaz'ı ‘‘Çatlı hakkındaki açıklamalarına kızdığı için’’ yumrukladığını söyledi. Dün ise uçakta, ‘‘Çatlı lafı etmeyin, Allah için vurdum’’ dedi. 28 yaşındaki Veysel Hürriyet'in ele geçirdiği Özerdem'in yaklaşık üç saat süren sorgu tutanaklarının özeti şöyle: ‘‘Budapeşte'nin 10. bölgesindeki Sava Caddesi'nde bilardo salonu açmıştım. Ancak burayı daha sonra başka birine sattım. Bilardo salonu bitişiğinde bürosu olan Ziya Korkut adında bir arkadaşla tanıştım. (Ziya Korkut çevresinde Cengiz Korkut olarak tanınıyor.) Olay günü Drabik Jolt ve Ziya Korkut ile birlikte Hilton Oteli'nde bir arkadaşımı ziyaret etmek istedim. Otelde sayın Mesut Yılmaz'ı gördüm. Bir anda Yılmaz'ın Türkiye'de Çatlı ve ülkücüler hakkında yaptığı açıklamalar aklıma geldi. Ben de antipati yaratmıştı. Hiçbir şey yapmadan yavaşça yanına yaklaştım. Bir anda ona vurma arzusu ve hissine kapıldım. Ona yaklaşır yaklaşmaz yumruğu suratına patlattım. Korumalar üzerime atladılar. Bir anda oluşan panikten yararlanıp olay yerinden kaçarak dışarıda bekleyen arkadaşlarımın arabasına gittim.’’

Özel muamele

Başbakan Mesut Yılmaz'ı Budapeşte Hilton Oteli'nin lobisinde yumruklayarak yaralanmasına neden olan Veysel Özerdem, polisler eşliğinde uçaktan indirildi. Başında bere bulunan ve siyah güneş gözlüğü takan Özerdem'in, bir de sırt çantası taşıdığı görüldü. Özerdem'in getirilişi nedeniyle, Macar uçağının çevresi ve körük başında polis tarafından geniş güvenlik önlemleri alındı. Terörle Mücadele ekipleri, uçaktan indirdikleri Özerdem'i, Amerikan polisleri gibi başından tutup, apronda bekleyen otomobile bindirdiler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!