Ağca’nın karşılanışı12 Eylül’ü hatırlattı

Güncelleme Tarihi:

Ağca’nın karşılanışı12 Eylül’ü hatırlattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 20, 2006 01:36

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, Mehmet Ali Ağca’nın tahliye sırasında Türk bayrakları ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganlarıyla karşılanmasının kendisine 12 Eylül öncesi gençlik arasındaki kamplaşmayı hatırlattığını belirtti, "Onun için çok üzüldüm" dedi. Gül, 14 saati aşan Brezilya yolculuğu sırasında uçakta gazetecilere Ağca konusunda şu açıklamaları yaptı:

AĞCA’NIN TAHLİYESİ

Beni esas rahatsız eden şey şu: 1969’da üniversiteye girdim. 1974-1975 dönemi mezunuyum. Türkiye’de öğrenci çatışmalarını yaşadım. O günlere hiç dönmememiz lazım, hiç hatırlamamamız lazım. İdeolojik kamplaşmalar, yapacak çok şeyi olan bir ülke için çok tehlikeli. O yıllarda bütün dünya büyük atılımlar yapmıştı. Asya’da, Batı Avrupa’da birçok ülke kalkınma hamlelerini, ekonomide "take off" denen safhayı gerçekleştirmişti. Türkiye ise kendi kendini yemişti. O açıdan bu tip şeyleri hatırladım ve dolayısıyla çok üzüldüm.

YARGITAY’IN KARARI KESİN

Ben bunların kısa dönem içinde geçeceğine inanıyorum. Tabii ki mahkemeler karar verecek. Mahkemeler, kanunlar, insanlara göre değil, herkese göre eşit davranmayı gerektirmektedir. Özel uygulamalar söz konusu değildir. Zaten Yargıtay’ın vereceği karar da kesin karar olacaktır. Bu süre içinde Türkiye’de reform da yapılacaktır, yapılıyor da aslında. AB süreci içinde en çok mesai harcayacağımız konu, hukuk sahasında yapacağımız reformlardır. Bütün olup bitenler Türkiye’ye yeteri kadar ders vermiştir. O açıdan eksikliklere noksanlıklara genel olarak bakmak gerekir.

AFLAR DEJENERE ETTİ

Ne yazık ki, çok önceden çıkan af yasaları birçok şeyi dejenere etmiştir, suçu teşvik etmiştir. Ama şunu da unutmayalım af yasaları çıkarken çok büyük bir destek de görmüştür. Hatta siyaset baskı altına alınmıştır, onlar da öyle çıkmıştır.

Deftere imza

DIŞİŞLERİ Bakanı Abdullah Gül, Brezilya Dışişleri Bakanı Celso Amorim’in daveti üzerine resmi temaslarda bulunmak üzere Brezilya’nın başkenti Brasilia’ya geldi. Gül, Brasilia Havaalanı’nda, Türkiye’nin Brasilia Büyükelçisi Ahmet Gürkan ve Brezilya Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından karşılandı. Gül, daha sonra şeref defterini imzaladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!