Ağca, bu hafta serbest

Güncelleme Tarihi:

Ağca, bu hafta serbest
Oluşturulma Tarihi: Ocak 09, 2006 00:00

Abdi İpekçi ve Papa 2. John Paul suikasti sanığı Mehmet Ali Ağca, 27 yıl sonra cezaevinden çıkıyor. 19 yıl İtalya’da 5 yıldır da Kartal Cezaevi’nde yatan Ağca’nın cezasını tamamladığı için tahliyesine karar verildi. Ağca bu hafta serbest kalacak.

MİLLİYET Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi ve Papa 2. John Paul suikastinin baş aktörü Mehmet Ali Ağca, bu hafta serbest bırakılıyor. Kartal H Tipi Cezaevi Müdürlüğü, 5 yıldır hapis yatan Mehmet Ali Ağca’nın cezasını tamamladığı yönünde yazıyı Kartal Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Ağır ceza Mahkemesi yazı üzerine Ağca’nın tahliyesini onayladı.

Ağca’nın 10-15 Ocak 2006 tarihleri arasında tahliye edilmesi bekleniyor. Büyük ihtimalle bayramda serbest kalacak olan Ağca’nın askerlik sorunu nedeniyle, tahliyenin ardından Pendik Askerlik Şubesi’ne gönderilebileceği ve buradan da sağlık kontrolü için GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’ne sevk edilebileceği öğrenildi.

27 YILLIK SERÜVEN

Ağca, 1 Şubat 1979 günü Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü Abdi İpekçi’yi evinin önünde pusu kurarak otomobilinin içinde tabancayla öldürmüş, bir süre sonra bir ihbar üzerine Beyazıt’ta yakalanmıştı. Yattığı cezaevinden firar eden Ağca, bu kez 13 Mayıs 1981’de Vatikan’da Papa 2. John Paul’a suikast girişiminde bulunmuştu. Papa’yı yaralayan Ağca, İtalyan polisi tarafında kaçarken yakalanmış, uzun süren yargılama sonunda ömür boyu hapse mahkum olmuştu. Ancak cezası iyi hal nedeniyle düşürülmüş ve ardında Ağca’nın başvurusu üzerine İtalya Cumhurbaşkanı tarafından 2000 yılında affedilmişti. 16 Haziran 2000 tarihinde Türkiye’ye iade edilen Ağca’nın Abdi İpekçi davası zaman aşımına uğraması nedeniyle düşmüştü. Ancak Ağca ölümlü bir gasp olayından dolayı hüküm giymişti.

Vatikan: Mahkeme kararına saygılıyız

MEHMET Ali Ağca’nın tahliye edileceğine ilişkin haberler üzerine Vatikan, "mahkemelerin kararlarının saygıyla karşılanacağı"nı açıkladı. Vatikan Basın Sözcüsü Joaquin Navarro-Valls, dün akşam yaptığı açıklamada, "Vatikan, Ağca’nın serbest bırakılma olasılığını ajanslardaki haberler aracılığıyla öğrenmiştir. Vatikan, bu tür hukuki sorunlarda, ilgili mahkemelerin kararlarını saygıyla karşılar" demekle yetindi. Kardinal Ersilio Tonini ise 2. John Paul’ün, Ağca’yı zaten affetmiş olduğuna dikkat çekerek, "Papa hayatta olsaydı, bu tür bir haber karşısında adeta bayram ederdi" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!