Ağca askerlik yapmayacak

Güncelleme Tarihi:

Ağca askerlik yapmayacak
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 2006 16:08

Abdi İpekçi Suikastı hükümlüsü Ağca askerlik yapmayacak. GATA, Mehmet Ali Ağca'ya çürük raporu verdi.

Haberin Devamı

Mehmet Ali Ağca, avukatı Mustafa Demirbağ'ın arabası ile öğlen saatlerinde GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne geldi. Kartal H Tipi Cezaevi'nden tahliye olan ve hakkında askerlikle ilgili işlemlere başlanan Ağca, hekimlerden oluşan bir heyetin önüne çıkartıldı. Heyet, Mehmet Ali Ağca'ya çürük raporu verdi. Ağca'nın avukatı müvekkilinin 20 yıldan fazla hapishanede kaldığını belirterek askerlik yapamayacağını savunmuştu. Uzmanlardan oluşan heyet, Ağca'nın bu talebini yerinde bularak askerlik yapmasına gerek olmadığına karar verdi.

 

AVUKAT DEMİRAĞ: KARAR TEBLİĞ EDİLDİ

Kartal H Tipi Kapalı Cezaevi'nden tahliye edilen Mehmet Ali Ağca'nın avukatı Mustafa Demirbağ, müvekkilinin askerlikle ilgisi olmadığına dair karar alındığını ve kararın kendilerine tebliğ edildiğini bildirdi.

Pendik'teki bürosunda yaptığı basın açıklamasında, Ağca için bugün Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne gittiklerini belirterek, “Sağlık muayenesi yapılmadı. Bununla ilgili kurul gerekli açıklamayı yapacaktır. Şu an itibariyle askerlikle ilgisi olmadığına dair karar alınmıştır. Bu da bize tebliğ edilmiştir” dedi.

Demirbağ, basın mensuplarının “Çürük raporu mu alındı?” sorusuna, “Halk arasında buna 'çürük raporu' da denilebilir ama, kanunda 'çürük raporu' diye geçtiğini sanmıyorum” yanıtını verdi.

Bir gazetecinin, “Askerliğe elverişli değildir' raporu mu alındı?” sorusunu da avukat Demirbağ, “Evet” diyerek cevapladı.

Mustafa Demirbağ, bu kararın gerekçesinin Ağca'nın sağlık durumu olmadığını vurgulayarak, “Bu konudaki detaylı açıklamayı ilgili kurum yapacaktır. Hükümlülük süresi ve işlemiş olduğu suçların neticesinde yatmış olduğu cezaevi süresi göz önüne alınarak böyle bir kanaat hasıl olmuştur” diye konuştu.

Demirbağ, bu ilk açıklamanın ardından, bürosuna daha sonra gelen gazetecilere de bugün saat 08.30'da Mehmet Ali Ağca ile GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi'ne gittiklerini ve orada Ağca'nın heyet karşısına çıktığını anlattı.

Geçtiğimiz günlerde tatil olması nedeniyle heyetin toplanamadığını hatırlatan Demirbağ, “Ağca, ilgili yasanın öngördüğü şekilde heyetin karşısına çıktı. Ağca'nın askerlikten muafiyet durumu söz konusu” dedi.

Demirbağ, Ağca'nın artık herkes gibi sıradan ve özgür bir insan olduğunu vurgulayarak, gelecekle ilgili şu an hiçbir plan ve programının bulunmadığını söyledi.

İMZA ATMA” KONUSU

Ağca'nın imza ile ilgili bir zorunluluğu bulunmadığını savunan Demirbağ, birtakım çevrelerin, Ağca'nın söz konusu olmayan yasal yükümlülükleri varmış gibi konuştuklarını ifade etti.

Demirbağ, Mehmet Ali Ağca'nın ikamet gösterme zorunluluğu bulunmadığını da ileri sürerek, Ağca'nın şu anda İstanbul sınırları içerisinde olduğunu ve özgür bir insan olarak istediği yere gidebileceğini söyledi.

Bir gazetecinin, “Muafiyet durumunu gerektiren nedir?” sorusu üzerine de Demirbağ, muafiyetine ilişkin gerekçeleri Milli Savunma Bakanlığı'nın açıklayabileceğini, gerekçenin, “5.5 yıldan fazla hapis yatanların askerlikten muaf olmasını” içeren kanunla ilgili olabileceğini söyledi.

AĞCA, SON DERECE SAĞLIKLI

Demirbağ, bugün hastanede kan tahlili ve check-up gibi işlemlerin yapılmadığını, sadece heyet incelemesinin söz konusu olduğunu belirterek, “Ağca, son derece sağlıklı. Gerek fizik, gerekse ruhsal sağlığı yerinde” dedi.

Bir gazetecinin, “Yargıtay'da Ağca'nın dosyasının yeniden inceleneceğini” hatırlatması üzerine Demirbağ, Ağca'nın hapse konulmasında ve tahliye sürecinde Türk kanunlarının geçerli olduğunu, bağımsız Türk mahkemelerinin vereceği karara saygılı olduklarını söyledi.

Mustafa Demirbağ, Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in bu yola başvurmasını da saygıyla karşıladıklarını ifade etti.

Bir gazetecinin, “Ağca, Oral Çelik'le görüştü mü?” sorusu üzerine de Demirbağ, Mehmet Ali Ağca'nın Oral Çelik ile hiçbir bağlantısı olmadığını söyledi.

VALİ GÜLER: AĞCA MEVCUTLU GETİRİLECEK

 

İstanbul Valisi Muammer Güler ise, çarşamba gününe kadar GATA Askeri Hastanesi'ne müracaat etmemesi durumunda, Mehmet Ali Ağca'nın bakaya durumuna düşeceğini ve zabıta nezaretinde mevcutlu olarak getirileceğini söyledi. Güler, Mehmet Ali Ağca'nın takibinin de yapıldığını açıkladı.

 

Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği ise Ağca'ya, aynı statüdeki diğer hükümlülere uygulanan işlemlerin yapıldığını, farklı bir uygulamanın söz konusu olmadığını belirtti. Mehmet Ali Ağca, 12 Ocak günü, Kartal Cezaevi'nden tahliye edilmişti.

 

AKP'Lİ KAPUSUZ'DAN AĞCA AÇIKLAMASI

 

AKP Grup Başkanvekili Salih Kapusuz, Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesi ile ilgili olarak, “Ortada bir yargı kararı var. Hükümetin sadece kararın gözden geçirilmesini isteme yetkisi var, bunu da yapmıştır” dedi.  
  
Kapusuz, TBMM'de gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Kapusuz, Mehmet Ali Ağca'nın tahliyesiyle ilgili bir soruyu  yanıtlarken, konuyu henüz Grup Yönetim Kurulu'nda değerlendirmediklerini söyledi.
  
Hükümetin, konuyla ilgili bir açıklama yaptığını hatırlatan Kapusuz, Türkiye'de kuvvetler ayrılığı ilkesinin bulunduğunu ve ortada Ağca ile ilgili bir yargı kararı olduğunu söyledi. Hükümetin, Kartal 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne kararını yeniden gözden geçirmesi için başvurduğuna işaret eden Kapusuz, hükümetin bu konuda başka bir yetkisi bulunmadığını da vurguladı.
  
Kapusuz, 1991 ve 1999 yıllarında af niteliğinde kanunlar çıkarıldığını belirterek, Anayasa Mahkemesi'nin de bu konuda iptal kararları bulunduğunu anımsattı. Kapusuz, “Ortada bir mahkumiyet kararı var. Mahkeme, karar vermiş, mahkum da bu karardan sonra serbest kalmış... Hükümet ne yapabilir? Kararın gözden geçirilmesini istemiş zaten...” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!