Ağar ve Bucak'a kim ne oy verdi?

Güncelleme Tarihi:

Ağar ve Bucaka kim ne oy verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

DYP Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar ve Şanlıurfa Milletvekili Sedat Bucak'ın TBMM'de dokunulmazlıklarının kaldırıldığı oylamada, siyasilerin ilginç tavırları resmi tutanaklara geçti.

Ağar'ın Emniyet Genel Müdürlüğü döneminde Genelkurmay Başkanı olan Kilis Bağımsız Milletvekili Doğan Güreş, Ağar'ın lehine oy kullandı. Kısa süre önce DYP'ye dönebileceğini ima eden Güreş, Bucak'ın da dokunulmazlığının kaldırılmaması yönünde oy verdi.

Eski DYP'li Sanayi Bakanı Yalım Erez ile Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin, Devlet Bakanı Mehmet Batallı, Ulaştırma Bakanı Necdet Menzir de iki milletvekiliyle ilgili oylamaya katılmadı. Devlet Bakanı Güneş Taner ise sadece Bucak'ın oylamasında bulunmadı.

Susurluk Komisyonu Başkanı RP Nevşehir Milletvekili Mehmet Elkatmış'ın Susurluk skandalının kilit isimlerinden Ağar ve Bucak'ın oylamasına katılmaması dikkati çekti. Susurluk Komisyonu üyesi RP'li Hayrettin Dilekcan da, oylamalara katılmamayı yeğledi. Aynı komisyonun üyesi RP'li Bedri İncetahtacı ise her iki oylamada çekimser kaldı. Susurluk Komisyonu'nun üyelerinden ANAP'lı Yaşar Topçu, Sema Pişkinsüt, Fikri Sağlar, Mahmut Yılbaş, Metin Öney dokunulmazlıkların kaldırılmasına kabul, Nihan İlgün ise ret oyu verdiler.

LİDER EĞİLİMLERİ

DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ile BBP Lideri Muhsin Yazıcıoğlu dokunulmazlıkların kaldırılmasına ‘ret’, Başbakan Mesut Yılmaz, DSP Lideri Bülent Ecevit ile CHP Lideri Deniz Baykal ‘kabul’ verdiler. RP Lideri Necmettin Erbakan ile DP Genel Başkanı Korkut Özal ise her iki oylamada bulunmadı.

RP'DEN AĞAR'A İLGİ

DYP'nin eski ortağı RP, Ağar'a, Bucak'tan daha fazla ilgi gösterdi. 47 RP'li Ağar'ın oylamasına katılmazken sadece 12 RP'li aleyhte oy kullandı. Ağar'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyen RP'liler şunlar: ‘‘Ahmet Çelik, Sait Açba, Seyit Haşim Haşimi, Süleyman Metin Kalkan, Mehmet Sılay, Azmi Ateş, Osman Pepe, Zeki Ünal, Veysel Candan, Mustafa Ünaldı, Ahmet Karavar, Mustafa Bayram.’’

68 RP'li Bucak'ın oylamasına katılmadı. 20 RP'li aleyhte oy kullandı. Bucak'ın dokunulmazlığının kaldırılmasını isteyen RP'liler ise şunlar: ‘‘Ahmet Çelik, Sait Açba, Mehmet Altınsoy, Muhammet Polat, İsmail Özgün, Abdulhaluk Mutlu, Cemal Külahlı, Mustafa Köylü, Azmi Ateş, Ekrem Erdem, Bahri Zengin, Zeki Ünal, Memduh Büyükkılıç, Salih Kapusuz, Osman Pepe, Mustafa Ünaldı, Recai Kutan, Salih Katırcıoğlu, İsmail İlhan Sungur, Mustafa Bayram.’’

DYP'NİN TAVRI

DYP'de ise Ağar oylamasına başta kendisi olmak üzere Ali Osman Sönmez, Tayyar Altıkulaç, Nevzat Ercan ve Yahya Uslu katılmadı. Bucak oylamasına ise Ali Osman Sönmez, Nevzat Ercan, Tayyar Altıkulaç katılmadılar. DYP'liler bunun dışında fire vermedi.

RESMİ SONUÇLAR

Tutanaklara göre Ağar oylamasına 472 üye katıldı. 274 kabul, 190 ret, 3 Çekimser, 2 mükerrer, 3 geçersiz oy kullanıldı. 78 üye oylamaya katılmadı. Bucak oylamasına ise 449 üye katıldı. Bu oylamada 282 kabul, 159 ret, 3 çekimser, 1 mükerrer, 4 geçersiz oy kullanıldı. 100 üye oylamaya katılmadı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!