Ağaoğlu'dan sıfır faizle kredili konut satışı

Güncelleme Tarihi:

Ağaoğludan sıfır faizle kredili konut satışı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2008 14:37

Ağaoğlu Şirketler Grubu İstanbul Anadolu Yakası’nda My World markası altında yapımını gerçekleştirdiği Starland konut projesi için farklı bir finans modeli uygulamaya başladı.

Ağustos 2008’de tamamlanması öngörülen Starland projesi kapsamında yer alan 354 konutun satışına başlayan Ağaoğlu Grubu, bankalarda bulunan mevduatını kredi kaynağı olarak değerlendirip konut almak isteyenlere 7 aya kadar sıfır faizle uzun vadeli finansman desteği verecek.

Modele göre Ağaoğlu Grubu, Akbank ve Vakıfbank ile yaptığı çözüm ortaklığıyla, bu bankalardaki mevduatına karşılık faiz almayacak ve konut sahibi olmak isteyenlere bu iki banka üzerinden 7 ayı ödemesiz olmak üzere uzun vadeli konut kredisi kullandıracak. Peşinata göre ödemesiz ve sıfır faizli dönem 13 aya kadar çıkabilecek. 240 aya kadar vade olanağı tanıyan finansman modeli, 12 aylık ödemede yüzde 0,47’den başlayan, 240 ayda ise yüzde 1,21’e kadar uygun vade oranları sunuyor. Kampanya fiyatları ise 205 bin YTL ile 868 bin YTL arasında değişiyor.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Genel Müdürü Hasan Rahvalı, Grubun bankalardaki mevduat kaynaklarını bir anlamda kendi projeleri için kredi olarak kullandıracaklarını belirterek, “Mevduat kaynağımız bu tür bir finansmanı geçerli kılacak kadar yüksek. Bir rakam vermek istemeyiz ama, bir bankacının ifadesiyle bu rakam İMKB’de işlem gören 5 şirketin toplam piyasa değerinden daha fazla. Sadece bu kadarını belirteyim” diye konuştu.

BATI ATAŞEHİR FİNANS MERKEZİ OLACAK

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise içinde My World’ün de yer aldığı Batı Ataşehir bölgesinin İstanbul’un finans merkezi olma yolunda olduğunu, onaylanması halinde Merkez Bankası’nın da bu bölgeye taşınacağını ve kamu bankaları dahil birçok finans kuruluşunun bölgeye komşu olacağını ve bu bölgeye yatırım yapanların kısa vadede kazançlı çıkacaklarını söyledi.

My World Projesi’nin dördüncü etabı olan Starland (Yıldızlar Ülkesi) projesi ve finans modeli hakkında bilgi vermek üzere bir basın toplantısı düzenleyen Ağaoğlu Grubu, dairenin yüzde 12.5 ‘i peşin ödenmek kaydıyla, ilk taksitlerin 7 ay sonra başlamasını ve bu dönemde sıfır faiz uygulanmasını öngören kredilendirme biçimini “ sektördeki en iddialı finansman modeli” olarak niteledi.

"NE YAPARSAM SATARIM DÖNEMİ BİTTİ"

Toplantıda sektörün yanı sıra Ağaoğlu Grubu’nun 2007 yılı değerlendirmesini de yapan Ali Ağaoğlu,konut sektöründeki hızlı büyümenin 2007’de bir anlamda hız kestiğini , sektörün buna rağmen GSMH büyüme oranının üç katı bir büyüme sergilediğini, 2008’de bu büyümenin yüzde15-20’ler düzeyinde olmasını beklediklerini belirtti. Ağaoğlu “ Artık ne yaparsam satarım dönemi sona erdi. Önemli olan nitelikli konutları doğru yerde, doğru zamanda ve doğru fiyata satabilmektir. Biz yeni finansman modeliyle Ağaoğlu olarak çok nitelikli ve güvenlikli konutları çok rahat ödeme sistemiyle konut almak isteyenlere sağlayacağız” şeklinde konuştu.

ESKİ KONUTLARIN YÜZDE 70’ İ OTURULABİLECEK DURUMDA DEĞİL

Ali Ağaoğlu, İstanbul’da geçmiş dönemde yapılan konutların kullanılan malzeme dikkate alınınca yüzde 70’inin oturulabilecek durumda olmadığını belirterek, konutun bireylerin hayatlarında yaptıkları en büyük yatırım olduğunu ve konutların artık sadece ihtiyacı karşılamaktan öte bir yaşam standartı sağlamayı amaçladığını vurgulayarak “ Şimdi biz ulaşılabilir ve ödenebilir fiyatlarla nitelikli konut sahip olma şansı yaratıyoruz. Bizim projelerimiz ağırlıkla Anadolu Yakası’nda yoğunlaştı. Yaşam mimarı konseptiyle şimdiye kadar 3 bin 636 konut inşa ettik. Rakamsal büyüklükler yanı sıra kullanılan teknoloji ve inşaatları bitirme hızımızı dikkate aldığımızda My World’ü Avrupa’nın en önemli projelerinden biri olarak görüyoruz. Nitekim Avrupa’dan her yıl çok sayıda mimarlık öğrencisi gelip bizim projelerde staj yapıyor” dedi.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Grubun elinde 20’in üzerinde arazi stoku bulunduğunu, sürekli yeni şantiyeler açtıklarını belirterek “ Anadolu Yakası’nda 2008’de iki yeni şantiye daha açacağız. Bizim şantiyelerimizin biri biter yeni biri açılır. 2008’de Bodrum’da ise daha çok yabancıların ikinci konut talebine yönelik projemiz devreye girecek” diye konuştu.

"BANKALAR BİLE İNANAMADI BU MODELE"

Toplantıda Starland Projesi’nin finansmanı ile ilgili bilgi veren Genel Müdür Hasan Rahvalı ise, izledikleri politikayı “maliyetleri ucuzlatmak ve vadeleri uzatmak” şeklinde niteleyerek ortaya sundukları finansman modeline önce bankaların da şaşırdığını, ancak bugün modeli desteklemek üzere bekleyen başka bankalar da olduğunu kaydetti.

Konut kredilerinde peşinat olarak ödenen yüzde 25’lik payı, ikiye böldüklerini ve böylece ilk ödeme oranını yüzde 12,5’e çektiklerini anlatan Rahvalı, kalan borcun taksitlerinin 7 ay sonra başlıyor olmasının da tüketiciye bugüne dek sunulmuş en iddialı ve en avantajlı kampanya olduğunu belirtti. Rahvalı, toplam bedelin yüzde 25’ini peşin verenlerin taksitlerinin 10 ay sonra başladığını, yüzde 31,25’ini peşin ödeyenlerin de 13 ay sonra taksit ödemeye başlayacağının altını çizdi.

"KONUT SAYISI YENİ EVLENENLERE BİLE YETMİYOR"

Genel Müdür Rahvalı Türkiye’de konut kredisi stokunun Avrupa ortalaması ve ABD’nin çok altında olduğunu ifade ederek “ Konut kredisi stokunun GSMH’ye oranında Avrupa ortalaması yüzde 50’nin, ABD’de ise yüzde 60’ın üzerinde. Türkiye’de bu oran henüz yüzde 5 gibi çok düşük düzeyde. Yapılan hesaplamalara göre 2015 yılında Türkiye’de konut kredisi stokunun GSMH’ye oranının yüzde 17’ye ulaşacağı öngörülüyor. Rahvalı 2007 sonunda konut ruhsatı sayısının 560 bin adet olarak gerçekleşmesini beklediklerini belirterek “Yılda 680 bin çift evleniyor. Biz sadece bu evlenen çiftlere konut yapsak bile bu yapılan konutlar yetmez” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!