Ağaç katliamı, Afyonkarahisarlı köylüleri isyan ettirdi

Güncelleme Tarihi:

Ağaç katliamı, Afyonkarahisarlı köylüleri isyan ettirdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2006 13:11

Afyonkarahisar'ın Olucak Köyü'nde, budama gerekçesiyle meşe ormanının katledildiğini savunan köylüler, taşeron firmanın işçilerine engel oldu.

Haberin Devamı

İşçileri kibarca rehin alıp çay, gözleme ve börek ikram eden köylüler, budama çalışmalarına izin vermedi.

Afyonkarahisar'da merkeze bağlı Olucak Köyü'nde, Çevre ve Orman İl Müdürlüğü'nün ihalesini kazanan taşeron firmanın 10 işçi ile yaklaşık 4 aydır sürdürdüğü ağaç budama işlemi, köylüleri kızdırdı. Budama gerekçesiyle 300 yıllık meşe ormanının katledildiğini savunan köylüler, müdürlük ve jandarmaya yaptığı başvuruları sonuçsuz kalınca, bugün yaklaşık 200 kişinin katılımıyla bir eylem yaptı. Sabah erken saatlerde, ormana girmek için köyün içinden geçmesi gereken taşeron firmaya ait işçileri durduran köylüler, budama işine engel olmak istedi. Kadın ve çocukların da aralarında bulunduğu eylemci köylüler, meydanda toplanarak, ‘Orman bizimdir, kestirmeyiz’ sloganı attı. Köylüler, çalışmalarını durdurmak istedikleri işçileri de kibar bir şekilde rehin alarak çay, gözleme ve börek ikram etti. Protesto eylemi yaklaşık 2 saat sürdü.

Haberin Devamı

"YETKİLİLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ"

İşçileri ormana sokmayacaklarını ama köylerinde her türlü ikramda bulunacaklarını anlatan köylülerden Cemil Bal, “300 yıldır geliştirip büyüttüğümüz meşe ormanımız budama adı altında katlediliyor. Budama izni verilen bölge yerine, insan gövdesi büyüklüğündeki meşe ağaçları odun olarak kesiliyor. Bu köy, bu orman uğruna şehitler verdi. Aylarca Yunan işgalinde kalındığı zaman bile zarar verilmeyen bu ormanlar şimdi bu ülkenin vatandaşlarınca katlediliyor” diye konuştu.

Ülke genelinde yeşillendirme, ağaçlandırma adına çok sayıda çalışma yapılırken, mevcut bir ormanın yok edilmesine seyirci kalınmasına anlam veremediklerini belirten Cemil Bal, “Yetkilileri göreve çağırıyoruz” dedi.

Köy kadınları ise orman budamak üzere araçlarıyla köyden geçen işçilere tepki gösterdi. “Ormanımızı kesemezsiniz” diyen köylü kadınlar, eğer sözleri dinlenmezse ormana giden araçları taş yağmuruna tutacaklarını söyledi.
Ormanlık alanda ağaçla yüklenen ve satış için götürülmesi planlanan bir kamyonun geçişine de izin vermeyen Olucaklılar, kamyonda yüklü olan büyük ağaç parçalarını göstererek, “Bu düpedüz katliamdır” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!