Afiyetle yiyin

Güncelleme Tarihi:

Afiyetle yiyin
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 16:06

Başbakan Erdoğan kuş gribi nedeniyle kriz yaşayan tavukçuluk sektörüne destek için Meclis'te düzenlenen resepsiyona katıldı. Erdoğan "Bir şey olmaz afiyetle yiyin" dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Tayyip Erdoğan, kuş gribi olayında görüldüğü gibi bilinç eksikliğinin nelere mal olduğunu gördüklerini dile getirerek, “Böyle bir ortamda, adeta puslu havayı özleyenler oldu ve bu puslu havayı değerlendirmek için bir çok olumsuz gayretlerin içine girenler oldu” dedi.

Erdoğan, TBMM'de yapılan güvenli tavuk ürünleri resepsiyonuna katıldı. Sektör olarak özellikle kuş gribi nedeniyle yaşanan sorunları bildiklerini dile getiren Başbakan Erdoğan, sektörün bu zor günlerinde hükümet olarak bütün güçleriyle imkanları azami ölçüde seferber ettiklerini dile getirdi. Bunun devam edeceğini kaydeden Erdoğan, üreticiden tüketiciye kadar olan süreçte 2 milyon kişinin bu sektörden ekmek kazandığını söyledi.

Başbakan Erdoğan, sektörün geleceği konusunda elbirliği ile yeni bir sayfa açılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

“Hesaplarımızı yeniden yapmamız gerekiyor. Yaşadığımız coğrafya aslında kuş gribi, benzeri problemlerin yaşanmasına elverişli bir coğrafyadır. Bunu bilerek hareket etmek, sektörün kırılganlığını gidermek, üreticimizi ise sağlam bir zemine kavuşturmak, dayanıklılığını da artırmak durumundayız. Ayrıca bu gibi sıkıntılı durumlarda ve muhtemel spekülasyonlar karşısında tüketim marjının düşmesinin önüne geçmek ise bu bilincin toplumsal alana yaymakla mümkün olacaktır.

Bu olayda da yaşadığımız gibi bilinç eksikliğinin nelere mal olduğunu, insan hayatına varıncaya kadar çok açık ve net gördük. Böyle bir ortamda, adeta puslu havayı özleyenler oldu ve bu puslu havayı değerlendirmek için bir çok olumsuz gayretlerin içine girenler oldu. Tabii bundan aslında ülke kaybediyor, milyarlarca dolarlık yatırımlar zarar görüyor, ülkenin ihracatı, güçlenmesi zarar görüyor. Adeta tüm insanlarımızı evhamın bir vehmin içine sokma gayretlerini de bu ortamda ne yazık ki acımasızca gördük, acımasızca bunlarla karşı karşıya olduk.”

Sofraların önemli bir besin kaynağı olan tavuk eti ve yumurtadan mahrum edilmesinin söz konusu olamayacağını ifade eden Başbakan Erdoğan, bu konudaki hassasiyetlerini devam ettireceklerini belirterek, “Bu sevilen ürünleri daimi olarak sofralarımıza davet edeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'nin kuş gribiyle nasıl “başarıyla mücadele” ettiyse, tavukçuluk sektörünün önündeki engellerin kaldırılması konusunda da mücadelesini sürdürdüğünü kaydeden Erdoğan, bu konuda çok duyarlı olduklarını söyledi.

Tavukçuluğun tek sıkıntısının kuş gribi olmadığını ifade eden Erdoğan, “Çözülmesi gereken daha çok problem vardır... Önemli olan özgüvenin kaybedilmemesi. Bu zor günlerden çok şey öğrenerek güzel günlere ulaşacağız, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın” diyerek sözlerin tamamladı.

Başbakan Erdoğan, daha sonra Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, ATO Başkanı Sinan Aygün, milletvekilleri ve davetlilerle birlikte 14 çeşit tavuk ve ürünlerinden oluşan mönüyü tattı, basın mensuplarına ikramda bulundu.

ARINÇ: AMACIMIZ KUŞ GRİBİYLE MÜCADELE

TBMM Başkanı Bülent Arınç, kuş gribiyle mücadele konusunda toplumu bilinçlendirmeyi amaçladıklarını belirterek, “Türkiye, açık ve şeffaf bir mücadele yürütmüştür” dedi. Arınç, TBMM Tören Salonu'nda düzenlenen “Güvenli Tavuk ve Tavuk Ürünleri Resepsiyonu”nda yaptığı konuşmada, TBMM'nin, toplumun bütün kesimlerini ilgilendiren konularla yakından ilgilendiğini belirterek, bu sorunların ortaya konulması amacıyla da toplantılar düzenlendiğini veya toplumu bilgilendirmek amacıyla düzenlenen toplantılara ev sahipliği yaptığını söyledi.

Tüm milletvekilleri ve komisyonların toplumsal sorunlarla yakından ilgili olduğunu kaydeden Arınç, şöyle konuştu:
“Amacımız, vatandaşımızı, tüketicilerimizi bilinçlendirmek, özellikle Ekim ayında Manyas bölgesinde başlayan daha sonra Aralık ayı sonlarında ve Ocak başında Doğubeyazıt ve çevresinde insan ölümlerine de yol açan hepimizi üzüntülere gark eden kuş gribiyle mücadele konusunda toplumun bilinçlendirilmesidir.

Bu, sadece Hükümet'in ilgili bakanlıkların, bürokratların yapacağı bir çalışma değildir. Her vatandaşımızın bu konuda bilgi sahibi olması ve nasıl mücadele edileceğini bilmesi gerektiğini düşünüyorum. Böylece bu konuya münhasır olmak üzere hem vatandaşlarımızın bilinçlenmesi hem de içine düşülen durum sebebiyle sektörümüzün olumsuz etkilenmemesi temin edilmiş olacak.”

Kuş gribi ve açtığı zararlarla ilgili çalışmaların yapıldığını ifade eden Arınç, bu çalışmaların yeterli olduğunun ve Türkiye'nin üzerine düşen görevi yerine getirdiğinin, AB ve ilgili kuruluşlar tarafından da onaylandığını söyledi.
TBMM Başkanı Arınç, kuş gribinin pek çok ülkede görüldüğünü, milyonlarca kanatlının itlaf edildiğini ve bu hastalığın sürekli mücadele altına alındığını belirterek, “Bazı ülkelerde de belki bu tür hastalıklar görülüyor ama dışarıya çok fazla sızdırılmıyor. Türkiye, açık ve şeffaf bir mücadele yürütmüştür. Sektörün zararları karşılanmaya çalışılmıştır, bundan sonra da hangi tedbirlerin alınacağı konusunda bilinçlendirme devam etmektedir” diye konuştu.

TBMM Başkanı Arınç, tavuk üreticilerinin işlerini hijyenik koşullarda, AB standartlarında ve hiç bir tereddüde mahal vermeyecek kadar ciddi yaptıklarını ifade ederek, Meclis'in bütün gücüyle beyaz et sektörünün arkasında olduğunu belirtti. Arınç, Danışma Kurulu toplantısı olduğunu hatırlatarak, resepsiyondan erken ayrıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!