Afganistan'da ABD helikopteri düÅŸtü:2 ölü

Güncelleme Tarihi:

Afganistanda ABD helikopteri düştü:2 ölü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 07, 2001 10:39

ABD Deniz Kuvvetleri`ne ait bir helikopterin Afganistan`ın güneyindeki ABD`ye ait bir havaalanı yakınında düşerek alev alması sonucu iki deniz piyadesinin yaralandığı bildirildi.

Haberin Devamı

Deniz Kuvvetleri`nden kaptan Stewart Upton, UH-1N Huey tipi helikopterin Afganistan`daki Camp Rhino hava üssünde düşmesi üzerine soruşturma başlatıldığını, ancak helikopterin düşmesinin düşman kuvvetlerinin saldırısıyla bağlantısı olduğunun sanılmadığını belirtti.  

Helikopterdeki 4 mürettebatın da kurtulduğunu kaydeden Upton, ancak mürettebattan bir kişi ile helikopterin dütüğü sırada yerde bulunan bir denizcinin yaralandığını bildirdi. Upton, yaralıların durumu hakkında ise ayrıntılı bilgi vermedi.  

Kazanın TSİ 19.50`de meydana geldiği ve Deniz Kuvvetleri`ne ait tesiste bulunan gazetecilerin helikopterin yanması sonucu çıkan dumanları gördükleri belirtildi. Gazetecilerin kaza meydana gelmeden az önce hafif makineli tüfek ateşine benzer sesler duyduklarını ifade etmelerine karşın, Upton, hiçbir silah sesi duymadığını kaydetti. Upton, helikopterdeki silahların çarpışma ve yangının etkisiyle ateş almış olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

PENTAGON MEDYADAN ÖZÃœR DÄ°LEDÄ°Â

ABD`nin, 11 Eylül terör olaylarından sonra Afganistan`da başlattığı terörizm karşıtı operasyonda basına en çok kısıtlamayı getiren ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Amerikan kuvvetlerinin, kendi askerlerinin ölümüne neden olduğu olayları medyanın gerektiği gibi izlemesine izin vermediği içinözür diledi.  

Amerikan uçaklarının bombardımanında, 3 Amerikan özel kuvvetlerine mensup asker ile 6 Taliban karşıtı asker hayatını kaybetmişti. Kandahar`ın güneyindeki bir Amerikan deniz piyadesi üssündeki yetkililer, ABD kuvvetlerinin attığı 907 kilogramlık bombayla askerlerin öldüğü olayla ilgili olarak, basını uzak tutmayı tercih etmiş ve medya da Pentagon nezdinde bu durumdan şikayetçi olmuştu.  

Üsteki yetkililer, küçük bir grup muhabir ve foto muhabirinden oluşan gazetecilerin, bombardımanda ölen askerlerin helikopterle getirilişini izlemesine engel olmuştu.  

Pentagon sözcüsü Victoria Clarke, gazetecilere açıklamasında, ``basının, iyi şeyleri olduğu gibi kötü şeyleri de izlemesine izin verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Biz bu durumu çok çok ciddiye alıyoruz ve durumu düzeltmek için yapıcı adımlar atma peşindeyiz. Bu yüzden hatalar için özür diliyoruz`` dedi.  

Clarke, basına engel olan Amerikan üssündeki yetkililerin, ölenlerin ve ailelerinin kişisel haklarını korumak için bu şekilde davrandığını savundu.  

Pentagon sözcüsü, ``karada görev yapan askerler, çok iyi niyet içinde çalışıyorlar. Bazı kötü kararlar verildi. Bazı olaylar, olması gerektiÄŸi gibi halledilemedi. Ölen ve yaralananlar ile ailelerine saygının yanı sıra bu tür olayların olduÄŸu gerçeÄŸinin basın tarafındanizlenmesine yardımcı olmalıyız`` diye konuÅŸtu.Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!