Afganistan sınırında hava saldırısı: 17 ölü

Güncelleme Tarihi:

Afganistan sınırında hava saldırısı: 17 ölü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 14, 2006 09:25

El Kaide terör örgütünün iki numaralı lideri Eymen El Zevahiri'nin bulunduğu ileri sürülen Afganistan sınırındaki bir Pakistan köyüne ABD tarafından düzenlendiği belirtilen hava saldırısında en az 17 kişinin öldüğü bildirilirken, El Zevahiri'nin akıbeti belli olmadı.

Amerikan televizyonları, Damadola adlı köye El Zevahiri'nin geldiği yönünde istihbarat alınmasının ardından Merkezi Haberalma Teşkilatı'na (CIA) ait pilotsuz uçaklardan köye füze fırlatıldığını duyurdu.

ABC televizyonu, Pakistanlı askeri yetkililere dayanarak, saldırıda öldürülenler arasında El Kaide'nin beş üst düzey yöneticisinin bulunduğu haberini verdi. Ancak Pakistanlı yetkililer yaptıkları resmi açılamalarda bu iddiayı doğrulamadı.
Pakistan Enformasyon Bakanı Şeyh Raşid Ahmed, olayı araştırdıklarını söylemekle yetindi.

NBC televizyonu, CIA'in kullandığı Predator tipi pilotsuz uçakların, Damadola köyüne yaklaşık 10 füze attığını duyurdu.

ABD ise saldırıyı resmen üstlenmedi. Yetkililerin açıklamalarında olaya ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi. Bölgeden sorumlu Amerikan Merkez Komutanlığı'nın sözcüsü Binbaşı Chris Karns, resmi olarak böyle bir saldırıyı doğrulayamayacağını söyledi. CIA yetkilileri de resmi bir açıklama yapmadı.

Bütün önemli Amerikan televizyonları ise istihbarat kaynaklarına dayanarak, saldırıda El Zevahiri'nin hedef alındığını belirtti.

Olay yerinden haber veren AP ajansı, doktorlara dayanarak, saldırıda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 17 kişinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Aynı haberde sözlerine yer verilen Damadola köyünün bir sakini ise, saldırıda 24 akrabasını kaybettiğini söyledi. Sami Ullah adlı bu kişi, “Bütün ailem öldü. Kimi suçlayacağımı bilemiyorum” dedi.

Reuters ajansına konuşan Pakistan güvenlik yetkilileri ise 18 kişinin öldüğünü belirttiler. Saldırıda üç evin yerle bir olduğu kaydedildi.

AP'nin haberinde ölenlerin çoğunun toprağa verildiği belirtilirken CNN televizyonunun terör uzmanı Peter Gergen, yaşamını yitirenler arasında El Zevahiri'nin bulunup bulunmadığının DNA testleriyle belirlenebileceğini, ancak bunun için yeni hazırlanan mezarların açılmasının gerekeceğini söyledi.

El Kaide lideri Usame bin Ladin'in yardımcısı olan Mısırlı El Zevahiri, son aylarda zaman zaman Arap medya kuruluşlarına verilen video açıklamalarıyla dikkati çekiyordu.

El Zevahiri, 6 Ocak'ta yayımlanan son video açıklamasında, Irak'ta ABD'nin yenilgiye uğradığını savunmuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!