Afganistan’a 28. Tugay hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Afganistan’a 28. Tugay hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2001 02:19

Afganistan’a gitme hazırlığı yapan 90 kişilik Türk Özel Kuvvetleri'nin sayısının artırılması gündeme geldi. Afganistan'ın büyük bir bölümünü ele geçiren Kuzey İttifakı'nın da Türkiye liderliğinde Barış Gücü'nden yana olduğu, bu talep doğrultusunda Afganistan'a gidecek asker sayısının 3000 kişilik bir tugayı bulabileceği bildirildi.

Hürriyet'e bilgi veren bir kaynak, ‘‘Şu esnada somut bir şey yok ama asker rakamını artırma ile ilgili düşünceler ağır basmaya başladı’’ dedi.

Türkiye'nin Afganistan'a daha fazla asker göndereceğine dair henüz bir hükümet kararı bulunmuyor. Ancak, bu düşüncenin hakim olmasının bir nedeni de, Başbakan Bülent Ecevit'in geçen hafta Amerikan CBS Televizyonu'na verdiği mesajda, ‘‘Türkiye'nin kapıyı gelişmelere göre açık bırakacağını’’ belirtmesi oldu. Almanya, Fransa ve İtalya'nın ise Afganistan'a 2 ile 4 bin arasında asker gönderme kararına işaret eden askeri ve diplomatik kaynaklar, ‘‘Türkiye her şeyden önce tarihi bağları nedeniyle bölgede 'ana aktör'lerden birisi olmak zorunda’’ dediler.

HENÜZ TALEP GELMEDİ

Askeri ve diplomatik kulislerde, Bosna-Hersek'in Zenica Kenti'ndeki gibi bir tugayın Afganistan'a gönderilmesi gerektiği ‘düşünce bazında’ dile getirilirken, Türkiye'nin 90 asker ile Afganistan'da ‘yardımcı aktör’ konumunda kalacağına dikkat çekildi. Üst düzey bir askeri yetkili ise Türkiye'ye henüz Barış Gücü göndermesi konusunda resmi bir talep gelmediğini belirtti. Barış Gücü'nün birkaç ay içinde bölgeye gitmesinin mümkün olmadığını çünkü gücün nasıl şekilleneceğinin henüz bilinmediğini kaydeden yetkili, ‘‘Ancak biz kendi hazırlıklarımızı yapıyoruz. Mamak'taki 28. Piyade Tugayı her zaman hazır. Ben bunları kendiliğinden gönderecek değilim, henüz resmi olarak bir talep yok’’ dedi.

Aynı yetkili Afganistan'a gidecek 90 kişilik özel birliğin ise, hareket tarihinin henüz belli olmadığını kaydetti.

Bugüne kadar Bosna, Arnavutluk ve Kosova'ya da asker veren 28. Tugay'ın komutanlığını şu anda Florida'da bulunan Tuğgeneral Ümit Şahintürk yürütüyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!