Afgan seçimlerinin ertelenmesi Batı'nın çıkarına

Güncelleme Tarihi:

Afgan seçimlerinin ertelenmesi Batının çıkarına
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2010 14:11

Financial Times'da (FT) yer alan bir haber analizde, Eylül ayına ertelenen Afganistan seçimlerinin, ülkede güvenlik sağlamakla uğraşan Batı ülkelerinin çıkarları doğrultusunda olduğunun altı çizildi.

Haberin Devamı

Haber analizde, Afganistan Bağımsız Seçim Komisyonu'nun (IEC) kaynak yaratma, lojistik ve güvenlik endişeleri nedeniyle seçimleri Eylül ayına ertelediği ve kazanılacak zamanın reformların uygulanması için kullanılmak istendiği belirtildi.

 

Geçen Ağustos ayındaki seçimlerin ardından, NATO destekli Afganistan operasyonlarının zarar görmesine neden olan uzun süreli bir politik kriz meydana gelmişti.

 

ABD OLUMLU BULDU

ABD Başkanı Barack Obama, ek askeri güç göndereceği ülkedeki güvenliği sağlamak açısından kritik bir yıl olacak 2010'da düzenlenecek seçimlerin tekrar yolsuzluğa batmasından endişe duyuyordu. Ancak, ABD'nin Kabil elçiliği, Bağımsız Seçim Komisyon’un kararını olumlu bulduğu açıklayarak alınan kararın desteklendiğini ortaya koydu.

 

Haberin Devamı

FT, tartışmalı seçimlerden bu yana beş ay geçmesine rağmen Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin kabinesini oluşturmakta başarılı olamadığına dikkat çekerken, bugüne kadar sunduğu adayların parlamentonun onayını alamaması nedeniyle Londra'da düzenlenecek konferansa, kabinesinin neredeyse yarısı eksik halde katılacağını belirtti.

 

LONDRA'DA YOL ÇİZİLECEK
FT, Londra'daki konferansta NATO tarafından desteklenen merkez hükümetiyle, kendini etnik Paştun milliyetçileri gibi göstermeye çalışan Taliban arasında kalmış olan Afganistan halkına, hükümetin sunmaya çalıştığı alternatiflerin desteklenmesi yönünde bir çerçeve oluşturulacağını belirtti.

 

Gazete ayrıca, düzenlenecek konferansta, en kısa zamanda Afgan güçlerine güvenlik sağlamaya yönelik öncelikli sorumluluk aktarımını içeren bir anlaşmanın imzalanmak istendiğini de vurgu yaptı.

 

BATININ ÇELİŞKİSİ

FT, Batı'nın gösterdiği acelenin, Afganistan'da yürüttüğü operasyonların merkezinde bir çelişki doğurduğuna da dikkat çekti.

 

Haberin Devamı

Bu çelişki, strateji gereği Afgan kurumlarının büyümeleri için zamana ihtiyacı olduğunun belirtilmesi yanında, NATO liderlerinin şimdiden ülkeden çıkış yolu aramaları olarak gösterildi.

 

FT, elde ettiği altı sayfalık taslağa göre, Afgan hükümetinin idare gücünü ortaya koymak adına konferansta bir dizi taahhütler öne süreceğini ve bunların arasında  seçim reformunun yenilenmesinin yer alacağını ileri sürdü.

 

Öte yandan, geride kalan seçimlerde merkezi hükümetten özerk kalabildiklerini ortaya koyan yerel güç odaklarının seçmenleri yönlendirmeleri ve seçimlere yolsuzluk bulaştırmaları yönündeki tehditleri mevcutken, alınacak teknik önlemler sonunda Afganistan'da ne gibi değişikliklerin  görüleceğinin belirsiz olduğu vurgulandı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!