Affet ki, affedilesin

Güncelleme Tarihi:

Affet ki, affedilesin
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2001 01:34

ABD'nin eski First Lady'si, New York'un yeni Senatörü Hillary Clinton, Hürriyet Muhabiri Daphne Barak'ın sorularını yanıtladı. Clinton, ‘‘Affedilmek istiyorsanız siz de affetmelisiniz’’ dedi.

Dünya çapında kaç kadın yalnızca ilk adıyla tanınır? Hillary ile röportaj yapacağım dediğimde herkes bu kişinin ABD'nin eski First Lady'si, yeni senatör, Bill'in aldatılmış eşi Hillary Rodham Clinton olduğunu anlar. Röportaja gittiğimde beni ve kameramı, üzerinde ünlü gri takım elbisesiyle çok sıcak karşıladı. Sanırım, Washington cephesindeki yeni bir senatör için en doğru görünüm budur. Dürüst konuşmak gerekirse çok iyi görünüyordu.

Senatörlük nasıl gidiyor Senatör Clinton?

Gayet iyi. Amerika'nın nasıl yönetildiğini öğrenme sürecimde meslektaşlarım bana oldukça yardımcı oluyorlar. Biz buna Amerika'da, ‘‘Bir işin yolunu yordamını bilmek’’ diyoruz. Çalışma arkadaşlarımla mükemmel bir çalışma ortamına sahibiz. Şu an Senato'da 13 kadın senatör var. Bu da benim bir bayan olarak tavsiyelerine kulak verebileceğim 12 başka kadın olduğunu gösteriyor. Kısacası senatör olarak oldukça iyi altı ay geçirdim.

Siz halkın ilgisini çok fazla çektiniz. Eminim diğer senatörler az da olsa size gösterilen bu ilgiyi kıskanmışlardır.

Oldukça fazla dikkat çektim, fakat, ben bu dikkati beni ve diğer senatörleri ilgilendiren konularda kullanmak isterim. Eğer bazı yasaların çıkmasında destekleyici rol oynarsam veya bu gibi olayların içerisinde yer alırsam, ilginin daha da artacağı apaçık ortada. Sanırım uzun zamandan beri birlikte nasıl çalışacağımızla ilgili arkadaşlarımla gayet iyi anlaşıyoruz.

YAŞAMINIZI İNSANLARI AFFETMEDEN GEÇİREMEZSİNİZ

Erkek kardeşiniz hakkında oldukça duygulu bir basın toplantısı düzenlediniz ve kardeşinizle ilgili nasıl bir hayal kırıklığına uğradığınızı belirttiniz. Daha sonra da onunla hiç konuşmadınız. Onu affettiniz mi?

Yaşamınızı insanları affetmeden geçiremezsiniz. Yalnız bu önemsediğiniz bir insanın yapmış olduğu bir hatadan dolayı onun durumuna üzülmediğiniz anlamına gelmez. Hayat affetmemek için çok kısa. Geçmişte yapılanları affetmelisiniz. Benim düşüncem de davranışımı yansıtıyor. Yaşam devam ediyor. Eğer yaşamınızda affedilmek istiyorsanız siz de affetmelisiniz. Hiç birimiz kusursuz değiliz, dolayısıyla insan yaşamında bazı kişileri kırabiliyor veya yanlışlar yapabiliyor. Hepimizin affedilmeye ihtiyacı var. Benim dinimin de bana öğrettiği bu.

Sadece kardeşiniz için konuşmuyorsunuz sanırım..

Hayır sadece onun için konuşmuyorum.

İNSANLARA YARDIMCI OLACAK YASALAR ÇIKARDIK

Size göre uzun zamandan beri başardığınız en büyük iş nedir?

En önemlisi, insanlara yardımcı olabileceğini düşündüğüm bazı yasaları Senato'dan geçirmek oldu. Geçirdiğimiz yasalardan birisi yüksek oranda çevre kirliliğine uğramış bölgelerin temizlenmesiyle ilgiliydi. Diğer yasa ise öğretmenlerimiz ile ilgiliydi. Geçirdiğimiz bir diğer yasa ise borçlarını ödeyemez durumda bulunan kadın ve çocukları korumaya yönelik çıkardığımız yasa. Sanırım en önemli başarım ise ilk altı ayı tamamlayabilmiş olmam, çünkü, bu dönemde yaşamımda oldukça önemli değişiklikler oldu.

Beni seçene borçluyum

Boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz?

Çok fazla şey yapmıyorum. Gerçekten derin bir nefes almayı özleyeceğim... Çünkü geçen altı aydan beri çok fazla çalışıyorum. New York insanına borçlu olduğumu hissediyorum, çünkü, onlar beni seçti. Seçmenlerime iyi niyetimi göstermek için oldukça fazla işler başarmak istiyorum.

Yine geleceğim

Başkan Bill Clinton'ın Türkiye gezisi sırasında, Antalya'da ‘‘Türkiye'ye bir daha, Amerikan Senatörü olarak geleceğim, söz veriyorum’’ demiştiniz. Bu sözünüzü tutacak mısınız?

Kesinlikle. Şu anda, çok ağır bir çalışma tempom var. New York-Washington trafiği zaten çok zamanımı alıyor. Ama Türkiye'de bir tatili kesinlikle düşünüyorum. Zaten Türkiye, bir tatil için çok güzel bir ülke.''

ÖĞRETMENİM BILL

Eşiniz Bill sizin bu yeni durumunuzu nasıl destekledi?

Bill mükemmel! Bill bir sorun hakkında başkalarından çok daha fazlasını biliyor. Ülkemiz için mükemmel bir Başkan olduğunu düşünüyorum. O sadece Amerika için değil, tüm dünya için müthiş işler başardı. Beni destekleyecek bir çok görevde bulundu. Bana insanlarla nerede ve nasıl konuşmam ve hangi insanların daha fazla bilgi verebileceği hakkında sürekli tavsiyelerde bulunuyor. O müthiş bir partner. Biliyorum insanlar ikimiz hakkında çok gaddarlar, fakat hayatımın en güzel yıllarında ona yardım ettim. O bana sürekli yardım etmeye çalıştı fakat benimle sürekli ilgilenebilecek kadar zamanı yok. Onu temsil ettiğimden beri onun ‘Senatör’üyüm. Bill'in ‘onun senatörü’nün nasıl olması hakkında belirli fikirleri var.

Başkan olacaksınız

Senatör Hillary Clinton, Hürriyet Muhabiri Daphne Barak, modacısı Craig Tailor ve Chi adlı derginin editörü Silvana ile birlikte... Silvana göreşme sırasında, ‘‘Hatırlıyor musunuz, senatör olacağınızı tahmin etmiştim’’ diyor. Senatör Hillary Clinton ‘‘Evet hatırladım’’ diyor. Bunun üzerine Silvana, ‘‘Başkan da olacaksınız Sayın Senatör’’ diyor. Bayan Clinton sadece gülümsemekle yetiniyor...

Artık, istediğim tabloyu istediğim yere asıyorum

Eviniz neresi? hepimiz şaşırıyoruz... New York'ta Chappaqua'da yaşıyoruz. Bizim gerçek evimiz. New York'un kuzeyine 1 saat mesafede... Şunu kastetmek istiyorum: Washington'da evimiz var fakat, asıl yerimiz New York.

Orayı seviyor musunuz?

Evet. Oldukça güzel. Yeşil... Bir sürü ağaç ve su var. Yaklaşık 120 yıllık veya daha eski bir çiftlik evimiz var. Senato'daki birçok insan gibi benim de seçim bölgem olan New York'taki konutum dışında Washington'da da evim var.

Yıllarca Valilik Konutu ve Beyaz Saray'da yaşadıktan sonra nihayet kendinize ait evler kurdunuz...

20 yıldan sonra kendime ait bir eve -daha doğrusu iki eve- sahip olmak çok heyecan verici... Bu evlerin üzerinde zevkle çalışıp, kendime göre düzenlemeler yaptım. Ev sahibi olmak büyük sorumluluk. İki ev sahibi olmak ise iki kat sorumluluk. Hem Bill, hem de ben bu evlerin kendimize ait olmasından çok hoşnutuz. Tabloları istediğimiz yere asabilmek, eşyaları nere istersek oraya yerleştirmek çok büyük zevk. İlk evlendiğimizde paylaştığımız heyecanın aynısı bu.

Özel poz verdi

Hillary Clinton, bu pozu Hürriyet için özel verdi. Ardından, ‘‘Küçük bir kızken ne olmak isterdiniz?’’ sorumuza, yine özel bir cevap verdi: Küçük bir kız iken gazeteci olmak isterdim senin gibi. Daha sonra doktor olmak istedim. Daha sonra da yargıç ama hiç bir zaman New York'un senatörü olacağımı düşünmedim. Fakat yaşamınızda gelecekle ilgili nelerin olacağını tahmin edemiyorsunuz. Yapabileceğiniz en iyi şey yaşamın sizi götürdüğü yolda kendi içinizdeki güveni hissedin ve süprizlere hazırlıklı olun. İnsan yaşamında plan yapmaya pek de yer yok.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!