AFAD 8x8'lerini tanıttı

Güncelleme Tarihi:

AFAD 8x8lerini tanıttı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2016 18:28

AFAD'ın 8x8'lik kurtarma aracı Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan'ın da katıldığı bir törenle tanıtıldı. Birçok ülkenin envanterinde bulunmayan araçların, Türkiye'de kullanılmasının önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Akdoğan, Türkiye'nin fay hattında bulunduğunu, deprem riski yaşadığı için geleceğinin de bu gerçeklere göre kurulması gerektiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Akdoğan, törende yaptığı konuşmada, AFAD'ın 8x8 amfibik araçlarının gerçekten ilgi çekecek özelliklere sahip olduğunu, araçların uçmanın dışında hemen hemen her şeyi yaptığını vurguladı. Birçok ülkenin envanterinde bulunmayan araçların, Türkiye'de kullanılmasının önemli bir fırsat olduğuna işaret eden Akdoğan, Türkiye'nin fay hattında bulunduğunu, deprem riski yaşadığı için geleceğinin de bu gerçeklere göre kurulması gerektiğini bildirdi.               Akdoğan, 17 Ağustos depreminin Türkiye için önemli bir ders olduğunu anımsatarak, AK Parti döneminde ilgili kurumların birleştirilerek AFAD'ın kurulduğunu anlattı.

AFAD 8x8lerini tanıttı

Haberin Devamı

Bir afet yönetim modeli oluşturulması için çalıştıklarına değinen Akdoğan, AFAD'ın Türkiye afet acil durum müdahale planını hazırladığını dile getirdi.          Akdoğan, AFAD'ta 28 farklı hizmet grubunun bulunduğunu, hangi kurumun ne yapacağının önceden belirlendiğini, farklı bölgelerde 22 lojistik merkezinin de kurulduğuna dikkati çekti.

AFAD 8x8lerini tanıttı

AFAD, 8X8'LERİ TÜRKİYE'YE GETİRDİ

AFAD Başkanı Fuat Oktay da Türkiye afet müdahale planıyla oluşturdukları sistemi araç-gereç alt yapısıyla güçlendirdiklerini vurguladı. Kurumun önceki yıllarda araç- gereç alt yapısıyla ilgili bilgi veren Oktay, şu an itibarıyla 40 amfibik aracı ciddi bir güç olarak müdahale kapasitelerine dahil ettiklerini bildirdi.     Oktay, ülke genelindeki 11 birlik ve arama kurtarma personelinden 2 bin 209 kişinin tamamının, 2015'te uluslararası geçerliliği olan sertifikaya sahip olduklarını da sözlerine ekledi. Afet bölgelerinde her türlü arazi koşulunda görev yapabilen 8x8 amfibik araçlar düzenlenen tatbikatla tanıtıldıktan sonra 40 adet 8x8 amfibik araç AFAD il müdürlüklerine teslim edildi. Akdoğan da bir amfibik aracın direksiyonuna geçti ve araç hakkında bilgi aldı.

Haberin Devamı

AFAD 8x8lerini tanıttı

3 PERSONEL TAŞIYABİLİYOR

 

Afet bölgelerinde kullanılmak üzere Türkiye'ye getirilen amfibik araçlar, karada ve suda arama-kurtarma yapabiliyor. Dünyada sayılı ülkenin envanterinde yer alan 8x8'ler, Türkiye'de su baskını, sel, çığ, heyelan, yangın, deprem gibi sıklıkla karşı karşıya kalınan afetlerde hayat kurtaracak. Bu araçlar yolu olmayan açık, engebeli ve eğimli arazilerde, enkazların arasında, bataklık ve sığ sularda ya da yoğun karlı arazilerde kullanılacak. 50 derece dik yokuşları çıkabilen, 45 derece yan eğimli arazilerde yol alabilen amfibik araçlar, 35 litre benzinle 8 saat aralıksız arama-kurtarma yapabiliyor. Karada 6, suda da 4 personel taşıma kapasitesine sahip araçlar, sedye konulduğunda ise 3 personel taşıyabiliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!