AFAD: 350 bin Suriyeli ülkemizde

Güncelleme Tarihi:

AFAD: 350 bin Suriyeli ülkemizde
Oluşturulma Tarihi: Nisan 03, 2013 12:26

AFET ekonomisi İstanbul’da masaya yatırılıyor. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Fuat Oktay, "350 bine yakın Suriyeli ülkemizde barınıyor" dedi. Oktay, "Bunun maliyeti nakit olarak bakıldığında yaklaşık 600 milyon dolar. Birleşmiş Milletler standartlarıyla hesapladığımızda bu maliyet 1.5 milyar dolara yaklaşan bir maliyet" diye konuştu. Oktay, Van’ın şu ana kadarki maliyetinin ise 5 milyar liraya yakın olduğunu söyledi.

"Uluslararası Afet Ekonomisi" Sempozyumu İstanbul’da başladı. Sempozyumda afetlerin ekonomiye etkisi konuşulacak. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Güneydoğu Avrupa Afetlere Hazırlık ve Afetleri Önleme İnisiyatifi ve Ekonomik İşbirliği Teşkilatı işbirliğiyle düzenlenen sempozyum üç gün sürecek.

AFETLERİN EKONOMİYE OLAN ETKİSİNİ NASIL AZALTABİLİRİZ O YÖNDE BİR ÇALIŞTAY

Verilen arada sempozyumun amacından bahseden AFAD Başkanı Fuat Oktay, şunları söyledi:

"Yaklaşık 20 ülkenin katıldığı, Amerika ve özellikle Güneydoğu Avrupa ülkelerinin katıldığı bir sempozyum. Burada yapmaya çalıştığımız olay, AFAD’ı anlatırken size afetlere hazırlık boyutunu anlattık. ’Kriz yönetiminden risk yönetimine geçmek istiyoruz’ dedik. Yani afetlerin etkisini nasıl azaltabiliriz? Bu sempozyum özellikle afetlerin ekonomik etkilerinin ne olduğuna ilişkin bilim adamlarının ve ilgili kuruluşlardan katılımcıların bulunduğu üç günlük bir çalışmayı içeriyor. Bunun sonucunda neyi amaçlıyoruz ? Şu an İstanbul’dayız İstanbul’daki muhtemel bir afetin Türkiye ekonomisi üzerine etkisini düşünebilirsiniz. Ya da Van’da meydana gelen bir afetin Türkiye ekonomisi üzerine etkisini düşünebilirsiniz. Şu anda 5 milyar liralık bir maliyetten bahsediyoruz. Bu direkt maliyettir bunun bir de indirek maliyetleri var. İkincil etkileri var buna baktığımız zaman bunun ekonomik etkileri çok daha yüksek. Dolayısıyla amaç bunların ne olduğuyla ilgili bir çalışma ve dikkatleri o yönde toplama. Sonrasında da afetin ekonomi üzerindeki etkilerini nasıl azaltabiliriz ve afetlerden nasıl çıkabiliriz o yönde yaptığımız bir çalıştay."

" VAN’IN ŞU ANA KADARKİ MALİYETİ 5 MİLYAR LİRA "

Van’da meydana gelen depremin maliyetine değinen Oktay, "Van’ın şu ana kadarki maliyeti 5 milyar liraya yakın. Orada 15 bine yakın konutu bir yıl içinde tamamladık. Bu dünya ölçeğinde çok ciddi bir başarı. Şu an itibariyle de 17 bini aşkın konutumuzu alt yapısıyla sosyal donatılarıyla yollarıyla üst yapısıyla tamamlamış durumdayız. Bu ciddi bir başarı "dedi. Deprem sigortası konusunda Türkiye’nin hala gerilerde olduğunu ifade eden Fuat Oktay, "Afetlere karşı sigortanın artıyor olması gerekiyor. Bunu da arzu ediyoruz " diye konuştu.

Olası bir İstanbul depreminin maliyetinin ne olacağı sorusu sorulan Oktay, "İstanbul ekonomisinin yüzde 40’ının İstanbul’a ait olduğunu düşünürseniz İstanbul depreminin ekonomiye tabii ki çok yüksek olacak. Onun için şu anda Sayın Başbakanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın önderliğinde yürüyen kentsel dönüşüm süreci var. Kentsel dönülüm çalışması afetin ekonomiye olan ve can kaybını düşündüğümüzde hiçbir dolar ve lirayla ifade edemeyeceğimiz boyutu. 5-10 yıllık bir dönemde kentsel dönüşümü doğru uyguladığımız zaman etkinin azalacağını ümit ediyoruz " dedi.

"350 BİNE YAKIN SURİYELİ ÜLKEMİZDE BARINIYOR. MALİYETİ YAKLAŞIK 600 MİLYON DOLAR "

Suriye’den Türkiye’ye geçerek konteyner kentlere yerleştirilen mültecilerden de bahseden Oktay, şöyle devam etti:

"Suriye olayı yaklaşık 2 yıldır devam eden bir olay. 350 bine yakın Suriyeli ülkemizde barınıyor. Bunların 192 bini kamplarımızda barınıyor. Yoğun olarak kampların dışında da barınanlar var. Sayın Başbakanımız da bunu açıkladılar. Bunun maliyeti nakit olarak bakıldığında yaklaşık 600 milyon dolar. Birleşmiş Milletler standartlarıyla hesapladığımızda bu maliyet 1.5 milyar dolara yaklaşan bir maliyet " dedi.

Uluslararası Afet Ekonomisi Sempozyumu üç gün sürecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!