Af yasasına 2 itiraz, esastan görüşülecek

Güncelleme Tarihi:

Af yasasına 2 itiraz, esastan görüşülecek
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2001 00:00


Anayasa Mahkemesi, 4616 sayılı Şartla Salıverilmeye, Dava ve Cezaların Ertelenmesine Dair Yasa'nın bazı madde ve hükümlerinin iptali istemiyle yerel mahkemelerden yapılan 3 başvurunun daha ilk incelemesini yaptı.

Anayasa Mahkemesi, bu sabahki toplantısında, ilk incelemesini yaptığı 3 başvurudan 2'sini esastan, birini de kısmen esastan incelemeye karar verdi.

Yüksek Mahkeme'nin esastan görüşmeyi kararlaştırdığı madde, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ''görevi kötüye kullanma'' hükmünü düzenleyen 240. maddesi. Anayasa Mahkemesi bu maddenin iptal isteminde daha önce ilk incelemeyi yapmış ve esastan görüşmeye karar vermişti.

Anayasa Mahkemesi, TCK'nın ''evrakta sahtecilik'' ve ''dolandırıcılık'' hükümlerini içeren maddelerinin de iptal istemini kısmen esastan incelemeyi kararlaştırdı.

HAFTAYA ESASA GEÇİLECEK

Yüksek Mahkeme, 4616 sayılı Yasa'nın bazı madde ve hükümlerinin iptali istemiyle yerel mahkemelerden yapılan başvuruları 10 Temmuz Salı günü esastan görüşmeye başlayacak.

Anayasa Mahkemesi, önce yasanın niteliğini ortaya koyacak ve bu konuda bir görüş ortaya çıktıktan sonra, maddelere yönelik incelemeye geçecek.

Anayasa Mahkemesi, bu kapsamda ilk önce TCK'nın 240. 414/1, 418/2,339 ile 349. maddelerinin şartla salıverme ve erteleme kapsamı dışında bırakılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasını esastan inceleyecek.

CEZAEVİNDEKİLERE TAHLİYE YOK

Yüksek Mahkeme, söz konusu maddelerin kapsam dışında bırakılmasını Anayasa'ya aykırı bulur ve iptal ederse, bu maddeler nedeniyle yargılaması devam edenlerin davaları ertelenecek, cezaevinde bulunanlar ise şartla tahliye edilecekler. Ancak, bu kişilerin suçu 23 Nisan 1999 tarihine kadar işlemiş olma şartı da aranacak. Mahkeme, bu maddelerin kapsam dışında bırakılmasını Anayasa'ya aykırı bulmaz ise bu maddelerden dolayı yargılananların yargılaması devam edecek, cezaevinde bulunanlar tahliye olamayacak.

Anayasa Mahkemesi, bu başvuruları karara bağladıktan sonra diğer başvuruları esastan incelemeye devam edecek. Aynı maddeye yönelik birden fazla yapılan başvurular da ise her dosya için ayrı bir karar verilmeyecek. (Ankara/aa)



Haberin Devamı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!