Af restleşmesi

Güncelleme Tarihi:

Af restleşmesi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

DSP Genel Başkan Yardımcısı Rahşan Ecevit'in ‘koalisyonun bozma pahasına Kırcı’nın affına karşı çıkacağı' restine MHP Lideri Devlet Bahçeli'den sert yanıt geldi. Bahçeli, ‘‘Milliyetçiler koltuk meraklısı değil, ülke ve inanç sevdalılarıdır. MHP için, ‘İyi suçlu, kötü suçlu' yoktur’’ dedi.

AF Yasa Tasarısı’nda, 1978'de Bahçelievler'de 7 TİP'li gencin işkence yapıldıktan sonra katledilmesinin baş aktörlerinden Haluk Kırcı ve arkadaşlarının da af kapsamına alınması, DSP-MHP-ANAP hükümetinin ilk kez ciddi biçimde sarsılmasına neden oldu.

DSP Genel Başkan Yardımcısı ve Başbakan Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit'in ‘koalisyonun bozulması pahasına Kırcı’nın affına karşı çıkacağı' resti, MHP'den de karşı reste yol açtı. Rahşan Ecevit'in görüşüne ilişkin haberi dünkü Hürriyet'ten okuyan MHP Lideri Devlet Bahçeli, MHP'nin Meclis grup toplantısında DSP'ye şöyle karşılık verdi:

‘‘Milliyetçiler koltuk meraklıları değil, ülke ve inanç sevdalılarıdır. Bu böyle bilinmeli.’’

DSP'nin ikinci adamının restine, MHP'nin birinci adamının restle karşılık vermesi, Meclis ve başkent siyasi kulislerinde ‘‘Cezaevindeki katil Haluk Kırcı, belki de salladığı koalisyonun yıkılmasına neden olacak’’ yorumlarına yol açtı. Bahçeli, konuşmasının önemli bölümünü af konusuna ayırarak, şunları söyledi:

AFTAN YANA DEĞİLİZ Partimiz ilke olarak aftan yana değil. Belli aralıklarla çıkarılan af kanunlarının sonuçta hukuk devletini dejenere ettiğini, adalet duygusunu zedelediğini biliyoruz. Ve yine, aftan rahatsızlık duyanların belli bir ağırlık oluşturduğunun farkındayız.

BEKLENTİYE ACİL CEVAP Yaklaşımımız, af tartışmalarının yarattığı beklentiler sebebiyle af kanununun artık geciktirilmeden çıkarılması şeklinde özetlenebilir. MHP, bu süreç içinde toplumumuzun kabul edebileceği bir af düzenlemesinin ortaya çıkmasına özen gösterdi.

SUÇLU SUÇLUDUR Çetelerle ilgili haksız, yakışıksız değerlendirmelerden sonra başlayan bazı yeni yorumlar yapılıyor. MHP için, başkalarının zaman zaman yaptığı gibi ‘İyi suçlu, kötü suçlu’ yoktur. Suçlu suçludur. Bazı çevrelerin sahip olduğu, suçlu ya da hükümlü kendilerine yakın bir siyasi görüşü paşlaştığı zaman farklı, başka bir görüşte olduğu zaman farklı bir tavır içinde bulunma alışkanlığı, bizler açısından çifte standarttan ve tutarsızlıktan başka bir anlama gelmiyor.

PKK'NIN AFFI GÜNDEMDE PKK'lı canilerin affedilmesinin bile gündeme getirilebildiği bir ortam ve yayınlar karşısında sessiz kalıp, partimize dil uzatmaya kalkışmak, en hafif tabirle saygısızlık. MHP af tasarısıyla ilgili olarak ne bir hükümet üyesiyle, ne de bir muhalefet partisiyle pazarlığa girdi, ne de bir kimse ya da kesimi koruma endişesi taşıdı. Düşüncemiz; gelinen aşamada halkımızca kabul edilebilecek, ceza ve infaz sisteminin kendi içindeki adaletsizlikleri en aza indirecek bir düzenlemenin hayata geçirilmesi. Yıllardır yapılan af tartışmalarının, artık bir çözüme kavuşturulması ve gündemden çıkarılması gerekiyor.

YANINA KAR KALMASIN Haksızlıklarla, kanunsuzluklarla ve çetelerle mücadele etmek isteyen bir Türkiye'de herkes kendi payına düşen görev ve sorumlulukları layıkiyle yerine getirmekle mükellef. İkinci olarak da hukuk sisteminin aksayan yönlerini bir an önce tamir şart. Ülkemizde ‘Yapanın yanına kar kalıyor’ anlayışının değişmesi gerekiyor. Hükümetimiz de son olarak Bursa'da yapılan operasyonla bu konudaki kararlılığını ortaya koydu.

HERKESİN ELİ TEMİZ OLSUN Temiz Eller için sadece siyasetçilerin değil, herkesin niyetinin ve ellerinin temiz olması şart. Bizler, kirli ve karanlık ilişkilerin aydınlatılmasının demokrasimizin ve hukuk devletimizin yükzakı olacağına inanıyoruz. Böyle bir duyarlılığın yeni bir yüzyılın eşiğindeki ülkemizde yer etmesini diliyoruz.

SAVAŞ'A YANIT Bahçeli, Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş'ın geçen hafta yaptığı çıkışa da, ‘‘Adalet dağıtan mekanizmaların başındaki şahsiyetlerin meselelere bir siyasi parti yönetecisi ya da belli bir görüşün sözcüsü gibi yaklaşmaktan imtina etmeleri şarttır’’ diye karşılık verdi. Bahçeli, ülkeye ve toplumsal hayata yapılacak en büyük kötülüğün, insanları cumhuriyet ile demokrasi arasında bir tercihe zorlamak olacağını da savundu.

Af, Kırcı'ya özel düzenleme değil

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, partisinin tepkisine rağmen Haluk Kırcı'ya af getiren düzenlemeyi savundu. Türk, geçen hafta olduğu gibi dün de, kişiye özel bir af çıkarmadıklarını, bir eşitsizliği gidermeye çalıştıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Demirel tarafından veto edilen af yasası, dün TBMM Anayasa Komisyonu'nda ele alındı. DSP kanadı, toplantıdan önce Rahşan Ecevit ile temas kurdu. Rahşan Ecevit'in de desteğiyle DSP, Kırcı konusundaki tavrını netleştirdi ve Tayyip Erdoğan'a bağımsız olarak siyaset yapma yolunu açan düzenlemeye de destek vermeme kararı aldı.

Koalisyon bozulursa bozulsun

Rahşan Ecevit'in doğrudan telaffuz etmediği ancak, ‘‘Hükümet af konusunda bozulacaksa, bozulsun’’ restini içeren, milletvekilerine verdiği mesaj şöyle: ‘‘Bir yandan 450 katili içlerinden ihraç ettiklerini söylüyorlar, diğer yandan Kırcı'ya sahip çıkıyorlar. Bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu. Kırcı'yı aftan yararlandırma telaşı niye? Hem de gerekirse affı, hatta ve hatta Türkiye'nin son yıllardaki şansı olan hükümeti tehlikeye atma uğruna. Ne olursa olsun sonuna kadar direneceğiz.’’

Koltuk meraklısı değiliz

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Rahşan Ecevit'e rest çekti. Bahçeli, koltuk meraklısı olmadıklarını belirterek, ‘‘PKK'lı canilerin affedilmesinin bile gündeme getirilebildiği bir ortam ve yayınlar karşısında sessiz kalıp, partimize dil uzatmaya kalkışmak, en hafif tabirle saygısızlık’’ diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!