Af Örgütü: Liderler Arap Baharı'nı kavrayamadı

Güncelleme Tarihi:

Af Örgütü: Liderler Arap Baharını kavrayamadı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2012 00:00

2011'de Arap ülkelerindeki değişim ve protesto eylemlerini inceleyen Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), Arap liderlerin henüz yaşananların ciddiyetini kavrayamadığını savundu.

Haberin Devamı

Af Örgütü: Liderler Arap Baharını kavrayamadı

Af Örgütü, bölgede demokratik değişim yönünde ilerlenme sağlanması için protestocuların uluslararası güçlerden çok daha etkili olduklarını kaydetti.

Örgüt, eylemcilerin uygulamada çok az değişim getiren reform açıklamaları ile uyutulup oyalanamayacağına dikkat çekiyor.

Raporda, "Çoğu yerde genç ve kadınların kilit rol oynadığı protesto hareketleri, inanılmaz boyutlara ulaşan baskı karşısında büyük bir dirayetle durdu. Protestocular yönetilme biçimlerinde ve geçmişte suç işlemiş olanlardan hesap sorulması konusunda somut değişimler olmasını istiyor" denildi.

ÇİFTE STANDART ELEŞTİRİSİ
Örgütün eleştirileri bölge liderleri ile sınırlı değil.

Haberin Devamı

Raporda, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Arap Birliği gibi uluslararası örgütler tutarsız davranmakla, çifte standart uygulamakla suçlanıyor.

Buna göre insan hakları ihlalleri konusunda, bazı ülkeler karşısında diğerlerine göre daha sert tutum takınılıyor.

tıklayın İsyan Yılı: Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da İnsan Hakları'nın Durumu adlı rapor, 2012 için de uyarılarda bulunuyor.

Örgütün bölge direktörü Philip Luther, "Bir kaç istisna dışında, hükümetler her şeyin değiştiğini kabul etmeyi başaramadı" dedi.

Luther, Arap baharı eylemlerinin önemini kavrayamayan liderlerin ne pahasına olursa olsun iktidara tutunmakta kararlı olduğunu; bu yıl da eylemleri bastırmak için çaba göstereceği uyarısında bulundu.

Raporda Tunus, Mısır ve Libya gibi ülkelerdeki kazanımların pekiştirilmesi gerektiği belirtiliyor.

En az beş bin kişinin hükümet aleyhtarı gösterilerde öldüğü tahmin edilen Suriye'de ise yetkililerin giderek daha sert önlemlere başvurduğu vurgulanıyor.

2011 yılında Arap ülkelerinde daha geniş demokratik ve sosyal haklar talebiyle düzenlenen kitlesel gösteriler sonucu Tunus'ta Zeynel Abidin Bin Ali, Mısır'da Hüsnü Mübarek, Libya'da Muammer Kaddafi iktidarı son buldu.

Yemen Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih, gelecek ay görevden ayrılma sözü verirken, Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad aleyhindeki eylemler sürüyor.

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!