Af, içine sinmedi

Güncelleme Tarihi:

Af, içine sinmedi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin büyük güçlüklerle üzerinde uzlaşıp önceki gün Meclis'ten çıkardığı, ancak kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan af yasası, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de içine sinmedi.

Af beklentisi içindeki mahkûmlarla, affa karşı çıkan mağdurlar arasında sıkışıp kalan Sezer'in, kamuoyundaki büyük tepki nedeniyle ‘‘Halk istemiyor’’ dediği yasayı, veto etmesi ya da ‘kerhen’ onaylayarak iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürmesi bekleniyor.

Afla ilgili düzenleme sonunda Sezer'in önüne geldi. Aftan yararlanacak mahkûmlarla, affa karşı örgütlenen mağdurlar nedeniyle kamuoyu da Sezer'in tavrını merakla beklemeye başladı.

‘VETO’ SİNYALLERİ

Sezer'in, afla ilgili kamuoyundaki tepkilerle ilgili olarak, ‘‘Halk istemiyor’’ değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi. Çankaya Köşkü'nden sızan bilgilere göre, af yasasıyla ilgili ‘‘Ciddi eşitsizlikler de içeriyor’’ görüşünü de dile getiren Sezer'in, böyle bir affın, ‘vicdanları rahatsız edeceği’ görüşünde olduğu da bildirildi.

Köşk kulislerinde, ‘affı içine sindiremediği’ konuşulan Sezer'in takınacağı tavra ilişkin, ‘‘Bu af Çankaya'dan zor geçer’’ yorumları yapılıyor. ‘‘Veto olasılığı yüksek’’ değerlendirmesi yapılan kulislerde, Sezer'in, af beklentisi içindeki cezaevlerini de yakından takip ettiği ve çıkması muhtemel olaylardan büyük endişe duyduğu da belirtilerek, ‘‘Cumhurbaşkanı, eğer yasayı imzalamak durumunda kalırsa, imzaladığı gün iptali için Anayasa Mahkemesi'ne götürür’’ deniliyor.

HÜKÜMET ENDİŞELİ

Hükümet ortakları, büyük zorluklarla çıkarılan af yasasının Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmesinden endişe duyuyor. İktidar kaynakları, bu durumda yasanın Meclis'ten hiç değiştirilmeden tekrar çıkarılmasının çok zor olacağını düşünüyorlar.

Yasanın değiştirilmesi durumunda ise Cumhurbaşkanı'nın veto gerekçelerine uygun bir uzlaşma sağlanmasının çok daha zor olacağını savunan iktidar kanadı, şu görüşü savunuyor:

‘‘Bundan ders alarak daha iyisi çıkarılacak zannediyorsa, Cumhurbaşkanı yanılıyor. Üstelik yasanın yeniden çıkarılması aşamasında cezaevlerinde çıkabilecek olayları düşünmek bile istemiyoruz. Ne olursa olsun aftan vazgeçmek bu noktada mümkün değil. Cumhurbaşkanı, içine sindiremiyorsa kerhen de olsa onaylayıp Anayasa Mahkemesi'ne başvurabilir.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!