Af görüşmesinde yüksek tansiyon

Güncelleme Tarihi:

Af görüşmesinde yüksek tansiyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2000 00:00

Haberin Devamı

Af tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda tartışmalara yol açtı. FP'li Bülent Arınç'ın konuşması sırasında salondan laf atılması tansiyonu yükseltti.

FP Manisa Milletvekil Bülent Arınç, kişisel görüşlerini açıklarken, ''Tasarıdan Başbakan Bülent Ecevit ile Rahşan Ecevit dışında kimsenin memnun olmadığı"nı savundu. Arınç, tasarıdaki bazı maddeleri tek tek sayarak, ''Bunlardan istifade edecekler, kimlere teşekkür edeceklerini iyi bilmelidirler'' diye konuştu.

Arınç, Adalet Komisyonu'ndaki görüşmelerde Bakan Türk'ün ''istifayla tehdit ettiğini'' öne sürerek, ''Cezaevleri çatısından insanlar dışarı atılırken, insanların bağırsakları deşilirken Sayın Bakan'ın aklına itifa gelmiyor'' diye konuştu.

Bunun üzerine DSP İstanbul Milletvekili İsmail Aydınlı, Arınç'a ''işkencecileri mi savunuyorsun?'' diye laf attı. Aydınlı'ya tepki gösteren Arınç, ''Otur yerine, senin aklın yetmez'' diye bağırdı. Aydınlı ve Arınç arasındaki laf atmalar nedeniyle kısa süreli tartışma yaşandı.

Konuşmasını sürdüren Arınç, kendilerinin ''hukukun dediği olsun'' ilkesini savunduklarını belirteek, ''Kırcı da yararlansın hukukun dediği olsun, işkenceciler de yararlansın hukukun dediği olsun'' şeklinde konuştu.

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan DSP Grup Başkanvekili Aydın Tümen ise Arınç'ı ''ajitasyon yapmakla'' suçladı.

Türk: Yüksek Mahkeme işini bilir

Af tasarısı üzerindeki genel görüşme tamamlandı ve açık oylama yapılarak maddelerin tek tek görüşülmesine karar verildi. Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Tasarının Anayasa Mahkemesi'ne götürülmesi durumunda, Yüksek Mahkeme'nin kendi sorumluluğu içinde davranacağını söyledi.

Türk, TBMM Genel Kurulu'nda, yasa tasarısı üzerinde getirilen eleştirileri yanıtladı. Bakan Türk, cezaevlerinin Cumhuriyet tarihinin en yüksek doluluk oranına ulaştığını belirtti. Hikmet Sami Türk, gerek af gerekse şartlı salıverme ile insanlara yeni bir başlangıç yapma imkanı verildiğini anlattı.

Türk, Anayasa Mahkemesi tarafından yasanın iptal edileceği yolundaki görüşlere katılmadığını bildirerek, ''Anayasa Mahkemesi kendi sorumluluğu içinde hareket edecektir'' dedi. Adalet Bakanı Türk, Abdullah Öcalan'ın kapsam dışında tutulduğunu ve ceza ertelemesinden yararlanmasının sözkonusu olmadığını vurguladı. Türk, işkence yapanların yasadan yararlanmamasının çok doğal olduğunu da sözlerine ekledi.

'Öcalan'a örtülü af'

DSP Grubu adına konuşan İzmir Milletvekili Hayri Diri, parti olarak kader kurbanları için af istediklerini bildirerek, ''kamu vicdanını rahatsız eden, uyuşturucu ticareti yapan, devleti dolandıran, tecavüz eden bir kişinin affedilmesi düşünülemez'' dedi.

ANAP Grubu adına söz alan Denizli Milletvekili Beyhan Aslan, af ve ceza ertelemesinin toplumda, huzur ve barışın aracı olarak değerlendirildiğini söyledi. Beyhan aslan, cezaevlerinin örgüt kampı haline geldiğini öne sürürek, ''açlık grevine gidenler, cezaevinin yeniden örgüt kampı olmasını isteyenler, cezaevlerine silah, eroin sokulmasını isteyen hain güçlerdir'' diye konuştu.

Beyhan Aslan, TBMM'nin elinden af çıkartma yetkisinin alınmasını ve özel şartlarda Cumhurbaşkanı'na af yetkisi verilmesini de istedi.

Kişisel görüşlerini açıklayan DYP Antalya Milletvekili Salih Çelen, parti olarak affa karşı olduklarını tekrarlayarak, getirilen düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nin genişleştilmesi halinde bundan kimlerin yararlanacağını sordu. Çelen, yasa tasarısının Öcalan'ın ''örtülü olarak affedilmesi anlamına geldiğini'' iddia etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!