Adnan Benk, toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Adnan Benk, toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 1998 00:00

Haberin Devamı

Solunum yetmezliği sonucu önceki gün 73 yaşında vefat eden yazar-eleştirmen-çevirmen, Adnan Benk, Levent Camii'nde dün kılınan öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Cenaze törenine, Benk'in üvey oğlu Arda Uskan, yakınları, yazar Yaşar Kemal, karikatürist Ferruh Doğan, tiyatro oyuncusu Ergun Köknel'in de aralarında bulunduğu edebiyat ve tiyatro dünyasından arkadaşları katıldı.

1922 yılında Paris'te doğan Adnan Benk, 1941'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Doçentlik yaptığı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden 1982 yılında emekli olan Benk'in, edebiyat, tiyatro, müzik, sinema ile plastik sanatlara ilişkin eleştiri ve deneme yazıları çeşitli dergilerde yayımlandı.

Belgesel film çekimleriyle de ilgilenen Benk'in 1965 yılında yönettiği ve özgün müziğini bestelediği 'Ben Asitavandas' adlı film, aynı yıl Uluslararası Padova Film Festivali'nde ikincilik ödülü kazandı. 1962 yılında Ataç Dergisi'nde yayınlanan Geatan Picon'dan çevirdiği bir yazı nedeniyle hakkında dava açılan ve bir süre tutuklu kalan Benk, uzun yıllar Çağdaş Eleştiri Dergisi'ndeki yazılarıyla eleştiriyi bilimsel bir temele oturtmak için uğraş verdi.

1967-1973 yılları arasında Meydan Larousse ve Büyük Larousse Lugat ansiklopedilerinin çeviri bölümünü yapan, Türkiye Ansiklopedisi'ni yöneten Doç. Dr. Benk, bu süre içinde birçok ansiklopedicinin, çevirmenin yetişmesine ve Türkiye'de ansiklopediciliğin gelişmesine önemli katkıda bulundu.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!