Adliyede eylem yapan avukatların 7 yıl hapsi istendi

Güncelleme Tarihi:

Adliyede eylem yapan avukatların 7 yıl hapsi istendi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 18, 2013 17:09

DHKP/C operasyonu kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanan aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay’ın da arsında bulunduğu 9 avukatın tutuklanmasına ilişkin İstanbul Adalet Sarayı’nda 20 Ocak ve 18 Şubat 2013’de yapılan iki ayrı eyleme ilişkin soruşturma tamamlandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede DHKP/C operasyonları kapsamında gözaltına alınan ve serbest bırakılan avukat Efkan Bolaç’ın da arasında bulunduğu 9 avukatın 7 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. İddinamede, Bolaç’ın 18 Şubat 2013’de yapılan eyleme katıldığı belirtildi.

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, haklarında dava açılan avukatlar Sinan Zincir, Efkan Bolaç, Hüseyin Boğatekin, Tamer Doğan, Süleyman Gökten, Ali Şafak, Zeycan Balcı Şimşek, Engin Gökoğlu ve Sinan Varlık’ın  eylem sırasında “polise direndikleri” ve “gösteri yürüyüşleri yasasına muhalefet ettikleri” iddia edildi.

İddianamede, Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay silahlı terör örgütü yöneticiliği ile suçlanıyor.Selçuk Kozağaçlı’nın “Terör örgütü yöneticisi olmak ve terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 16 yıldan 27,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. Taylan Tanay’ın “Terör örgütü yöneticisi olmak, 5 kez terör örgütünün propagandasını yapmak ve görevli memurun görevini yaptırmamak için direnmek" suçlarından 53,5 yıla kadar hapsi talep edildi. Avukat Barkın Timtik’in “Terör örgütünün üyesi olmak, 6 kez terör örgütünün propagandasını yapmak ve görevli memurun görevini yaptırmamak için direnmek" suçlarından 14,5 yıldan 51 yıla kadar hapsi istendi.

Haberin Devamı

“POLİSE ŞİDDET UYGULADILAR”
DHKP/C yönelik operasyon kapsamında ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ile İstanbul Şube Başkanı Taylan Tanay'ın da arasında bulunduğu 9 avukatın gözaltına alınarak tutuklanması üzerine Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda 20 Ocak 2013’de yapılan eylemde avukatlar Süleyman Gökten, Ali Şafak, Tamer Doğan, Zeycan Balcı Şimşek, Sinan Varlık ve Engin Gökoğlu’nun da içinde bulunduğu bir grup tarafından adliye binası içinde izinsiz toplantı ve gösteri yaparak pankart astıkları ifade edildi. "Devrimci avukatlar onurumuzdur. Avukatlara uzanan eller kırılsın.Polis dışarı,faşistler bizi yıldıramaz" diye slogan atarak, olaya müdahale eden polislere şiddet uyguladıkları, basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde yaraladıkları öne sürüldü.

BOLAÇ’A DA DAVA
18 Şubat 2013’de yapılan eyleme ilişkin ise avukatlar Muhittin Köyoğlu, Özgür Esen, Halil Kocabaş, Erman Öztürk ve Arman Yılmaz hakkında İstanbul 36’ıncı Asliye Ceza Mahkemesi’ne dava açıldığı hatırlatılan iddianamede 18 Şubat’ta yapılan eyleme katılan avukatlar Tamer Doğan,Hüseyin Boğatekin, Süleyman Gökten, Ali Şafak, Sinan Zincir ile Efkan Bolaç’ın ise kamera görüntülerinden kimliklerinin daha sonra tespit edildiği belirtildi. Sanıklardan avukat Tamer Doğan, Süleyman Gökten ve Ali Şafağın hem 20 Ocak 2013 hem de 18 Şubat 2013’de yapılan eylemlerde yer aldıkları anlatıldı.

Haberin Devamı

Polisin uyarısına rağmen dağılmadıkları iddia edildi. İddianamede 5 polis memuru ise şikayetçi olarak yer aldı. İddianamenin ilk sayfasında, suç tarihi 20 Ocak 2013 olarak belirtilirken, içeriğinde ise 20 Ocak 2013 ve 18 Şubat 2013’de yapılan eylemler ayrı ayrı anlatıldı.

AVUKAT TİMTİK’E AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET
Avukat Ebru Timtik’in “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, terör örgütünün üyesi olmak, tasarlayarak adam öldürmeye teşebbüs, 5 kez terör örgütünün propagandasını yapmak ve görevli memurun görevini yaptırmamak için direnmek" suçlarından ağırlaştırılmış müebbet hapis ve 13,5 yıldan 76 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. Avukat Oya Aslan’ın “Terör örgütünün üyesi olmak, 6 kez terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 13,5 yıldan 45 yıla kadar hapsi istendi. Selçuk Kozağaçlı’nın eşi Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı’nın "Terör örgütünün üyesi olmak, 2 kez terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarından 9,5 yıldan 25 yıla kadar hapsi talep edildi. Tutuksuz sanıklardan Avukat Efkan Bolaç’ın “Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istendi. İddianamede diğer 15 avukatın da aynı suçlardan cezalandırılmaları öngörüldü.

Haberin Devamı

POLİSLERE DAVA YOK
Adliyede açıklama yaptıkları sırada polis şiddetine maruz kaldıklarını öne süren avukatların şikayeti üzerine polisler hakkında başlatılan soruşturmada ise dava açılmasına yer olmadığına karar verilmişti.

Adliyede eylem yapan avukatların 7 yıl hapsi istendi

Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!