Adli tıpın Özal raporu tamam

Güncelleme Tarihi:

Adli tıpın Özal raporu tamam
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2012 00:00

ADLİ Tıp 1. İhtisas Kurulu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili kamuoyunun merakla beklediği raporunu dün tamamladı. Bugün ise Özal'ın naaşında yapılan incelemeye ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı.

Haberin Devamı

RAPOR SAVCILIKTA

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın naaşında yapılan incelemeye ilişkin Adli Tıp Kurumu raporu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na ulaştı. Özal'ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin'in İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazdığı talimat doğrultusunda, Özal'ın mezarı açılmış, naaşı incelenmek üzere Adli Tıp Kurumu'na götürülmüştü. İncelemelerini tamamlayan Adli Tıp Kurumu'nun hazırladığı rapor, Savcı Çetin'e ulaştı. Başsavcılığın, 360 sayfa olduğu bildirilen raporun incelenmesinin ardından bir açıklama yapabileceği kaydedildi.

RAPORUN İÇERİĞİ

Raporda, kurul üyeleri Özal’ın zehirlenerek öldüğü konusunda görüş birliğine varamadı. Rapor bugün soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletilecek. Raporda, “Özal’ın vücudunda zehir var. Ancak bu maddeler her vücutta bulunabilecek toksik maddeler” değerlendirmesi yapıldı. Raporda, Özal’ın zehirlenerek öldüğü konusunda kesin kanaat oluşmadığı da belirtildi. 

Haberin Devamı

Ankara’da raporu gören bir yetkili Hürriyet’e, “Adli Tıp Bilim Kurulu, ‘Özal’ın vücudunda toksik maddelere rastlandı. Ancak bu zehirler her insanın vücudunda görülebilecek şekilde mevcut. Ölüme yol açabilen zehirlenme ve toksik maddeler olduğunu söylemek mümkün değil değerlendirmesi yaptı” dedi. Bazı üyelerin rapora imza atmakta tereddüt ettikleri ve raporun oyçokluğu ile verildiği öğrenildi.

SAÇ TELİ MUAMMASI

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise soruşturması sırasında sadece Adli Tıp raporu ile sınırlı kalmak zorunda değil. Başsavcılık başta kurumlardan ya da yurtdışından da gerekli görürse yeni rapor alabilecek. Ardından da şimdiye kadar hiçbir kişiyi şüpheli sıfatıyla dinlemeyen Başsavcılık soruşturmayı tamamlayacak. Eşi Semra Özal’da bulunduğu ancak savcılığa verilmediği iddia edilen Özal’ın muammaya dönen saç telleri de yeniden istenebilecek.

ZAMANAŞIMI NİSAN 2013’TE

Özal’ın zehirlendiğine ilişkin yeterli, kesin ve inandırıcı kanıt elde edilmezse, ölümünden 19 yıl sonra mezarı açılarak yapılan soruşturma “takipsizlikle” sonuçlanacak. Dosya kapanacak. Soruşturma Nisan 2013’e kadar bitirilmediği takdirde ise zamanaşımından düşecek.

Haberin Devamı

SAVCI ÇETİN’E ÖZAL ZİYARETİ

Adli Tıp raporu merakla beklenirken, Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce, Özal’ın ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Kemal Çetin’i 5 Aralık’ta süpriz bir ziyarette bulunmuş ve Ankara Adalet Sarayı’na gelen İnce, Savcı Çetin’e, “Özal’ın mezarının açılması ve sonrasındaki sürece” ilişkin bilgi aktarmıştı.

SAVCILIĞA GÖNDERİLDİ

Adli Tıp Kurumu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut  Özal'ın ölümüyle ilgili hazırladığı raporu, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na  gönderdi. Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'nca  hazırlanan rapor, soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na posta  yoluyla iletildi.

Özal'ın naaşı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, ölümüyle ilgili  iddialar üzerine yürüttüğü soruşturma kapsamında 2 Ekim'de Topkapı'daki  mezarından çıkarılmış ve 5 Ekim'de yeniden defnedilmişti.

Adli Tıp Kurumu, Turgut Özal'ın cenazesinden, mezar toprağından, mezarın  içindeki sudan ve mezarlığın değişik yerlerinden aldığı örnekler üzerinde  inceleme yapmıştı.
 

Haberin Devamı

ÖZAL'IN MEZARI BÖYLE AÇILMIŞTI / Foto Galeri

ÖZAL YENİDEN TOPRAĞA VERİLDİ / WEB TV

ÖZAL, 19 YIL SONRA YENİDEN TOPRAĞA VERİLDİ / Foto Galeri

AHMET ÖZAL VE EGEMEN BAĞIŞ TÖREN SONRASI AÇIKLAMA YAPTI / WEB TV

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!