Adli tıp raporu tarih mi oluyor

Güncelleme Tarihi:

Adli tıp raporu tarih mi oluyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2009 10:17

AKP'nin kadın milletvekilleri Aşkın Asan ve Alev Dedegil, çocuklara yönelik 'cinsel saldırı' kapsamına giren suçların cezalarının artırılması için bir 'eylem planı' hazırladı. Plana göre, çocuklara cinsel istismarda bulunanlara mağdurun Adli Tıp'tan rapor gerekmeden 15 yıl hapis cezası ve ABD ve Avrupa'da da uygulanan 'kimyasal kastrasyon' uygulaması da var.

Haberin Devamı

Sabah Gazetesi'nden Hülya Karabağlı'nın haberine göre, bitirilme aşamasında olan taslak eylem planının ayrıntıları şöyle:

 

'TAHRİK VARDI' GEÇERSİZ

Planla, hakim karşısına çıkan tacizcilerin, "tahrik vardı" gerekçesine sığınmalarına son verilmesi amaçlanıyor. Çocukların hiçbir biçimde suçluyu 'tahrik' etmeyeceği görüşü esas alınıyor.

 

ADLİ TIP RAPORU TARİH OLUYOR

Hüseyin Üzmez'in yargılandığı davada olduğu gibi çocukların ruh ve beden sağlığının bozulup bozulmamasına karar verilen Adli Tıp Kurumu raporları ise tarih oluyor. Türk Ceza Kanunu'nun 'Çocuklara yönelik cinsel istismar' hükümlerinde özellikle, 103. maddenin 6. fıkrasındaki cinsel saldırıyı gerçekleştirenlerin kalkanı gibi olan "Suçun sonucunda mağdurun beden veya ruh sağlığının bozulması hâlinde, 15 yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur" ifadesi madde metninden tamamen çıkarılacak. Bu ağırlaştırma hükmünün raporu gerektirmemesi planlanıyor.

 

15 YIL HAPİS

Haberin Devamı

TCK'nın "Çocukların Cinsel İstismarı" başlıklı 103. maddesinin birinci fıkrasındaki "Çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" hükmündeki hapis cezası 15 yıl olarak değiştirilecek.

 

KİMYASAL İLAÇ

TCK'da "Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar" için uygulanan hapis, para cezası ve tutukluluk gibi cezalara, "Kimyasal kastrasyon (ilaçla cinselliği en aza indirgeme)" yaptırımı eklenecek. Buna göre çocuklara tacizde bulunan kişiye 3 ayda bir ilaç ve iğne yolu ile cinselliği geçici olarak öldüren tedavi uygulanacak. Asan, "Bu cerrahi bir işlem değil. İlaçla yapılan bir tedavi. Cezasının bir bölümünü çekenlere 'İster hapis yat ister bu tedavi' seçeneği sunulacak. ABD'de 8'i zorunlu 16 eyalette uygulanıyor" dedi. İngiltere'de benzer örnekler bulunuyor.

 

Haberin Devamı

HERKESİN ÖNÜNDE ÇIPLAK MUAYENE YOK

Cinsel tacize uğrayan çocukların sorgusu aynalı özel odalarda psikolog eşliğinde video kaydı yapılarak gerçekleştirilecek. Böylece, bazı hâkimlerin çocuğa 'acıdı mı?' gibi soruları bitiyor. Sadece video kayıtlarıyla karar oluşturulacak.

 

HELİKOPTERLE TAŞINACAK

Cinsel istismara uğrayan çocuklar için özel bir merkez kurulacak. İstismara uğrayan çocuk evinden ya da nerede ise oradan helikopterle alınarak bu özel merkeze taşınacak. Merkezde doktorlar, avukatlar, pedagoglar, uzmanlar görev yapacak. Çocuğun tıbbı muayenesi ve bakımı rehabilitasyonu sorgulanması bu merkezde yapacak. Böylece çocuğun ifadesini değiştirme, itirazı geri çekme gibi baskılar ortadan kalkacak. Ayrıca İstismara uğrayan çocuklar için özel bir hat kuruluyor.

 

Haberin Devamı

DİPLOMA İPTAL EDİLECEK

TCK'nın "Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" başlıklı 53. maddesine "Çocuklara cinsel tacizde bulunanların diplomalarından yoksun bırakılması" düzenlemesi eklenecek. Böylece özellikle doktor ve öğretmen gibi meslek sahipleri çocuklara tacizde bulunduğunda diplomasını ve kariyerini kaybedecek. Kamuda iş verilmeyecek, özel sektörde çocukların olduğu yerlerde çalışamayacak.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!