Adli kolluk geliyor

Güncelleme Tarihi:

Adli kolluk geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 1999 00:00

Haberin Devamı

Cezaevlerini çift başlılıktan ve yönetim zaafiyetinden kurtaracak olan ‘‘Adli Kolluk’’ sistemi MGK'da ele alınacak. İçişleri Bakanlığı'nın karşı çıktığı ‘‘Adli Kolluk’’ kabul edilirse, cezaevlerinin iç yönetimi gibi, dış yönetimi de Adalet Bakanlığı'na bırakılacak.

DEVLETİN hakim olmayı başaramadığı, rehine eylemlerine, kanlı isyanlara, çete hesaplaşmalarına sahne olan cezaevlerinde, yönetimdeki ‘çift başlılık’ ve ‘yönetim zafiyeti’ nihayet sona eriyor. Cezaevlerinin iç yönetimi gibi dış yönetiminin de Adalet Bakanlığı'na bırakılması, Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) tartışılacak. Bu amaçla 7 yıldır tartışılan ‘Adli Kolluk Teşkilatı’ kurulması bu ay MGK toplantısında masaya yatırılacak. Önceki günkü MGK toplantısında, ‘Cezaevlerinin iç ve dış yönetiminin tek bir kurumda toplanarak, zafiyetin önlenmesi’ karara bağlandı. Askerlerin cezaevleri konusundaki rahatsızlıklarını kuvvetli bir ifadeyle dile getirdiği toplantıda, bu amaçla da özel gündemli ayrı bir toplantı yapılması kararlaştırıldı. Ekim ayındaki MGK'ya Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk de katılarak, başta ‘Adli Kolluk’ olmak üzere, ‘Cezaevlerindeki mevcut durum, yaşanan sorunlar ve çözüm önerilerine’ ilişkin bir rapor sunacak. Bakanlık bürokratları, ilk kez 2 Mayıs 1992'de SHP'li Adalet Bakanı Seyfi Oktay döneminde hazırlanan ‘Adli Kolluk’ tasarısını incelemeye alarak, acilen yeni bir kanun tasarısı taslağı hazırlamak için harekete geçtiler. Taslak, Bakanlar Kurulu'na da sunulacak ve MGK gündemine getirilecek. Daha önce İçişleri'nin karşı çıktığı tasarı ile cezaevinin iç yönetimi gibi dış yönetimi de Adalet Bakanlığı'na verilecek. Henüz son şekli verilmeyen taslağa göre, ‘Adli Kolluk’ şöyle yapılandırılacak.

BÜYÜK ADLİ ATAK

Adli kolluk müfettişler, adli polis ve jandarmadan oluşacak.

İl ve ilçe cumhuriyet başsavcılıkları ile DGM başsavcılıkları emrinde, iş durumlarına göre Adalet Bakanlığı tarafından belirlenecek miktarda ‘Soruşturma Müfettişliği’ birimi oluşturulacak.

Her polis karakolunda, ‘Adli polis kısmı’, her emniyet müdürlüğünde ‘Adli polis şubesi’ kurulacak.

Her jandarma karakolunda ‘Adli jandarma kısmı’, her ilçe jandarma bölük komutanlığında ‘Adli jandarma takımı’, her il jandarma alay komutanlığında ‘Adli jandarma bölüğü’ kurulacak.

Adli jandarma; adli polis teşkilatı kurulmayan veya il ve ilçe belediye hudutları dışında kalan yerlerde adli kolluk görevini yerine getirmek üzere yeteri kadar subay, astsubay, uzman erbaş ve erden oluşacak.

Adli kolluk bulunduğu yer cumhuriyet başsavcısının yönetim ve denetimine tabi olacak, onun yazılı ve sözlü emirlerini yerine getirmekle yükümlü olacak. Hazırlık soruşturması yürüten cumhuriyet savcıları da adli kolluğa doğrudan emir verebilecek.

Soruşturma müfettişlerinin sicillerini o yer cumhuriyet başsavcısı düzenleyecek. Adli polis amir ve memurları ile adli jandarma üst ve astlarının sicil raporları hakkında ise kendi kuruluşları sicil mevzuatı uygulanacak.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!