Adıyaman'ın isyanı: IŞİD'le anılmak istemiyoruz

Güncelleme Tarihi:

Adıyamanın isyanı: IŞİDle anılmak istemiyoruz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2015 21:36

Önce Diyarbakır’da HDP mitingine bomba, ardından Suruç katliamı ve son olarak Ankara’da 97 kişinin can verdiği canlı bomba saldırısı... Tümünde gözler Adıyaman’a çevrilirken, bu kentte yaşayanlar terör örgütü IŞİD’le gündeme gelmekten rahatsız. Birçok Adıyamanlı, “Şehir dışına gittiğimizde nereli olduğumuzu söyleyemiyoruz” diyor.

Haberin Devamı

ADIYAMAN'da, Suruç'ta canlı bomba olarak kendini patlatan Şeyh Abdurrahman Alagöz ile ağabeyi Yunus Emre Alagöz kardeşlerin işlettiği İslam Çay Evi'nde örgütlenen çok sayıda Adıyamanlı genç, geçen yıl sınırı geçerek Suriye'ye gitti ve IŞİD'e katıldı. Ailelerin şikâyet etmesinin ardından İslam Çay Evi kapatılırken, IŞİD'e katılan Adıyamanlı gençlerden Orhan Gönder, geçen 5 Haziran'da Diyarbakır'daki HDP mitingine patlayan bombayı alana yerleştirdiği gerekçesiyle tutuklandı. 20 Temmuz'da ise Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde canlı bomba olarak kendini patlatan kişinin yine Adıyamanlı Şeyh Abdurrahman Alagöz olduğu ortaya çıktı.


BAŞVURU YOK
Bombalı saldırıları gerçekleştirenlerin Adıyamanlı olmasının ardından yapılan araştırmada son 2 yıl içerisinde kentten resmi olarak yakınlarının kayıp başvurusu yaptığı 18 kişinin Suriye'ye geçerek IŞİD'e katıldığı belirlendi. Bu kişiler 'terör nitelikli kayıp şahıs' olarak aranırken, güvenlik güçlerinin araştırmasında, yakınlarının kayıp başvurusu yapmadığı ve farklı il ya da ülkelerde çalıştığını söylediği genç yaştaki 13 kişinin daha IŞİD saflarında olduğu belirlendi.
Suruç'ta 34 kişinin öldüğü bombalı saldırıyı gerçekleştiren Şeyh Abdurrahman Alagöz'ün ailesi temmuz ayındaki olay sonrası kenti terk etti. Patlamada ölen oğullarının cenazesini bile almayan ailenin, çevre bir ildeki köyde yaşayan yakınlarının yanına yerleştiği öğrenildi.

Haberin Devamı


YAPMADIĞINI SÖYLÜYOR
Orhan Gönder'in Adıyaman'da yaşayan annesi Hatice Gönder, 2014 yılında oğlunun dershaneye gitmesinin ardından değiştiğini ifade etti. Oğlundaki değişimden rahatsız olduğunu ve birkaç kez babasıyla polise gittiklerini ifade eden anne Hatice Güngör, "Oğlum, bugün IŞİD'e katılan kişilerle arkadaşlık kurduktan sonra saç ve sakal bıraktı, tavırları değişti. Bundan rahatsız olduk. Değişim sürünce polise şikâyet ettik. Polis bir kez ifadesini aldı bıraktı. Daha sonra oğlum geçen yıl ekim ayında evi terk edip Suriye'ye gitti. Sınırın her tarafını dolaştık, aylarca çocuğumuzu aradık ama bulamadık. Sonra bir gün polisler arayıp oğlumuz için Diyarbakır'a çağırdı. Bulunduğunu düşünerek Diyarbakır'a gittik, patlamayı yapacağı aklımızın ucundan geçmedi. Kendisiyle konuştuğumuzda bombayla ilgisi olmadığını, kendisine tuzak kurulduğunu söylüyor."

Haberin Devamı


KENTE MAL EDİLMESİN

Bombalı saldırılarda izlerin Adıyaman’dan IŞİD’e katılan gençlere çıkması, bu kentte yaşayanları rahatsız ediyor. Aylardır boş olan İslam Çay Evi’nin olduğu sokakta esnaf iş yapamamaktan şikâyet ediyor. Adıyaman'ın huzur şehri olduğunu ve terör örgütüne katılan kişilerin saldırılarının tüm şehre mal edilmemesi gerektiğini söyleyen vatandaşlar, "Kendini bilmezlerin veya kandırılmış insanların yaptığı yanlışı tüm şehre mal etmeye çalışmak hepimizi üzüyor. Şehir dışına çıktığımızda tepki alacağımız endişesiyle Adıyamanlı olduğumuzu söylemeye çekinir hale geldik" diyor.

Adıyamanın isyanı: IŞİDle anılmak istemiyoruz

OĞLUNU POLİSE İHBAR ETMİŞTİ

Haberin Devamı

HDP mitingine bomba koymak suçundan tutuklanan Orhan Gönder, Suriye’ye gitmeden önce, değişiminden endişelenen ailesi tarafından polise şikâyet edilmişti. Geçen yıl 25 Haziran’da ifade veren Gönder, Alevi kökenli olduğu için namaz kılıp, oruç tutmaya başlayınca ailesinin endişelendiğini söylemiş ve serbest kalmıştı. Anne Hatice Gönder ise o zaman polis daha duyarlı davransa bombalı saldırının engellenebileceğini söylemişti.

KİRALAYAN BİLE YOK

ADIYAMAN’dan IŞİD’e katılan gençlerin İslam Çay Evi’nde örgütlendiği ortaya çıkmıştı. Çocukları IŞİD’e katılan bazı ailelerin şikâyetinin ardından birkaç kez basılan çay ocağı geçen yılın başında kapatılmıştı. Bina daha sonra reklam-tabela işleri yapan bir şirkete kiralandı. Ancak şirket sahipleri IŞİD’in merkezi olarak anılan binada iş yapamadıkları için işyerini kapatmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!