ADIYAMAN:Adı gibi dertleri de çok yaman

Güncelleme Tarihi:

ADIYAMAN:Adı gibi dertleri de çok yaman
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 10, 2002 15:11

Adıyaman'ın nabzını tuttuk. Eğer duyumlarımız doğru çıkarsa, Adıyaman bu seçimlerin en renkli ve ses getiren kenti olacak. Neden diye soracaksınız. Fısıltı halinde dolanan bir haber var. Necmettin Erbakan'ın bağımsız olarak Adıyaman'dan milletvekili olması bekleniyor.

Eğer bu fısıltı gerçekleşirse Adıyaman'ı tüm Türkiye tanır. Yaralı ve üzgün bir Adıyaman'la tanıştık. Atatürk Barajı'nın % 61 toprağı Adıyaman'a ait olmasına rağmen, GAP'ın imkanlarından yararlanan Şanlıurfa olmuş. Adıyaman'ı ise arazileri işgal edilen köylüler doldurmuş. Tarımda büyük sorun var. IMF'nin tütünü kısıtlamasının kentin ekonomisini alt üst ettiği açık seçik belli oluyor. Tütünün alternatifi olarak gözüken pancara da yasaklama gelince köylü şaşkına dönmüş. Sulu ziraat için su gerekli, su da barajdan Urfa'ya akıyor. Şehrin içinden geçen yol 1996'dan beri bitirilmemiş. Tam Vali Halil Işık'ın yanındayken haber geldi. YPK'dan onay çıkmış. 3.5 trilyon geliyor, böylece yol bitecek.

OY VERMEYECEĞİZ

Kent kan ağlıyor. Gençler, ‘‘Politikaya ve politikacılara inanmıyoruz, güvenimiz yok, oy vermeyeceğiz’’ diyorlar. ÇATOM (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) tarafından organize edilen bir resim dersine gittik. Öğretici Kazım Durmaz da üniversitede okuyor ve gönüllü olarak ders veriyor, ‘‘İş yok, sosyal güvence yok, üniversite yok. Kısaca geleceğimiz karanlık. Nasıl ve kime oy vereceğim’’ diyor. Kızlı-erkekli grubun tamamı aynı fikirde.

Çarşı pazarı dolaştık. Canlı hayvan tüccarlarıyla konuştuk. ‘‘Tütünü bitirdiler, köy köy geziyoruz. İş yok. Herkes Tayyip Erdoğan'a oy verecek’’ diyor Mustafa Doğan. Çocukların türbanlı okula gitmesini istiyorlar.

SİYASİLER NE DİYOR?

Gelelim siyasilere. Önce Belediye Başkanı, Saadet Partisi'nden Abdülkadir Kırmızı ile görüştük. ‘‘Tütün ve işsizlik en büyük sorun. Seçmen şaşkın. Bizden 3 milletvekili AKP'ye gitti. Avrupa Birliği'ne girme yolunda olumlu girişimler burada önemli etki yapmadı. Asıl korkumuz. Kuzey Irak'a operasyon yapılması. Eğer bu olursa Türkiye biter. Ama Adıyaman daha önce biter’’ diyor. Sıra partilere gelince önce ANAP ve CHP'yi ziyaret ettik. ANAP İl Başkanı Bekir Ağaoğlu ile CHP İl Başkanı Burak Binzet Dayıoğlu'nu... Her ikisinin birleştiği tek nokta, milletvekilli adaylarının Adıyaman'da yaşayan insanlar olması ve ön seçimde tespit edilmesi. Aksi takdirde iki partinin il başkanı da oy kayıbına uğrayacaklarını ifade ediyorlar.

‘Acı’ tütün

Kuru tütün satanları ziyaret ediyoruz, bir yapma sigara ikram ediyorlar. Hepsi tütüne IMF'nin koyduğu kotadan şikayetçi. Çamlıca Köyü eski muhtarı Yusuf Çelik, ‘‘Tütün işini yola koymayan, bizden oy alamaz’’ diye konuştu. Tütüncülerin ve dericilerin kanaatine göre AKP, CHP ve DYP'nin yıldızları parlıyor.

BENCE

Sonuca gelirsek, Alevi ve 70 bin nüfuslu Kahta İlçesi'nin oylarının ağır basacağını söyleyebiliriz. Adıyaman'da belirli bir ayrım olmasa da CHP'nin oylarında Alevi ağırlığı var. HADEP % 8-10 arasında oy alabilecek. Radikal oyların merkezi ise Kahta. Burada yaşayan Menzil Şeyhi'nin büyük etkinliği var. Saadet ve AKP'nin durumu Kahta'da belli olacak. Hele Necmettin Erbakan'ın bağımsız adaylığının güvencesi ise yine Nakşibendi'ye bağlı Menzil Şeyhi ve Kahta.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!