A'dan Z'ye 8 yıl zorunlu eğitim

Güncelleme Tarihi:

Adan Zye 8 yıl zorunlu eğitim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 1997 00:00

Haberin Devamı

Konservatuvarda değişiklik yok

Özel bir ilkokulda okuyan ve bu yıl 5. sınıfa gidecek oğlumu, ortaokul döneminde konservatuvara, sınavı kazanamaması halinde devlet ortaokuluna göndermeyi tasarlıyorduk. Yeni yasal düzenlemeyle bu tasarılarımızın gerçekleştirilmesi konusunda bilgi verilmesini rica ederim. (Ayşe KOÇAK-Ankara)

Sekiz yıllık eğitime göre, yeni kayıtlar sırasında konservatuvarların durumu ne olacak? (Ferda SEYİSOĞLU-Ankara)

Kızım ilkokulu bu yıl bitirdi ve diplomasını aldı. Ağustos sonunda konservatuvar sınavına girmek istiyordu. Sınav, yine geçerli olacak mı yoksa iptal mi edilecek? Konservatuvarların durumu ne olacak? (Gaye ÇAMSAR-İzmir)

Konservatuvarlar, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Yasası'nın 33. maddesine göre eğitim-öğretim yaptıran kurumlardır. ‘‘Güzel Sanatlar Eğitimi'' başlığını taşıyan 33. madde, ‘‘Güzel sanatlar alanında özel istidat ve kabiliyetleri beliren çocukları, küçük yaşlardan itibaren yetiştirmek üzere temel eğitim ve ortaöğretim seviyesinde ayrı okullar açılabilir veya ayrı yetiştirme tedbirleri alınabilir'' hükmünü içermektedir. Dokuzeylül, Ege, Anadolu, Gaziantep, Hacettepe, İstanbul ve Mimar Sinan Üniversiteleri Devlet Konservatuvarları, bu yasa hükmüne göre kurulmuştur. Buralara öğrenci alımında ‘‘yaş sınırı'' vardır. Halen ilkokulu bitiren 12 yaşındaki çocuklar sınavla alınmaktadır. 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim, yasal tanımı son derece açık olan bu kurumların yapısını değiştirmeyecektir. Zira, Temel Yasa, özel istidat ve kabiliyetli çocuklar için,‘temel eğitim' seviyesinde okullar açılabileceğini hükme bağlıyor. Halen, ortaokul düzeyinden başlayarak öğretim yaptıran bu okulların, orta kısımlarına ilk kısmı da ekleyerek 8 yıllık ilköğretim kurumlarına dönüştürülmelerinde hiçbir yasal engel bulunmuyor. Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, bu kurumlarla ilgili çalışma yürütüyor. Bu çalışmalara göre, devletin ya da özel sektörün bu alanda ilköğretim okulu açmasına olanak tanınacak. Yine 8 yıllık uygulamayla birlikte isteyen devlet konservatuvarının, ilkokul bölümünü de açarak ilköğretim okuluna dönüşmesi sağlanacak. Gerekirse, Bakanlığın belirleyeceği bazı ilköğretim okullarının bünyesinde ‘‘özel sınıflar'' açılarak, güzel sanatlara yetenekli çocukların bu sınıflara alınması, daha sonra konservatuvarlara geçişi de olanaklı kılınacak. Bu yıl konservatuvar sınavına girecek ya da sınavı kazanarak buralarda okuma hakkı elde etmiş öğrencilerin önünde ise hiçbir engel bulunmuyor. Çünkü, 8 yıllık ilköğretim uygulaması programları uymak koşuluyla okullar arasında geçişi engellemiyor. Konservatuvarlarla ilgili yasa maddesi de yetenekli çocukları koruma altına alıyor. Sınavı kazanamayanların önünde ise ilköğretimin geri kalan 3 yıllık bölümünü tamamlamak için özel ya da devlet okulunun 6. sınıfına kayıt yaptırma seçenekleri bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!