Adalılar bölündü

Güncelleme Tarihi:

Adalılar bölündü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2003 01:53

Yangının çıkış nedeni Burgazadalıları böldü. Büyük kesim yangının çöplükten çıktığını öne sürdü, bir kısmı da Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden'in sabotaj iddiası üzerinde durdu. Çöp dökme alanının kapısından ağaçlara doğru uzanan dar bir yanık çizgisi ise kafaları karıştırdı.

Sinirleri gerilen Burgazadalılar arasında dün, yangının çıkış nedeniyle ilgili zaman zaman tartışmalar yaşandı. Burgazadalıların büyük kısmı yangının çöplükten çıktığını iddia ederken, bir kısmı da Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden'in önceki gece ortaya attığı sabotaj ihtimalini destekledi. Yangın çöplükten çıktığını savunanlar, uzun süredir çöplüğün kaldırılmasını istediklerini, ancak belediyenin ilgisiz kaldını söylediler. İtfaiyenin arada bir gidip yanan çöplüğün üzerine su sıktığı, çevresi makilik alan olan çöplükte, bunun dışında hiç bir önlem alınmadığı iddia edildi.

AĞAÇLARA YANIK ÇİZGİSİ

Sabotaj ihtimali üzerinde duranlar ise çöplüğün çevresindeki yeşil alanın yanmadığını, bu nedenle sabotaj ihtimalinin daha yüksek olduğunu ileri sürdüler. Yangının birden fazla noktada başladığı yolundaki iddialarla da sabotaj teorilerini desteklediler. Bu arada çöp dökme alanının kapısından, ağaçlara doğru uzanan dar bir yanık çizgisi bulundu. Bu çizgiye yol açan alevlerin çöplükten mi başladığı, yoksa yanan ormandan çöplüğe doğru mu ilerlediği ise belirlenemedi. Yangına müdahalenin gecikmesi de bir başka tartışma konusu oldu. Bir grup, her şeyi devletten beklememek gerektiğini, sakinlerin kendi önlemlerini alması gerektiğini savundu. Bir Burgazadalı, yangın evlere sıçrayana kadar kimsenin kılını kıpırdatmadığını, bazılarının ormanın yanışını kıyıda içki içerek seyrettiğini öne sürdü. Karşı grup ise devletin yetersiz kaldığını, 3 itfaiyecinin Burgazada için yetersiz olduğunu söyledi.

KOZALAKLAR PATLADI

Yangının son ulaştığı noktaya 200 metre mesafedeki Gönüllü Caddesi'ndeki Enver Uzunoğlu'na ait 39 numaralı köşk ile Dr. Dikran Anaçay'a ait 33 numaralı binanın yanması, Adalılar tarafından ‘‘Çam ağaçlarındaki kozalaklar tutuşunca bomba gibi patladı, kıvılcımlar yüzlerce metre uzağa gitti. Yanan ormandan uzakta pek çok yerde yangın çıktı’’ diye açıklandı. Yangını başından sonuna kadar izlediğini anlatan emekli gazeteci Sabri Tulga, ‘‘Kozalaklarla sıçrayan kıvılcımlar pek çok evi tutuşturdu. Zamanında müdahale ile bir kısmı söndürüldü. Yanan bu iki evin sahipleri adada değildi’’ dedi.

RUM MEZARLIĞI DA YANDI

Yanan ormanlık alanın ortasında bulunan Hristos Manastırı ve Metaforsis Kilisesi alevlerden kurtulurken, yanındaki Rum Mezarlığı tamamen yandı. Bir kül tabakasının örttüğü mezarlıkta taşlar karardı, fotoğraflar eridi.

Alevler buradan yayılmış olabilir

Sık sık alev alan çöplük, çevresindeki makilik alanın yanmaması nedeniyle ilk bakışta masum gibi görünüyor. Ancak, çöplüğün son bulduğu falezden, ormanlık alana kadar uzanan seyrek bitki örtüsü kömür olmuş. Alevlerin buradan ormanlık alana sıçradığı ihtimali üzerinde de duruluyor. Karşı tezi savunanlar ise yangının ormandan başlayıp, falezdeki bitkileri kavurup, çöplüğe kadar uzandığı görüşünde. Sonunda yine olan hayvanlara oldu ve çoğu kömür haline geldi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!