Adalet Bakanı Türk 'irticanın belgesini getirin'

Güncelleme Tarihi:

Adalet Bakanı Türk irticanın belgesini getirin
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2000 00:00

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk son günlerde bazı hakim ve savcıların irticai faaliyetler içinde bulunduğuna dair haberleri üstü kapalı olarak eleştirdi ve 'bilgisi olan konuşsun' dedi.
Haberin Devamı

Türk, hakim ve savcıların, Cumhuriyetin niteliklerine aykırı hareket ettiği şeklinde bilgisi ve belgesi olanlara çağrıda bulunarak, "Kimin elinde bilgi ve belge varsa, Adalet Bakanlığı'na ve Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na bildirmek zorundadır. Bu bir görevdir. Eğer bu yapılmazsa görev yapılmamış olur" dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nca (HSYK) Danıştay'a seçilen 9 yeni üye Adalet Bakanlığı'nda düzenlenen törenle mazbatalarını aldılar. Törende konuşan Adalet Bakanı Türk, yargı ile ilgili konularda son zamanlarda eleştiriler yapıldığını, Adalet Bakanlığı'nın bazı uygulamalarının da eleştirildiğini, bunları doğal karşılığını, geçmişte yapılan hataların genelleştirilmemesi gerektiğini söyledi.

İrticacılara karşı önlemler

Bakan Türk, Hakim ve Savcılar Kanunu'na bir ek maddenin eklenmesine ilişkin tasarının halen TBMM Adalet Komisyonu'nda bulunduğunu, bu tasarı ile hakim ve savcılar için güvenlik soruşturması yapılmasının öngörüldüğünü söyledi. Türk "Türkiye Avrupa Birliği'ne aday ülkedir ve Avrupa Konseyi üyesidir. Anayasa'ya göre de demokrasiyi ve insan haklarını temel ilke olarak kabul etmiştir. Türkiye, Atatürk'ün hedeflediği çağdaş devletlere ulaşma hedefindedir. Ne yazık ki içte ve dışta buna engel olmak isteyenler vardır" dedi.

Türkiye'nin jeopolitik konumu çok önemlidir. Türkiye'nin uygarlık yolunda ilerlemesini istemeyen gerici güçler ve irticanın varlığı bir gerçektir. Bu küçümsenemez. Gerici akımlar azalmakla birlikte etkisini de yitirmiştir. Bu da küçümsenemez. Demokrasi, insan haklarına saygıyı, Cumhuriyetin temel ilkeleri doğrultusunda ülke ve devlet bütünlüğünü asla tartışmadan gerçekleştirmek durumundayız. Bu konuda hakim ve savcılara da büyük görevler düşüyor."

Baroya yanıt

Hikmet Sami Türk konuşmasında, İstanbul Barosu ile yaptırılan bir ankete atıfta bulunarak, bu ankette "Bazı hakim ve savcıların rüşvet aldığı iddialarının" yer aldığını hatırlattı.

"Bir Bakan'ın Cumhuriyet savcılarının yeterli olmadığını söyleyebildiğini" kaydeden Türk, yargıya yönelik, hakim ve savcılar arasında mürtecilerin bulunduğu şeklinde sözler sarfedildiğini söyledi. Türk, şunları kaydetti:"Bütün bu iddiaların hepsi incelenmekte ve gerekirse soruşturulmaktadır. Bu konuda herkesi HSYK'nın Başkanı olarak ben, ellerindeki bilgi ve delilleri bize iletmeye davet ediyorum.

Bu konuda Bakanlık ve HSYK gereğini yapacaktır. Bu yapılmazsa yargı töhmet altında bırakılır. Yargı görev yapamazsa, bundan sadece yargı zarar görmez. Devlet de zarar görür, çünkü adalet devletin temelidir. Yargının onuru ve saygınlığını zedelemek hakkına kimse sahip değildir. Herkes yargının onur ve saygınlığını korumakla görevlidir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!