Acil Mavi Hattı

Güncelleme Tarihi:

Acil Mavi Hattı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 1998 00:00

Haberin Devamı

0800.261.18.38. Lütfen bu telefonu bir kenara not ediniz. Deniztemiz/Turmepa'nın Acil Mavi Hattı'na hoşgeldiniz. Suların, denizlerin kirletilmesini şikayet edebileceğiniz telefon 24 saat ücretsiz olarak hizmetinizde. Hiç tereddüt etmeden istediğiniz anda arayabilirsiniz. Amaç, kirliliğe duyarsızlığı yıkmak, eyleme geçirmek. ‘‘Vatandaşı sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını devletten istemeye çağırıyoruz’’ diyor dernek yetkilileri.

Sistem nasıl çalışıyor? Herhangi bir dere veya deniz kirlenmesi dikkatinizi çektiğinde 0800.261.18.38'i tuşluyorsunuz. Telesekreter ad, soyad, adres, telefon veya faks numaranızı, şikayet konusunu bırakmanızı istiyor. Bilgileri mutlaka özetlemelisiniz çünkü herşeyi anlatmanız için sadece bir dakikanız var. Bu süre sonunda bant kayıt kesiliyor.

Şikayetler dernek elemanları tarafından formlara aktarılıyor. Deniztemiz/Turmepa ile işbirliği yapan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi bünyesindeki ‘‘Deniz Çevresi Hukuk Araştırma ve Uygulama Merkezi’’nin öğretim görevlilerinin danışmanlığında şikayet konusu belediye ve ilgili makama iletiliyor. İlgili valilik ve savcılığa da haber veriliyor. Ve gereğinin yapıldığına dair yazılı bilgi isteniyor. Bu yazışmanın bir kopyası da olayı derneği bildiren şahsa gönderiliyor.

İlk uyarının süresi bir ay. Herhangi bir gelişme derneğe bildirilmemişse valilik ve savcılığa ikinci bir uyarı gönderiliyor. İki hafta bekleniyor. Yine sonuç alınamazsa bu kez valilik ve savcılığa suç duyurusunda bulunuluyor ve ilgili kanunlar hatırlatılıyor. Deniztemiz/Turmepa Türk Ceza Kanunu'nun 526'ncı maddesi ve en önemlisi Anayasa'nın 56'ncı maddesini devlete hatırlatıyor. Vatandaş sağlıklı bir çevrede yaşama hakkına sahip olmalı ve devlet de bunu sağlamak yükümlülüğünü yerine getirmelidir deniyor.

Yaklaşık iki aydır Acil Mavi kampanyası gündemde. Sinema, tv kanallarında, gazetelerdeki çağrılar Türkiye'nin hemen her köşesine ulaştı. Van dahil çeşitli yörelerden ihbar yağdı ve gereği yapıldı. Bu arada Acil Mavi kampanyası ile birlikte sürdürülen Belediyelerle Boğaz Temizliği kampanyasına ilk olarak Beşiktaş Belediye Başkanlığı Temizlik İşleri Müdürlüğü ile birlikte 12 Mayıs 1998'de başlandı. Bu projede esas olarak derneğe ait Deniztemiz 2 deniz süpürgesinin giremediği ve kıyıya sıfır pozisyonda olan kıyı şeritlerinin yine dernek tarafından sağlanan araçlar ve Acil Mavi iş tulumları ile donatılmış temizlik görevlilerince karadan temizlenmesi hedefleniyor. Şu anda bu çalışma başarı ile yürütülmekte olup diğer Boğaz Belediyeleri (Sarıyer, Beykoz, Üsküdar, Kadıköy ve Eminönü) ile koordineli olarak yaz boyu sürecek.

Deniztemiz/Turmepa sizlerin sesi oluyor, sizleri temiz mavilere davet ediyor. Çabaları sizlerin desteğiyle anlam bulacak. Unutmayın, olmaz mı?

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!