Acil ateşkese ret kara harekátı yolda

Güncelleme Tarihi:

Acil ateşkese ret kara harekátı yolda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2009 01:28

İSRAİL, Gazze Şeridi’nde dört gün içinde 385 Filistinli’nin ölümüne, 1600’ünün yaralanmasına neden olan "Dökme Kurşun Operasyonu" kod adlı hava saldırılarını dün de sürdürürken, uluslararası toplumun "acil ateşkes" taleplerini reddetti. İsrailli yetkililerin önceki gece yaptığı toplantıdan çıkan karar çerçevesinde saldırılar dün de sürdü. İsrail Güvenlik Kabinesi, "kalıcı ateşkes" tekliflerini değerlendirdiğini açıkladı. Bu seçeneğin de reddedilmesi halinde kara harekatının en kısa zamanda başlayacağı öne sürülüyor. Bölgeden son notlar şöyle:

TÜNELLERE BOMBA: İsrail savaş uçakları dün özellikle Refah çevresindeki tünelleri hedef aldı. İsrail’in güneyindeki Beerşeva bölgesine ilk kez Filistinliler’in fırlattığı uzun menzilli bir roket isabet etti. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, 2 bin 500 yedek askerin daha silah altına alınmasını istiyor.

FRANSA DA DEVREDE: Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, bugün İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile Paris’te biraraya gelecekse de, İsrailli yetkililer, Fransa’nın ateşkes teklifinin "gerçekçi olmadığını" açıkladı. ABD, AB, Rusya ve BM’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü de, derhal ateşkes ve bu ateşkese uyulmasını istedi.

HAMAS GÜÇLENDİ: AFP’ye konuşan uzmanlara göre, operasyon Hamas’ın Filistin’deki popüleritesini artırırken, Batı destekli Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın daha da yalnızlaşmasına yol açtı. Güvenlik kuvvetlerine mensup 200 militanını kaybettiğini açıklayan Hamas’ın, 25 bin silahlı üyesi bulunduğu sanılıyor. İsrailli askeri yetkililer Hamas’ın ciddi bir darbe aldığını, fakat savaş kabiliyetini hala koruduğunu söylüyor. Hamas roketleri, operasyonun başından beri biri asker, dört İsrailli’nin ölümüne neden oldu.

KUTLAMALAR İPTAL: İstanbul’un ardından, Arap şehirlerindeki yılbaşı kutlamaları da, Gazze operasyonu gerekçe gösterilerek bir bir iptal edildi. Mısır, Ürdün, Dubai ve Abu Dhabi’de yeni yıl partisi yapılmayacak. Abu Dhabi’deki Shakira konseri ise iptal edilmedi.

TAHRAN MAHKEME KURDU: İran, Gazze saldırısını planlayan ve yöneten İsrailli yetkilileri gıyablarında yargılamak üzere bir savaş suçları mahkemesi kurdu. İran Adalet Bakanlığı Sözcüsü Ali Rıza Cemşidi, mahkemenin, soykırımın önlenmesini öngören 1948 BM Antlaşması çerçevesinde kurulduğunu açıkladı.

İNTİHAR BOMBACILARI SIRADA: İran’ın en üst düzey dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in pazar günü verdiği "Filistinlileri İsrail’den korurken ölen herkes şehittir" fetvasının ardından birçok İranlı öğrenci, intihar bombacısı olmak üzere Tahran’a başvurdu. Öğrenci grupları, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’dan, Filistin’e gitme izni istedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!